SSAB har producerat sitt första stålpulver

SSAB räknar med att kunna lansera fler stålpulver under 2022. Foto: Pressbild

SSAB i Oxelösund inledde i oktober 2020 en satsning på additiv tillverkning. Nu har det första egenproducerade höghållfasta stålpulvret tagits fram, tillverkat i företagets helt nya produktionsanläggning.

– Testresultaten ser mycket lovande ut. Särskilt för de viktigaste aspekterna av stålpulvret, såsom rundhet och storleksfördelning på kornen vilket också är de största utmaningarna. Även tester och leveranser till kund har varit lyckosamma, säger Johnny Sjöström, divisionschef på SSAB Special Steels, i ett pressuttalande.

SSAB:s satsning på additiv tillverkning innebär bland annat att man byggt en produktionsanläggning med gas-atomiseringsenhet som smälter stålet, som sedan finfördelas till pulver med hjälp av en inert högtrycksgas.

Släpper stålpulver 2022

Utvecklingen av produktionsanläggningen fortsätter nu, bland annat med ytterligare utrustning såsom 3D-skrivare för stålpulver samt sikt- och paketeringsutrustning. Arbetet med att utveckla tillverkningsprocessen fortsätter också, med målet att kunna lansera nya stålpulver till marknaden nästa år.

– Jag är väldigt glad över hur långt vi kommit på den korta tiden. Det finns stora framtidsmöjligheter, också när vi framöver startar den fossilfria ståltillverkningen i Oxelösund 2026, säger Johnny Sjöström.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Nedslag på Elmia 3D-mässan

Den 10-13 maj var det dags för den andra upplagan av Elmia 3D Elmiamässan i Jönköping. En mässa som i år lockade ett tjugotal utställare inom additiv tillverkning, som visade allt ifrån 3D-skrivare och material till skanningutrustning och efterbehandling.

Publicerat av: