Proffsmaskiner i klassrummet

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 15 december 2021
Carl Trägårdh (till vänster) och Simon Deurell framför 3D-skrivaren EOS INT P385 som tidigare stått hos servicebyrån Prototal. Foto: Anja Degerholm

Studenterna som går 3D-teknikerutbildningen på Xenter i Botkyrka har numera tillgång till flera 3D-skrivare avsedda för industriellt bruk. Detta tack vare ett samarbete med företagen Protech och Prototal som skänkt maskinerna till utbildningen.

YH-utbildningen till 3D-tekniker är tvåårig och ska förbereda studenterna för att jobba med hela den additiva processen, såväl när det gäller CAD som utskrifter och efterbehandling. Utbildningen är framtagen i nära samarbete med branschen för att möta de behov som finns när det gäller kompetens, bland annat tillsammans med Prototal och Protech.

Maskinerna har funnits i skolans ägo ett tag, men det är först nu som det funnits pengar att köpa in material så att de kan börja användas. Det handlar bland annat om en EOS INT P385 som tidigare stått hos servicebyrån Prototal. En SLS-skrivare med laserteknik som kan printa riktigt detaljrika delar.

”Tjatar på lärarna”

Studenten Carl Trägårdh går andra året på 3D-teknikerutbildningen och han har redan hunnit testa maskinen flera gånger.

– Jag tjatar på lärarna hela tiden om att printa grejer i den, det är riktigt roligt, säger han.

Klasskompisen Simon Deurell är inte lika övertygad men ändå imponerad av delarna som kommer ut ur maskinen.

– Det är fascinerande vilka detaljer den kan göra, säger Simon Deurell.

För att lära sig hela processen finns det även efterbehandlingsutrustning i ett separat rum med bland annat ett blästerskåp, så att studenterna ska kunna ta fram färdiga delar.

 

[metaslider id=”29409″]

 

Förbereder för arbetsmarknaden

En annan nyhet för studenterna är en Objet Connex 350 som skänkts av Protech. En resinskrivare som gör det möjligt att printa med två olika material samtidigt. Även den är en riktig industriskrivare.

– Det betyder mycket för oss att ha så professionella maskiner. Det förbereder studenterna för arbetslivet, säger huvudläraren Jan Sätherlund.

I maskinparken finns även en äldre FDM-skrivare från Stratasys, av modellen Fortus 250mc, två stycken Formlabs Form 2 samt ett gäng enklare varianter från Ultimaker och Makerbot, som studenterna får börja med för att lära sig tekniken.

Läs vidare

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE

Interspectral vill växa på en global marknad

Det svenska mjukvaruföretaget Interspectral har på kort tid gjort sig ett namn inom AM-branschen och knutit till sig flera stora globala tillverkare av metall-3D-skrivare. 3dp.se har träffat vd:n Isabelle Hachette för att höra mer om bolagets framtida planer.
Interspectral 1

Sveriges kanske största robotprinter byggs i Hultsfred

Additivt Teknikcenter (ATC) i Hultsfred har beviljats 2,1 miljoner kronor i EU-bidrag. Pengarna ska användas till ett projekt för att omvandla avfall till material för additiv tillverkning, med hjälp av en stor robotprinter.
ATC Joakim ver 2

Två pristagare fick motta SVEAT:s stipendium

När branschföreningen SVEAT bjöd in till webbinarium om spaningar från Formnext den 12 december delades även ett nyinstiftat stipendium ut. Två pristagare fick dela på totalt 30 000 kronor.
Stipendie 1

Senaste nytt

AMEXCI och Saab i AM-projekt för finska marinen

AMEXCI:s finska del ska tillsammans med Saab och EOS ingå i det industriella samarbetsprogrammet Squadron 2020 på uppdrag av det finska försvaret. Uppdraget handlar om att utveckla nya möjligheter för additiv tillverkning av avancerade komponenter i metall.
Amexci finland

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE

Nya medel ska göra Danmark bäst på AM

För åtta år sedan bildades Dansk AM Hub efter att Industriens Fond bidragit med 90 miljoner danska kronor. Uppdraget var att stärka danska företags konkurrenskraft och hållbarhet genom användning av 3D-printing. Nu skjuter fonden till ytterligare 30 miljoner.
Frank-Dansk-AM-Hub-1024x695

75 procents viktreducering med DfAM-design

Nikon SLM Solutions och Hexagon har omdesignat en stor komponent till ett Boeing-plan. Genom additiv tillverkning och design for additive manufacturing (DfAM) kunde både vikten och antalet delar reduceras markant.
AM-A330-Fuel-Air-Separator-prototype