Mässrapport: Späckat med nyheter på Formnext

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 25 november 2021

Efter ett digitalt event förra året var det återigen dags för branschen att mötas på en fysisk mässa när Formnext slog upp portarna den 16 november. Under fyra dagar visade 606 utställare från 36 länder de senaste nyheterna inom additiv tillverkning för de nästan 18 000 besökarna.

Formnext arrangeras för sjunde året i rad. När det nu var dags att ses på Messe Frankfurt igen var det med vissa restriktioner enligt den så kallade 2G-regeln, som innebär att endast de som vaccinerat sig mot covid-19 eller tillfrisknat från sjukdomen kunde besöka mässan. Det var valfritt att bära ansiktsmask, men mer regel än undantag ute på mässgolvet.

Även om besöksantalet var lägre än sist det begav sig så var stämningen hög och många utställare som 3dp.se pratade med lyfte fram att de som var på plats verkligen var intresserade av det som visades och var investeringsvilliga.

Lanserar låglegerat stål

Bland utställarna syntes flera svenska företag. Till exempel Digital Metal som släppte flera nyheter under mässan. Dels två nya material och en ny mjukvara.

– DM 4140 är det första låglegerade stålet vi släpper, berättar Mats Persson på Digital Metal.

Ett material som är vanligt inom industrin när det kommer till serieproduktion med konventionella tekniker där metallpulver används, så som Metal Injection Molding (MIM, pulverformsprutning) . Materialet används bland annat för komponenter som kuggremshjul och vevstakar som ska tåla hög belastning.

 

[metaslider id=”29226″]

Den andra materialnyheten är en superlegering, nickel-kromlegeringen DM 718,  Ett material som används inom bland annat flygindustrin eftersom det tål höga temperaturer och är korrosionsbeständigt.

Dessutom presenterade Digital Metal en mjukvara, DMS-LNX 1.o Panel Interface, en digital plattform för integrering av produktionslinjer som är utvecklad i samarbete med Siemens. Ett steg mot en allt mer automatiserad produktion.

 

Global sales manager på det tyska kontoret Peter Jain och Ulf Hansson, sales manager på huvudkontoret i Mölndal.
”Vill expandera globalt”

Svenska Freemelt hade för första gången en egen monter och visade upp sitt open source E-PBF-system (Electron Beam Powder Bed Fusion) Freemelt ONE, som är avsett för i framför allt materialutveckling.

– Det har varit ett stort intresse, helt klart över förväntan. Det är extra roligt att vi har haft besök av många beslutsfattare som är intresserade av Freemelt ONE, säger Ulf Hansson, säljansvarig på företaget.

Freemelt listades på Nasdaq i somras och har som ambition att växa utanför Sveriges gränser. Ett led i den satsningen är ett kontor med showroom i tyska Esslingen utanför Stuttgart. I somras rekryterades Peter Jain från Desktop Metal som chef för kontoret, han är även global sales manager för Freemelt. Han säger att Tyskland är en viktig marknad för företaget, men det finns större ambitioner än så.

– Vi vill expandera globalt. Att medverka på en mässa som Formnext är sätt att uppmärksamma tekniken och accelerera den utvecklingen, säger Peter Jain.

 

Anders Magnusson på Quintus Technologies.
Sätter ljuset på efterbehandlingsmetod

Västeråsföretaget Quintus Technologies är på plats för att visa hur varmisostatpressning, så kallad HIP, kan vara en fördelaktig efterbehandlingsmetod för 3D-printade delar av metall. Ett sätt för att ta bort byggdefekter så som porositet och sprickor.

– Det är en metod som kan öka utmattningshållfastheten radikalt, med 10 till 100 gånger, berättar Anders Magnusson, business development manager på Quintus.

I dag är det framför allt flygindustrin och det medicinska området som använder HIP, men det finns betydligt fler potentiella marknader enligt Anders Magnusson.

– Istället för att använda tre olika ugnar för att värmebehandla komponenten kan man göra allt med en HIP istället. Då krävs det bara ett processteg.

Quintus grundades av några medarbetare från ASEA och är i dag ledande på marknaden av HIP-utrustning. Det finns bara tre-fyra aktörer globalt sett.

 

[metaslider id=”29231″]

Gemensam show med Beamit

Sandvik ställde ut tillsammans med Beamit, där Sandvik är delägare. I montern visades framför allt olika metallpulver och exempel på applikationer.

– Vi vill visa det gemensamma erbjudande vi har tillsammans med Beamit, hela den additiva värdekedjan, säger Paulina Kjellin, ansvarig för brand och content marketing på Sandvik.

I våras meddelade Sandvik att man lyckats printa stora komponenter i materialet Osprey 2507 för olje- och gasindustrin. En krom-nickellegering som står emot korrosion i havsvatten. Exempel på delar som printats med Osprey 2507 visades också i montern.

– Det är ett material som spricker lätt, men vi lyckades hitta rätt printparametrar. Det är en viktig framgång eftersom det går betydligt snabbare att printa än att gjuta komponenter. Dessutom behövs ingen lagerhållning av delar, något som olje- och gasindustrin vill undvika, säger Johan Wallin, produktchef additiv tillverkning för offshore.

 

Robert Andersson, vd för återförsäljaren Additiva, var på plats i Additivas monter under Formnext.
Starka plaster hos Intamsys

Fokus i tyska Intamsys monter var de egna 3D-skrivarna i tre olika storlekar samt starka termoplaster så som PEEK och Ultem, men även egenutvecklade stödmaterial. Additiva är återförsäljare för Intamsys produkter i Sverige och företagets vd Robert Andersson var på plats för att möta mässbesökarna.

– Vi lyfter bland annat fram PEEK, en av de starkaste plasterna som går att printa med, berättar han.

Intamsys visade instegsmodellen Funmat HT, mellanstorleken Funmat Pro 410 samt den 1,4 ton tunga Funmat Pro 610 HT. Den sistnämnde med en byggvolym på 610 x 508 x 508 millimeter och som tål temperaturer upp emot 300 grader Celcius.

– Den höga temperaturen gör att delarna inte böjer sig, eller varpar som vi säger i branschen, säger Robert Andersson.

 

[metaslider id=”29236″]

Trippelt hos Stratasys

Storskaliga utskrifter, massproduktion och slutanvändning var ledorden när Stratasys i våras gjorde en stor trippel-lansering. Hela den nya produktlinjen visades i företagets monter under Formnext.

– Vi har den senaste tiden gjort tre förvärv som gör att vi nu har en större portfölj inom polymerer. Nu finns det tekniker för alla behov, säger Stefan Zoller, technical consultant på Stratasys.

Det handlar till exempel om startupföretaget Origin och deras Origin One som kom i en uppdaterad version i våras med den patenterade P3-teknologin, som är en vidareutveckling av DLP-principen (Digital Light Processing).

Även nya H350 med den pulverbaserade SAF-tekniken (Selective Absorption Fusion) som är utformad för höga volymer och serieproduktion visades upp i montern, liksom FDM-skrivaren F770 i storformatsklassen. Återförsäljare av Stratasys produkter i Sverige är Protech.

 

Christine Beuchel visar hur enkelt byggplattan kan flyttas från skrivaren till efterbehandlingsstationen.
Tvätt och härdning för stora delar

Nyligen presenterade Formlabs nya och uppdaterade versioner av efterbehandlingsmaskinerna Wash (L) och Cure (L) för SLA-utskrifter.

– De nya modellerna är anpassade för större delar, de är väldigt lättanvända, berättar Christine Beuchel, country marketing manager för Formlabs.

Nya Wash (L) och Cure (L) säljs via återförsäljaren 3DVerkstan i Sverige, liksom Formlabs övriga produkter som till exempel SLS-3D-skrivaren Fuse 1.

I företagets monter visades även 3D-printade solglasögonbågar som tagits fram med schweiziska företaget Marcus Marienfeldt som kommer ut på marknaden under kvartal ett 2022.

 

Solglasögon som Formlabs tillverkat i samarbete med schweiziska företaget Marcus Marienfeldt.
Digital avrundning

Formnext är inte riktigt över än. En mindre digital upplaga av mässan äger rum den 30 november till 1 december. Nästa års mässdatum är redan spikade: den 15-18 november 2022.

Läs vidare

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

3D-printade komponenter i nya Apple Watch

En rapport från TF International Securities analytiker Ming-Chi Kuo indikerar att nya smartklockor från Apple Inc. kommer att innehålla 3D-printade metallkomponenter.
applewatch

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1