Proffsmaskiner i klassrummet

Carl Trägårdh (till vänster) och Simon Deurell framför 3D-skrivaren EOS INT P385 som tidigare stått hos servicebyrån Prototal. Foto: Anja Degerholm

Studenterna som går 3D-teknikerutbildningen på Xenter i Botkyrka har numera tillgång till flera 3D-skrivare avsedda för industriellt bruk. Detta tack vare ett samarbete med företagen Protech och Prototal som skänkt maskinerna till utbildningen.

YH-utbildningen till 3D-tekniker är tvåårig och ska förbereda studenterna för att jobba med hela den additiva processen, såväl när det gäller CAD som utskrifter och efterbehandling. Utbildningen är framtagen i nära samarbete med branschen för att möta de behov som finns när det gäller kompetens, bland annat tillsammans med Prototal och Protech.

Maskinerna har funnits i skolans ägo ett tag, men det är först nu som det funnits pengar att köpa in material så att de kan börja användas. Det handlar bland annat om en EOS INT P385 som tidigare stått hos servicebyrån Prototal. En SLS-skrivare med laserteknik som kan printa riktigt detaljrika delar.

“Tjatar på lärarna”

Studenten Carl Trägårdh går andra året på 3D-teknikerutbildningen och han har redan hunnit testa maskinen flera gånger.

– Jag tjatar på lärarna hela tiden om att printa grejer i den, det är riktigt roligt, säger han.

Klasskompisen Simon Deurell är inte lika övertygad men ändå imponerad av delarna som kommer ut ur maskinen.

– Det är fascinerande vilka detaljer den kan göra, säger Simon Deurell.

För att lära sig hela processen finns det även efterbehandlingsutrustning i ett separat rum med bland annat ett blästerskåp, så att studenterna ska kunna ta fram färdiga delar.

 

 

Förbereder för arbetsmarknaden

En annan nyhet för studenterna är en Objet Connex 350 som skänkts av Protech. En resinskrivare som gör det möjligt att printa med två olika material samtidigt. Även den är en riktig industriskrivare.

– Det betyder mycket för oss att ha så professionella maskiner. Det förbereder studenterna för arbetslivet, säger huvudläraren Jan Sätherlund.

I maskinparken finns även en äldre FDM-skrivare från Stratasys, av modellen Fortus 250mc, två stycken Formlabs Form 2 samt ett gäng enklare varianter från Ultimaker och Makerbot, som studenterna får börja med för att lära sig tekniken.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Nedslag på Elmia 3D-mässan

Den 10-13 maj var det dags för den andra upplagan av Elmia 3D Elmiamässan i Jönköping. En mässa som i år lockade ett tjugotal utställare inom additiv tillverkning, som visade allt ifrån 3D-skrivare och material till skanningutrustning och efterbehandling.

Publicerat av: