Hexagon vill växa genom samarbeten

Volker Mensing, Global Director of Business Solutions Marketing på Hexagon. Foto: Anja Degerholm

Hexagon grundades 1992 i Stockholm och sysslade då med system för mätning och positionering. Sedan dess har företaget växt till en global teknikkoncern och nu är målet att “sätta data i arbete för att skapa en autonom framtid”, bland annat inom additiv tillverkning.

I samband med mässan Formnext i november träffade 3dp.se Volker Mensing, Director of Solutions Marketing, för att prata om hur Hexagon vill växa inom området additiv tillverkning.

Hexagon jobbar i dag inom nio olika divisioner, bland annat det som kallas Manufacturing Intelligence där additiv tillverkning ingår genom olika mjukvarulösningar. Under Formnext visade Hexagon bland annat upp Hexagon SFx Authentise aMES, den första kompletta mjukvarulösningen som ska industrialisera additiv tillverkning genom digitalisering i varje steg i arbetsflödet, som man tagit fram tillsammans med Authentise.

Samarbete snarare än konkurrens

Genom åren har Hexagon gjort 170 förvärv. Volker Mensing säger att företaget vill växa ytterligare.

– Vi vill växa både organiskt och genom förvärv. Vi har byggt upp en portfölj med ett brett spektrum av produkter och det vill vi fortsätta med, säger Volker Mensing.

Strategin är också att bygga system som tillåter tredjepartsprodukter, och inte minst att samarbeta även med andra företag – även konkurrenterna.

– Genom att kombinera lösningar kan vi bygga nya och bättre produkter, förklarar Volker Mensing.

Den senaste tiden har Hexagon ingått partnerskap med flera stora företag inom 3D-printingområdet. Det handlar framför allt om lösningar för additiv tillverkning med DED, Directed Energy Deposition. En teknologi som smälter materialet och som är kostnadseffektiv för stora delar, från en till sex meter, som inte kan tillverkas med pulverbäddsteknologin PBF. DED används till exempel inom flygindustrin och det militära området.

 

Hexagons monter under Formnext 2021 var välbesökt. Foto: Anja Degerholm

Simuleringsprocess för DED

Hexagon har utvecklat en teknik för att virtuellt simulera hur materialet beter sig under printprocessen, vilka förändringar i form av till exempel spänningar och sprickor som kan uppstå. Ett av företagen som använder denna simuleringsprocess är pro-beam, som lanserade nya PB WEBAM 100 under Formnext 2021. Enligt pro-beam förkortar processen simuleringstiden trettonfaldigt utan att delen tappar i kvalitet.

Även Sciaky använder denna DED-simuleringsprocess för sin EBAM-teknologi. Sciaky printar i metaller som titan och olika nickelbaserade legeringar. I höstas ingick Hexagon och Sciaky ett partnerskap kring detta.

Ytterligare en 3D-skrivartillverkare som använder Hexagons lösningar är spanska Meltio, närmare bestämt mjukvaran ESPRIT CAM. Meltio använder en DED-process som kallas Wire-Powder Laser Metal Deposition (WP-LMD) där högeffektiv laser smälter tråd och pulver med hög exakthet. ESPRIT CAM gör det möjligt för varje produktionsanläggning att använda ett enda gränssnitt för att förbereda och programmera produktionen och bearbetningen.

Snabbare designprocess

Dessutom har Hexagon ingått flera samarbeten kring olika designlösningar. Bland annat med 3D Systems om generativ design för delar i högpresterande material. Genom att kombinera Hexagons teknologi för generativ design, HxGN Emendate, med 3D Systems 3DXpert-lösning ska processen från design till färdig del snabbas på.

I höstas inleddes även ett partnerskap med CADS Additive som syftar till att minska avfallet med hjälp av additiv design. Hexagons del i detta är att skapa design som minskar behovet av stödstrukturer, vilket i sin tur sparar material.

Hexagon har också hjälpt Stratasys att minska ledtiderna när det gäller tillverkning av delar till flygindustrin. Även här handlar det om designlösningar som snabbar på processen design-to-3D-print, från cirka 2-3 år till 6-9 månader.

 

Underlätta produktionen

Sammantaget handlar det om integrerade mjukvarulösningar som underlättar produktionen, säger Volker Mensing. Något som det också finns en ökande efterfrågan på. Ambitionen framåt är att kunna erbjuda lösningar för hela den additiva tillverkningskedjan.

– Målet är end-to-end-lösningar, på riktigt. Till exempel när en del går sönder ska man kunna identifiera problemet och spåra i en databas var och när den tillverkats. På så sätt kan vi följa delens hela livscykel, säger Volker Mensing.

 

Fakta: Om Hexagon

Grundades i Stockholm 1992 som ett företag som levererar mätsystem för mätning och positionering av objekt inom såväl mikro- som makrosegment.

Sedan år 2000 är Ola Rollén vd för företaget.

Additiv tillverkning ingår i Hexagons avdelning för Manufacturing Intelligence, med huvudkontor i Storbritannien.

Hexagon har cirka 21 000 anställda i 50 länder.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.