Belönas för simuleringsmodeller

Årets stipendiat Chamara Kumara tillsammans med Henrik Runnemalm, forskningschef på GKN Aerospace. Foto: Pressbild

Forskaren Chamara Kumara, som är verksam vid Högskolan Väst, är årets GKN-stipendiat. Han får priset för sin forskning som simulerar förändringar i mikrostrukturen i legering 718, istället för att göra kostsamma experiment.

– Jag är väldigt glad och tacksam över att ha tilldelats GKN-stipendiet. Jag har haft fantastiska handledare och arbetar nära bland annat GKN som är mycket inspirerande. Jag är ödmjuk inför framtiden och vill verkligen tacka och framhålla allt det lagarbete som sker i vår forskningsmiljö, säger Chamara Kumara i ett pressuttalande.

Chamara Kumara forskar inom produktionsteknik med inriktning additiv tillverkning och doktorerade under 2021 med sin avhandling “Microstructure Modelling of Additive Manufacturing of Alloy 718”, något som 3dp.se skrev om i vintras.

Stipendiet delas ut av GKN Aerospace till studenter eller medarbetare vid Högskolan Väst och är på 15 000 kronor. Mottagaren ska ha bidragit med innovativa och nyttiggörande insatser med tydlig industriell koppling.

Ur juryns motivering:
“Chamara Kumara’s appetite for research and his innovative problem-solving skills were evident already from the early weeks of his employment as a PhD student.

He has impressed with his ability to identify not only the scientific research gaps but also his consideration of the industrial relevance of these research gaps. He has a flair for expression of ideas, which has helped him set up collaborations with his peers in the department, PhD students from other universities besides the industrial partners. He is always on the lookout for opportunities to set up collaborative projects.

It is fair to say that he has made a significant contribution, both directly and indirectly, towards making University West the highest publishing organization in Sweden, on additive manufacturing of Alloy 718. His work on microstructure modelling on additive manufacturing of Alloy 718 is considered as a pioneering work in the field.

Besides the technical expertise, Chamara’s proactive personality, social skills and leadership qualities are also admirable. He has demonstrated qualities of an independent and proactive researcher and has the potential to be an excellent researcher and a leader in future.

Therefore, we believe that Chamara Kumara fulfills all the requirements for the GKN stipendium.”

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Nedslag på Elmia 3D-mässan

Den 10-13 maj var det dags för den andra upplagan av Elmia 3D Elmiamässan i Jönköping. En mässa som i år lockade ett tjugotal utställare inom additiv tillverkning, som visade allt ifrån 3D-skrivare och material till skanningutrustning och efterbehandling.

Publicerat av: