Trender inom additiv tillverkning 2022

Dentalområdet spås bli en av de stora marknaderna inom additiv tillverkning 2022, enligt experterna som 3D Printing Media Network har frågat. Foto: Arkiv/Anja Degerholm

Säkrare logistikkedjor, ett ökat fokus på hållbarhet samt mer automation och smart teknik. Det är några av trenderna inom additiv tillverkning som branschsajten 3D Printing Media Network har identifierat med hjälp av ett gäng experter.

Bland de företagen som bidragit till analysen finns Azul 3D, Cecimo, Desktop Metal, Formlabs, Jabil, Materialise, McKinsey & Company, Nexa3D och Shapeways. Sammantaget ser man en mer mogen AM-bransch med applikationer som kan förändra industrin och en ökad förståelse för var och när additiv tillverkning kan göra skillnad.

Mer pålitliga logistikkedjor

De tillfrågade experterna pekar på totalt fem olika trender inför det kommande året. Först och främst handlar det om logistikkedjorna, ett ämne som varit hett under pandemin och som samtliga experter lyfter fram som en viktig trend 2022. Formlabs svarar att 3D-printing kan positionera sig som “ett av de mest mångsidiga sätten för företagen att minska risken för sina logistikkedjor”.

Europakommissionen har angett i sin European industry strategy att man ska investera i teknologier med större flexibilitet och satsa på nya affärsmodeller som inte är lika känsliga för störningar. Det pekar på att additiv tillverkning har chansen att ta ett stort steg framåt.

Samarbeten, automation och smart teknik

Samarbeten är en annan trend som lyfts fram, inte bara inom branschen utan även med andra branscher. Shapeways uttrycker sig så här om ämnet: “Traditionella tillverkare kommer att fortsatta att integrera digitala processer, och dra fördel av 3D-printing on demand”.

Automation och smart teknik är något som är avgörande för att kunna skala upp och effektivisera produktionen med additiv tillverkning, det är experterna också överens om. Inte minst när det gäller 3D-printingens “dirty litte secret”, efterbehandlingen.

En av Nexa3D:s grundare, Avi Reichental sammanfattar det så här: “I takt med att fler företag går över till medel- och högvolymsproduktion med hjälp av additiv tillverkning kommer vi att se en ökad efterfrågan på lösningar för efterbehandling och fullständiga fabriksautomationslösningar. Dessa kommer att förankras av avancerad och adaptiv maskininlärning för större produktionskonsistens och avkastning”.

Fler branscher anammar tekniken

Experterna är också överens om att allt fler områden kommer att anamma additiv tillverkning under 2022. Flera av dem lyfter fram speciellt två branscher som potentiellt kan utmärka sig: medicin och dental.

Enligt branschorganisationen Cecimos marknadstrendundersökning kommer den medicinska sektorn att vara ledande under 2022 när det kommer till användning av additiv tillverkning. Detta eftersom flygindustrin, som traditionellt varit en viktig spelare i sammanhanget, fortfarande kämpar med att återhämta sig från effekterna av pandemin.

Luke Winston, Chief Business Officer på Formlabs, förklarar varför dessa två branscher kan anamma 3D-printing: ” När sjukvårdsindustrin fortsätter att brottas med utmaningar som brist på arbetskraft, den pågående pandemin och efterfrågan på mer personlig vård, kan 3D-printtekniken både förbättra och effektivisera viktiga medicinska processer. Dessa krav kan innebära en brytpunkt som kommer att leda till ökad användning av 3D-printing. Dentalindustrin kommer att fortsätta att se en ökning av innovation inom AM samtidigt som den upplever ytterligare konkurrenskraftig tillväxt inom viktiga applikationer, framför allt tandregleringsproduktion.”

En grön väg framåt?

Slutligen, handlar det om hållbarhet. Såväl när det gäller att uppnå grönare produktionsmål som att teknologin i sig har hållbara fördelar som lokal tillverkning, mindre materialåtgång och lättare delar.

Desktop Metal ser hållbarhetsfrågan som en viktig faktor för att accelerera användningen av additiv tillverkning. “Nya hållbarhetsförväntningar från statliga och federala regeringar kommer att driva företag att anamma den fjärde industriella revolutionen”, säger Jonah Myerberg, medgrundare, CTO och SVP of Global Engineering, Desktop Metal.

Läs mer här.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Nedslag på Elmia 3D-mässan

Den 10-13 maj var det dags för den andra upplagan av Elmia 3D Elmiamässan i Jönköping. En mässa som i år lockade ett tjugotal utställare inom additiv tillverkning, som visade allt ifrån 3D-skrivare och material till skanningutrustning och efterbehandling.

Publicerat av: