lördag 13 augusti – vecka 32
Kunskapen och teknologin för att printa mänsklig vävnad finns redan, men för att kunna tillämpa det på människor krävs år av kliniska prövningar. Men bioprinting kan redan i dag bidra till en förbättrad hälsa hos människor, säger Itedale Namro Redwan som leder Cellinks forsknings- och utvecklingsteam.
Den 7 december gästar hon AM-dagen för att berätta mer om det arbetet och möjligheterna med bioprinting i framtiden.
– Jag kommer berätta mer om varför Cellink utvecklade teknologin som vi använder och vad man egentligen kan göra med den, säger Itedale Namro Redwan.
Sedan starten 2016 har Cellink växt explosionsartat. Numera är bioprinting bara en del av företagets verksamhet, och nyligen bytte koncernen namn till Bico med en bredare inriktning på biokonvergens men ett dotterbolag med fokus på bioprinting behöll namnet Cellink. Itedale Namro Redwan har doktorerat i medicinsk/organisk kemi vid Göteborgs universitet och därefter haft en post doc-tjänst vid Gladstone Institutes i San Fransisco. Innan hon började på Cellink var hon forskarassistent på Göteborgs universitet.
Nu leder alltså Itedale Namro Redwan Cellinks forsknings- och utvecklingsteamet som utvecklar biobläcksrelaterade produkter och applikationer. Fokus är på att skapa applikationer och verktyg som kan leda till framsteg inom området.
Möjligheten att printa mänsklig vävnad innebär redan i dag att utveckling av läkemedel kan göras snabbare och att djur kan ersättas vid kliniska prövningar. Målet är dock att på sikt kunna använda printad vävnad i den mänskliga kroppen.
– Den kan handla om regenerativa applikationer, att printa organ som faktiskt kan rädda människor som står i transplantationskön. Där är vi inte än, det krävs många år av kliniska studier innan det kan bli verklighet.
Runtom i världen finns det flera forskningsstudier som ansökt om att få använda printad vävnad på människor.
– Vi har en kund i Kanada som driver ett forskningsprojekt med printat brosk som kan användas på individer som haft hudcancer på näsan. Det kan vara ett första steg att använda metoden på människor, det är enklare att använda ytliga organ som hud och brosk än inre organ.
– I min presentation vill jag lyfta hur användningen av bioprinting i dag kan bana väg för framtida tillämpningar inom det medicinska området och hur det kan förbättra människors hälsa, säger Itedale Namro Redwan.
Läs mer om Itedale Namro Redwan och AM-dagen på amdagen.se.
Det danska energibolaget Ørsted och Världsnaturfonden (WWF) i Danmark undersöker i ett gemensamt projekt hur 3D-printade rev kan gynna den biologiska mångfalden i Kattegatt. Förhoppningen är bland annat att se positiva effekter på torskbeståndet.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 8. augusti, 2022
Forskare vid Rutgers University i New Jersey har utvecklat ett nytt sätt att skriva ut med FFF-teknologin. Multiplexed Fused Filament Fabrication, eller MF3, kan bli en “game changer” enligt forskarna bakom studien.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 5. augusti, 2022
Nyligen invigde forskningsinstitutet RISE sitt Applikationscenter för additiv tillverkning i Göteborg. Med toppmodern utrustning och spetskompetens inom flera olika områden är förhoppningen att kunna driva på användningen av AM inom svensk industri.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 1. augusti, 2022
Göteborgsbaserade Fluicell har utsetts till ett av de mest intressanta bolagen inom 3D-printing 2022. Det är nättidskriften All3DP som varje år med hjälp av en oberoende expertjury listar de tio mest innovativa företagen i branschen.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 29. juni, 2022
Lufthansa och samarbetspartnern Aerotec har nått en viktig milstople inom additiv tillverkning. Tillsammans har man tagit fram flygbolagets första bärande 3D-printade reservdel i metall som blivit certifierad för flyganvändning.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 28. juni, 2022
EOS egen utbildningsverksamhet, Additive Minds Academy, lanserar nu en särskild app med AR-teknik. Appen “EOS M 290 Basic Training” gör det möjligt för personalen att snabbt lära sig systemet – till och med innan maskinen är på plats.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 27. juni, 2022
Ultimaker lanserar nu ett tillägg till sin 3D-skrivarmodell S5 som gör det möjligt att printa metalldelar. Detta nya “Ultimaker Metal Expansion Kit” innebär att användaren kan växla mellan utskrifter i plast och metall.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 22. juni, 2022
Läsktillverkaren PepsiCo har utvecklat en patenterad metod för tillverkning av formar till sin flaskproduktion. En hybridmetod som omfattar additiv tillverkning och sparar både tid och pengar.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 21. juni, 2022
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige