Belönas för simuleringsmodeller

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 23 december 2021
Årets stipendiat Chamara Kumara tillsammans med Henrik Runnemalm, forskningschef på GKN Aerospace. Foto: Pressbild

Forskaren Chamara Kumara, som är verksam vid Högskolan Väst, är årets GKN-stipendiat. Han får priset för sin forskning som simulerar förändringar i mikrostrukturen i legering 718, istället för att göra kostsamma experiment.

– Jag är väldigt glad och tacksam över att ha tilldelats GKN-stipendiet. Jag har haft fantastiska handledare och arbetar nära bland annat GKN som är mycket inspirerande. Jag är ödmjuk inför framtiden och vill verkligen tacka och framhålla allt det lagarbete som sker i vår forskningsmiljö, säger Chamara Kumara i ett pressuttalande.

Chamara Kumara forskar inom produktionsteknik med inriktning additiv tillverkning och doktorerade under 2021 med sin avhandling “Microstructure Modelling of Additive Manufacturing of Alloy 718”, något som 3dp.se skrev om i vintras.

Stipendiet delas ut av GKN Aerospace till studenter eller medarbetare vid Högskolan Väst och är på 15 000 kronor. Mottagaren ska ha bidragit med innovativa och nyttiggörande insatser med tydlig industriell koppling.

Ur juryns motivering:
”Chamara Kumara’s appetite for research and his innovative problem-solving skills were evident already from the early weeks of his employment as a PhD student.

He has impressed with his ability to identify not only the scientific research gaps but also his consideration of the industrial relevance of these research gaps. He has a flair for expression of ideas, which has helped him set up collaborations with his peers in the department, PhD students from other universities besides the industrial partners. He is always on the lookout for opportunities to set up collaborative projects.

It is fair to say that he has made a significant contribution, both directly and indirectly, towards making University West the highest publishing organization in Sweden, on additive manufacturing of Alloy 718. His work on microstructure modelling on additive manufacturing of Alloy 718 is considered as a pioneering work in the field.

Besides the technical expertise, Chamara’s proactive personality, social skills and leadership qualities are also admirable. He has demonstrated qualities of an independent and proactive researcher and has the potential to be an excellent researcher and a leader in future.

Therefore, we believe that Chamara Kumara fulfills all the requirements for the GKN stipendium.”

Läs vidare

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1

3D-printade komponenter i nya Apple Watch

En rapport från TF International Securities analytiker Ming-Chi Kuo indikerar att nya smartklockor från Apple Inc. kommer att innehålla 3D-printade metallkomponenter.
applewatch

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1