Lyckad studie med grafen för SLS-applikationer

Graphmatech och Uppsala universitet har utvecklat polymera kompositer med grafen för SLS-printing. Foto: Pressbild

Företaget Graphmatech har tillsammans med Uppsala universitet utvecklat ett polymer-grafen-kompositpulver för SLS-printing (Selective Laser Sintering). Nyligen avslutades en förstudie med lyckade resultat.

Förstudien har gjorts inom ramen för SIO Grafen, ett av sjutton strategiska innovationsprogram som drivs med stöd från Vinnova, Energimyndigheten och Formas. Målet är att arbeta för att svenska företag ska bli världsledande på att använda materialet grafen och andra så kallade 2D-material.

För att få fram ett ledande pulver för att 3D-printa elektriskt ledande delar testades i studien beläggning av SLS-partiklar med grafen. Beläggningen var lyckad och gränsen för att behålla grafen på partiklarna med bibehållen morfologi och partikelseparation identifierades.

Giftfri process

Teamet lyckades skriva ut elektriskt ledande delar med mycket god strukturell integritet och delarna integrerades i enkla funktionella elektriska kretsar med stor framgång. Enligt forskarna bakom studien lär det inte finnas något ledande polymerbaserat pulver tillgängligt på marknaden sedan tidigare.

Hela processen för att producera dessa pulver kunde göras helt utan giftiga kemikalier och biprodukter.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.