Samarbete för att utveckla metallskrivare

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 8 december 2021
Freemelt och Etteplan ska tillsammans utveckla Freemelts kommande industriella 3D-skrivare. Foto: Arkiv/Anja Degerholm

Svenska 3D-skrivartillverkaren Freemelt ingår ett strategiskt partnerskap med teknikföretaget Etteplan. Syftet med samarbetet är att utveckla Freemelts kommande industriella 3D-skrivare för metall.

Freemelt har sedan tidigare släppt Freemelt ONE som är baserad på metoden Electron Beam Powder Bed Fusion (E-PBF). Den nya skrivaren kommer att skräddarsys för industriella miljöer och erbjuda tekniska egenskaper som robusthet, tillförlitlighet och produktivitet. Det skriver Freemelt i ett pressmeddelande.

Etteplans roll i utvecklingsprojektet av den nya skrivaren omfattar att tillhandahålla projektteam inom olika expertområden, såsom mjukvara, mekanik, el, säkerhet och dokumentation. Framöver kommer samarbetet även att omfatta produktionsteknik, produktsupport och applikationsteknik för 3D-printade produkter, liksom gemensamma kommersiella aktiviteter gentemot industrin.

Mer hållbar produktion

Det övergripande målet med samverkansavtalet är att leverera 3D-printingkapacitet till tillverkningsföretag världen över och påskynda övergången till en mer hållbar produktion.

– Genom vårt strategiska partnerskap kommer vi att kunna tillföra mer värde till våra kunder genom att erbjuda inte bara världsledande utrustning för additiv tillverkning utan även, i samarbete med Etteplan, industriella processer och fabrikslösningar, säger Ulric Ljungblad, vd för Freemelt.

Etteplan har nyligen inlett ett annat strategiskt samarbete, med svenska Digital Metal. Detta för att kunna erbjuda designoptimeringslösningar för tillverkande företag, något som 3dp.se skrivit om tidigare.

Läs vidare

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

BigRep släpper flera högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan tre nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1