Printade organ kan rädda liv i framtiden

Itedale Namro Redwan leder Cellinks forsknings- och applikationsteam. Foto: Pressbild

Kunskapen och teknologin för att printa mänsklig vävnad finns redan, men för att kunna tillämpa det på människor krävs år av kliniska prövningar. Men bioprinting kan redan i dag bidra till en förbättrad hälsa hos människor, säger Itedale Namro Redwan som leder Cellinks forsknings- och utvecklingsteam. 

Den 7 december gästar hon AM-dagen för att berätta mer om det arbetet och möjligheterna med bioprinting i framtiden.

– Jag kommer berätta mer om varför Cellink utvecklade teknologin som vi använder och vad man egentligen kan göra med den, säger Itedale Namro Redwan.

Sedan starten 2016 har Cellink växt explosionsartat. Numera är bioprinting bara en del av företagets verksamhet, och nyligen bytte koncernen namn till Bico med en bredare inriktning på biokonvergens men ett dotterbolag med fokus på bioprinting behöll namnet Cellink. Itedale Namro Redwan har doktorerat i medicinsk/organisk kemi vid Göteborgs universitet och därefter haft en post doc-tjänst vid Gladstone Institutes i San Fransisco. Innan hon började på Cellink var hon forskarassistent på Göteborgs universitet.

Nu leder alltså Itedale Namro Redwan Cellinks forsknings- och utvecklingsteamet som utvecklar biobläcksrelaterade produkter och applikationer. Fokus är på att skapa applikationer och verktyg som kan leda till framsteg inom området.

Kan korta transplantationsköer

Möjligheten att printa mänsklig vävnad innebär redan i dag att utveckling av läkemedel kan göras snabbare och att djur kan ersättas vid kliniska prövningar. Målet är dock att på sikt kunna använda printad vävnad i den mänskliga kroppen.

– Den kan handla om regenerativa applikationer, att printa organ som faktiskt kan rädda människor som står i transplantationskön. Där är vi inte än, det krävs många år av kliniska studier innan det kan bli verklighet.

Studier på människor är på gång

Runtom i världen finns det flera forskningsstudier som ansökt om att få använda printad vävnad på människor.

– Vi har en kund i Kanada som driver ett forskningsprojekt med printat brosk som kan användas på individer som haft hudcancer på näsan. Det kan vara ett första steg att använda metoden på människor, det är enklare att använda ytliga organ som hud och brosk än inre organ.

– I min presentation vill jag lyfta hur användningen av bioprinting i dag kan bana väg för framtida tillämpningar inom det medicinska området och hur det kan förbättra människors hälsa, säger Itedale Namro Redwan.

Läs mer om Itedale Namro Redwan och AM-dagen på amdagen.se.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.