Ikea lanserar 3D-printade inredningsdetaljer

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 11 januari 2022
Två exempel på 3D-printade produkter från serien Flamträd. Foto: Pressbild

Möbeljätten Ikea har varit inne och nosat på 3D-printing tidigare. Nu släpps den första kommersiella produktserien, Flamträd, som består av en handfull inredningsdetaljer. Än så länge kan de dock endast köpas via företagets tyska hemsida.

Ikea har under flera år använda additiv tillverkning i prototypsyfte, men även tagit fram  individanpassade gamingstolar samt smarta tillbehör som ska förenkla användningen av Ikeas möbler för personer med funktionsvariationer, kallade ThisAbles.

Tillverkade med SLS

Den nya produktserien Flamträd består av inredningsdetaljer i form av ansikten och händer. De är printade med SLS-teknik och består av ett rastermönster i antingen vitt eller svart. Två händer som formar ett hjärta och en hand som ger tumme upp är två exempel på produkter i serien. Förutom att vara dekorativa kan de till exempel användas som smyckeshållare.

”Denna tredimensionella dekoration tar 3D-teknik till en ny nivå och kommer garanterat att fånga ögat. Snygg på egen hand, men även i kombination med andra former från samma serie”, skriver Ikea i produktbeskrivningen av Flamträd.

Kan lanseras i fler länder

Produkterna kostar från 29.99 euro och upp till 49.99 euro och är alltså enbart tillgängliga på Ikeas tyska hemsida. Enligt Olaf Szukałowicz, projektledare på Ikea, kan det bli aktuellt med lansering i fler länder på sikt.

– Om försäljningen på testmarknaderna faller väl ut kommer vi inte att stanna där. Det finns ett antal AM-initiativ i olika delar inom organisationen. Vissa syftar till att förbättra den interna verksamheten och andra är mer kundinriktade. De är alla i ett tidigt skede, säger han till 3dprint.com och avslutar med att citera Ikeas grundare Ingvar Kamprad:

– Det mesta är ännu ogjort, underbara framtid!

 

Läs vidare

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

3D-printade komponenter i nya Apple Watch

En rapport från TF International Securities analytiker Ming-Chi Kuo indikerar att nya smartklockor från Apple Inc. kommer att innehålla 3D-printade metallkomponenter.
applewatch

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1