tisdag 28 mars – vecka 13
Hållbarhet ska inte bara vara ett tomt ord, det ska genomsyra hela verksamheten på allvar. Det säger Davide Iacovelli, regional director EMEA hos EOS. EOS presenterade en rad olika nyheter under mässan Formnext i november och avslöjade även detaljer om kommande maskinsläpp.
Under parollen “Ready, set, grow” vill EOS sätta fokus på industriella lösningar för additiv tillverkning. Men framför allt en mer ansvarsfull tillverkning.
– Vi vill visa våra kunder att hållbarhet inte bara är något att lyfta fram i en marknadsföringskampanj. Att tillverka på ett mer hållbart sätt påverkar kundens affärsmässiga beslut på så sätt att produktionen kan göras snabbare, billigare per del och med ett lägre koldioxidavtryck, säger Davide Iacovelli.
EOS har den senaste tiden presenterat en rad olika nyheter. På materialsidan har företaget släppt en ny lättviktslegering, EOS Aluminium Al2139 AM, som har en hög styrka och unika egenskaper vid temperaturer upp till 200 grader. Ett material som lämpar sig för användning inom till exempel flyg- och rymdindustrin, transportsektorn eller till racingbilar.
– Det är en väldigt spännande nyhet och feedbacken vi har fått från våra kunder är att det här kan bli en game changer, säger Davide Iacovelli.
Enligt planen kommer materialet och processen för EOS Aluminium Al2139 AM att släppas under första kvartalet 2022.
PA 820-MF är den första koldioxidneutrala plasten som EOS tagit fram. Här i form av en mobilhållare.
På metallsidan presenterade EOS även ett framgångsrikt exempel i koppar, en induktor med dubbla funktioner printad i materialet EOS Copper CuCP som tillverkats av EOS-ägda AMCM. Genom additiv tillverkning kunde denna komponent produceras med 20 procent kortare ledtid och med 58 procent lägre kostnad per del.
– Delen håller dessutom 2,5 gånger längre jämfört med traditionell tillverkning. Det är ett perfekt exempel på hur tillverkningen påverkar kundens affärsmässiga beslut.
När det gäller polymermaterial har EOS lanserat det första koldioxidneutrala plastmaterialet, PA 820-MF. Ett mineralfyllt, biocirkulärt polyamid 11-material optimerat för hög prestanda. Polyamid 11-basmaterialet produceras av Arkema och anpassas sedan av ALM för additiv tillverkning.
Glasögonbågarna från You Mawo som genomgått en livscykelanalys. Resultaten visar en klar fördel för 3D-printing jämfört med andra tillverkningsmetoder.
EOS har även i samarbete tyska forskningsinstitutet Frauenhofer gjort en jämförande livscykelanalys (LCA) av 3D-printade glasögonbågar från You Mawo, tillverkade i materialet PA 2200. Analysen har gjorts från framtagandet av råmaterialet till produktion och leverans av de färdiga bågarna.
– Resultaten visar klara förbättringar och bågarna kan produceras tre gånger så hållbart med 3D-printing jämfört med traditionell tillverkning. Det genereras 80 procent mindre avfall och koldioxidavtrycket är 58 procent lägre.
Totalt sett visade analysen ett bättre resultat i samtliga 18 undersökta kategorier, jämfört med konventionell tillverkning. Det handlar bland annat om klimatförändringar, toxicitet för människan och vattenförbrukning. Dessutom var de skräddarsydda bågarna bekvämare och stabilare för användarna.
Individanpassade produkter är en trend som Davide Iacovelli tror kommer starkt de kommande åren.
– Det handlar om print on demand, en allt mer decentraliserad produktion som kan anpassas till när och var den behövs. Det ser vi tydligt.
På maskinsidan väntar flera intressanta nyheter framöver. EOS har avslöjat att inte mindre än tre 3D-skrivare med tre olika teknologier ska släppas de kommande åren.
Dels handlar det om en vidareutveckling av SLS-3D-skrivaren P500 för polymera material. En annan nyhet är en FDR-skrivare, Fine Detail Resolution. Som namnet antyder handlar det om möjligheten att printa extremt detaljrika delar, till exempel tunna väggar eller andra fina strukturer.
Slutligen, en LPD-skrivare, Laser Pro Fusion, som väntas komma ut på marknaden under 2024. Den ska klara stora volymer, hålla kostnaderna per del nere och tillverkaren utlovar även hög kvalitet och repeterbarhet.
– Det är en snabb skrivare som kommer att öka kundens produktivitet avsevärt och delarna håller samma kvalitet vid formsprutning. Du kan printa fem – eller 500 – delar med olika geometrier. Vi är just nu inne i en forsknings- och utvecklingsfas, men resultaten ser väldigt lovande ut. Det är en maskin som vi tror kommer att förändra den additiva tillverkningen och kunderna frågar till och med om vi inte kan släppa den tidigare än planerat, säger Davide Iacovelli.
Han säger att EOS har lyssnat mycket på kundernas behov när man tagit fram de senaste materialen och maskinnyheterna.
– Vi har frågat kunderna vilka utmaningar de har för att implementera tekniken och utgått från det. Det kan handla om att korta installationstiden eller att öka flexibiliteten i de lösningar som vi erbjuder.
När det gäller utvecklingen på den nordiska marknaden säger Davide Iacovelli att det har skett en mognad på senare år.
– Det handlar inte längre bara om att tillverka prototyper utan om serietillverkning. Det finns därför en tydlig önskan om end-to-end-lösningar som präglas av automation och digitalisering, inte bara om maskiner – och det ställer även andra krav på oss som tillverkare.
Mittuniversitetet drar i höst igång en magisterutbildning i additiv tillverkning med inriktning på metalliska material. Förhoppningen är att den ska kunna bidra till kompetensförsörjningen inom industrin.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. mars, 2023
Bauer har utvecklat ett hockeyhjälmsfoder med en förbättrad stötdämpande funktion. Detta tack vare EOS patenterade lösning Digital Foam som gör det möjligt att personalisera varje hjälm med 3D-printing.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. mars, 2023
Nano Dimension har lagt ett bud på Stratasys och vill förvärva bolaget för 18 dollar per aktie, totalt 1,1 miljard dollar. Enligt Nano Dimension skulle det skapa en stark marknadsledande aktör inom AM, men budet sågas av bransch-analytiker.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 10. mars, 2023
Forskare vid Sandia National Labratories i USA har utvecklat en ny superlegering med additiv tillverkning. Materialet kan hjälpa kraftverk att generera mer energi samtidigt som de producerar mindre koldioxid.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 8. mars, 2023
Stilride, en svensk tillverkare av elmotorcyklar, har ingått ett samarbete med svensk-franska mjukvaruföretaget inom robotik, Adaxis. Ett samarbete som ska innebära att delar ska kunna 3D-printas i lokala mikrofabriker.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 24. februari, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige