Mässrapport: Späckat med nyheter på Formnext

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 25 november 2021

Efter ett digitalt event förra året var det återigen dags för branschen att mötas på en fysisk mässa när Formnext slog upp portarna den 16 november. Under fyra dagar visade 606 utställare från 36 länder de senaste nyheterna inom additiv tillverkning för de nästan 18 000 besökarna.

Formnext arrangeras för sjunde året i rad. När det nu var dags att ses på Messe Frankfurt igen var det med vissa restriktioner enligt den så kallade 2G-regeln, som innebär att endast de som vaccinerat sig mot covid-19 eller tillfrisknat från sjukdomen kunde besöka mässan. Det var valfritt att bära ansiktsmask, men mer regel än undantag ute på mässgolvet.

Även om besöksantalet var lägre än sist det begav sig så var stämningen hög och många utställare som 3dp.se pratade med lyfte fram att de som var på plats verkligen var intresserade av det som visades och var investeringsvilliga.

Lanserar låglegerat stål

Bland utställarna syntes flera svenska företag. Till exempel Digital Metal som släppte flera nyheter under mässan. Dels två nya material och en ny mjukvara.

– DM 4140 är det första låglegerade stålet vi släpper, berättar Mats Persson på Digital Metal.

Ett material som är vanligt inom industrin när det kommer till serieproduktion med konventionella tekniker där metallpulver används, så som Metal Injection Molding (MIM, pulverformsprutning) . Materialet används bland annat för komponenter som kuggremshjul och vevstakar som ska tåla hög belastning.

 

[metaslider id=”29226″]

Den andra materialnyheten är en superlegering, nickel-kromlegeringen DM 718,  Ett material som används inom bland annat flygindustrin eftersom det tål höga temperaturer och är korrosionsbeständigt.

Dessutom presenterade Digital Metal en mjukvara, DMS-LNX 1.o Panel Interface, en digital plattform för integrering av produktionslinjer som är utvecklad i samarbete med Siemens. Ett steg mot en allt mer automatiserad produktion.

 

Global sales manager på det tyska kontoret Peter Jain och Ulf Hansson, sales manager på huvudkontoret i Mölndal.
”Vill expandera globalt”

Svenska Freemelt hade för första gången en egen monter och visade upp sitt open source E-PBF-system (Electron Beam Powder Bed Fusion) Freemelt ONE, som är avsett för i framför allt materialutveckling.

– Det har varit ett stort intresse, helt klart över förväntan. Det är extra roligt att vi har haft besök av många beslutsfattare som är intresserade av Freemelt ONE, säger Ulf Hansson, säljansvarig på företaget.

Freemelt listades på Nasdaq i somras och har som ambition att växa utanför Sveriges gränser. Ett led i den satsningen är ett kontor med showroom i tyska Esslingen utanför Stuttgart. I somras rekryterades Peter Jain från Desktop Metal som chef för kontoret, han är även global sales manager för Freemelt. Han säger att Tyskland är en viktig marknad för företaget, men det finns större ambitioner än så.

– Vi vill expandera globalt. Att medverka på en mässa som Formnext är sätt att uppmärksamma tekniken och accelerera den utvecklingen, säger Peter Jain.

 

Anders Magnusson på Quintus Technologies.
Sätter ljuset på efterbehandlingsmetod

Västeråsföretaget Quintus Technologies är på plats för att visa hur varmisostatpressning, så kallad HIP, kan vara en fördelaktig efterbehandlingsmetod för 3D-printade delar av metall. Ett sätt för att ta bort byggdefekter så som porositet och sprickor.

– Det är en metod som kan öka utmattningshållfastheten radikalt, med 10 till 100 gånger, berättar Anders Magnusson, business development manager på Quintus.

I dag är det framför allt flygindustrin och det medicinska området som använder HIP, men det finns betydligt fler potentiella marknader enligt Anders Magnusson.

– Istället för att använda tre olika ugnar för att värmebehandla komponenten kan man göra allt med en HIP istället. Då krävs det bara ett processteg.

Quintus grundades av några medarbetare från ASEA och är i dag ledande på marknaden av HIP-utrustning. Det finns bara tre-fyra aktörer globalt sett.

 

[metaslider id=”29231″]

Gemensam show med Beamit

Sandvik ställde ut tillsammans med Beamit, där Sandvik är delägare. I montern visades framför allt olika metallpulver och exempel på applikationer.

– Vi vill visa det gemensamma erbjudande vi har tillsammans med Beamit, hela den additiva värdekedjan, säger Paulina Kjellin, ansvarig för brand och content marketing på Sandvik.

I våras meddelade Sandvik att man lyckats printa stora komponenter i materialet Osprey 2507 för olje- och gasindustrin. En krom-nickellegering som står emot korrosion i havsvatten. Exempel på delar som printats med Osprey 2507 visades också i montern.

– Det är ett material som spricker lätt, men vi lyckades hitta rätt printparametrar. Det är en viktig framgång eftersom det går betydligt snabbare att printa än att gjuta komponenter. Dessutom behövs ingen lagerhållning av delar, något som olje- och gasindustrin vill undvika, säger Johan Wallin, produktchef additiv tillverkning för offshore.

 

Robert Andersson, vd för återförsäljaren Additiva, var på plats i Additivas monter under Formnext.
Starka plaster hos Intamsys

Fokus i tyska Intamsys monter var de egna 3D-skrivarna i tre olika storlekar samt starka termoplaster så som PEEK och Ultem, men även egenutvecklade stödmaterial. Additiva är återförsäljare för Intamsys produkter i Sverige och företagets vd Robert Andersson var på plats för att möta mässbesökarna.

– Vi lyfter bland annat fram PEEK, en av de starkaste plasterna som går att printa med, berättar han.

Intamsys visade instegsmodellen Funmat HT, mellanstorleken Funmat Pro 410 samt den 1,4 ton tunga Funmat Pro 610 HT. Den sistnämnde med en byggvolym på 610 x 508 x 508 millimeter och som tål temperaturer upp emot 300 grader Celcius.

– Den höga temperaturen gör att delarna inte böjer sig, eller varpar som vi säger i branschen, säger Robert Andersson.

 

[metaslider id=”29236″]

Trippelt hos Stratasys

Storskaliga utskrifter, massproduktion och slutanvändning var ledorden när Stratasys i våras gjorde en stor trippel-lansering. Hela den nya produktlinjen visades i företagets monter under Formnext.

– Vi har den senaste tiden gjort tre förvärv som gör att vi nu har en större portfölj inom polymerer. Nu finns det tekniker för alla behov, säger Stefan Zoller, technical consultant på Stratasys.

Det handlar till exempel om startupföretaget Origin och deras Origin One som kom i en uppdaterad version i våras med den patenterade P3-teknologin, som är en vidareutveckling av DLP-principen (Digital Light Processing).

Även nya H350 med den pulverbaserade SAF-tekniken (Selective Absorption Fusion) som är utformad för höga volymer och serieproduktion visades upp i montern, liksom FDM-skrivaren F770 i storformatsklassen. Återförsäljare av Stratasys produkter i Sverige är Protech.

 

Christine Beuchel visar hur enkelt byggplattan kan flyttas från skrivaren till efterbehandlingsstationen.
Tvätt och härdning för stora delar

Nyligen presenterade Formlabs nya och uppdaterade versioner av efterbehandlingsmaskinerna Wash (L) och Cure (L) för SLA-utskrifter.

– De nya modellerna är anpassade för större delar, de är väldigt lättanvända, berättar Christine Beuchel, country marketing manager för Formlabs.

Nya Wash (L) och Cure (L) säljs via återförsäljaren 3DVerkstan i Sverige, liksom Formlabs övriga produkter som till exempel SLS-3D-skrivaren Fuse 1.

I företagets monter visades även 3D-printade solglasögonbågar som tagits fram med schweiziska företaget Marcus Marienfeldt som kommer ut på marknaden under kvartal ett 2022.

 

Solglasögon som Formlabs tillverkat i samarbete med schweiziska företaget Marcus Marienfeldt.
Digital avrundning

Formnext är inte riktigt över än. En mindre digital upplaga av mässan äger rum den 30 november till 1 december. Nästa års mässdatum är redan spikade: den 15-18 november 2022.

Läs vidare

"Världens största" anläggning för 3D-printad mat

Österrikiska Revo Foods har öppnat vad de hävdar är världens största produktionsanläggning för 3D-printade livsmedel. Fabriken i Wien ska kunna producera 60 ton i månaden.
2024-Revo-PR-THEFILET-5

Freemelt etablerar applikationscenter i USA

Freemelts amerikanska bolag och HAMR Industries har tillsammans etablerat ett applikationscenter i Nordamerika. Syftet är att accelerera kommersialiseringen av industrimaskinen eMELT.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

Desktop Metals aktieägare säger ja till förvärv

Nu har Desktop Metals aktieägare sagt sitt om Nano Dimensions bud på företaget som kom i somras. En majoritet röstade för ett förvärv och affären är därmed ett steg närmare att kunna realiseras.
Ric-Fulop-1024x683

Sandvik säljer del i BEAMIT och fokuserar på metallpulver

Förra året tog Sandvik beslut om en reviderad strategi för affärsområdet Additive Manufacturing med primärt fokus på metallpulver. Som ett led i det säljer Sandvik nu sin del i BEAMIT, och släpper även ett nytt metallpulver.
Faraz Deirmina, Sandvik with Osprey® HWTS 50

Senaste nytt

"Världens största" anläggning för 3D-printad mat

Österrikiska Revo Foods har öppnat vad de hävdar är världens största produktionsanläggning för 3D-printade livsmedel. Fabriken i Wien ska kunna producera 60 ton i månaden.
2024-Revo-PR-THEFILET-5

Svenskt företag bakom Japans största robotcell

Det svenska företaget ADDICT3D, som jobbar med robotintegration, har utvecklat Japans (hittills) största 3D-skrivare med robotarm. Ett första steg mot att etablera sig på den enorma japanska AM-marknaden och bli "big in Japan". 
Circulus kollage

Freemelt etablerar applikationscenter i USA

Freemelts amerikanska bolag och HAMR Industries har tillsammans etablerat ett applikationscenter i Nordamerika. Syftet är att accelerera kommersialiseringen av industrimaskinen eMELT.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

Prototal storsatsar både i Malmö och Jönköping

Prototal Industries har den senaste tiden gjort stora investeringar inom additiv tillverkning. I Jönköping har maskinparken förstärkts med tre nya SLA-maskiner och i Malmö görs plats för totalt 36 HP-skrivare.
Prototal MJF