Ikea lanserar 3D-printade inredningsdetaljer

Två exempel på 3D-printade produkter från serien Flamträd. Foto: Pressbild

Möbeljätten Ikea har varit inne och nosat på 3D-printing tidigare. Nu släpps den första kommersiella produktserien, Flamträd, som består av en handfull inredningsdetaljer. Än så länge kan de dock endast köpas via företagets tyska hemsida.

Ikea har under flera år använda additiv tillverkning i prototypsyfte, men även tagit fram  individanpassade gamingstolar samt smarta tillbehör som ska förenkla användningen av Ikeas möbler för personer med funktionsvariationer, kallade ThisAbles.

Tillverkade med SLS

Den nya produktserien Flamträd består av inredningsdetaljer i form av ansikten och händer. De är printade med SLS-teknik och består av ett rastermönster i antingen vitt eller svart. Två händer som formar ett hjärta och en hand som ger tumme upp är två exempel på produkter i serien. Förutom att vara dekorativa kan de till exempel användas som smyckeshållare.

“Denna tredimensionella dekoration tar 3D-teknik till en ny nivå och kommer garanterat att fånga ögat. Snygg på egen hand, men även i kombination med andra former från samma serie”, skriver Ikea i produktbeskrivningen av Flamträd.

Kan lanseras i fler länder

Produkterna kostar från 29.99 euro och upp till 49.99 euro och är alltså enbart tillgängliga på Ikeas tyska hemsida. Enligt Olaf Szukałowicz, projektledare på Ikea, kan det bli aktuellt med lansering i fler länder på sikt.

– Om försäljningen på testmarknaderna faller väl ut kommer vi inte att stanna där. Det finns ett antal AM-initiativ i olika delar inom organisationen. Vissa syftar till att förbättra den interna verksamheten och andra är mer kundinriktade. De är alla i ett tidigt skede, säger han till 3dprint.com och avslutar med att citera Ikeas grundare Ingvar Kamprad:

– Det mesta är ännu ogjort, underbara framtid!

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Nedslag på Elmia 3D-mässan

Den 10-13 maj var det dags för den andra upplagan av Elmia 3D Elmiamässan i Jönköping. En mässa som i år lockade ett tjugotal utställare inom additiv tillverkning, som visade allt ifrån 3D-skrivare och material till skanningutrustning och efterbehandling.

Publicerat av: