Stärker forskning om svetsbaserad AM

Högskolan Västs forskare är nationellt ledande inom svetsbaserad additiv tillverkning. Finansieringen från KK-stiftelsen innebär att spetsforskningen kan vidareutvecklas. Foto: Pressbild

Högskolan Västs forskningsmiljö Primus har fått 74 miljoner kronor från KK-stiftelsen för 2022. Tillskottet gör det möjligt att driva elva nya forskningsprojekt inom produktionsteknik och lärande, och att vidareutveckla spetsforskningen inom svetsbaserad additiv tillverkning.

Det skriver Högskolan Väst i ett pressmeddelande. Utöver finansieringen från KK-stiftelsen kommer företagen som är kopplade till Primus att bidra med omkring 60 miljoner kronor. Tillsammans med högskolans egna medel motsvara det en totalsumma på drygt 145 miljoner kronor.

– Det är mycket positivt och glädjande att KK-stiftelsen stöttar vårt fortsatta arbete med att bygga en stark forsknings- och utbildningsmiljö. Projekten som beviljats är viktiga byggstenar för att kunna stärka svensk industri i omställningen till digitaliserad hållbar produktion, säger Lennart Malmsköld, programchef för Primus vid Högskolan Väst.

Projekt inom svetsbaserad AM

Högskolan Väst har etablerat en spetskompetens inom svetsbaserad additiv tillverkning. Pengarna från KK-stiftelsen ska bland annat användas för att vidareutveckla denna tillverkningsmetod inom ramen för projektet Dedicate. Metoden har utvecklats i nära samarbete med företag som GKN Aerospace, Alfa Laval, Permanova och BAE Systems Hägglunds. Projektet ska pågå under åtta år och engagera 25 forskare inom produktionsteknik.

Forskningsmiljön Primus etablerades av Högskolan Väst 2018 och ska under en tioårsperiod utveckla stark forskning och utbildning inom teknik och lärande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Nedslag på Elmia 3D-mässan

Den 10-13 maj var det dags för den andra upplagan av Elmia 3D Elmiamässan i Jönköping. En mässa som i år lockade ett tjugotal utställare inom additiv tillverkning, som visade allt ifrån 3D-skrivare och material till skanningutrustning och efterbehandling.

Publicerat av: