Uppgraderade nyheter från Formlabs

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 17 januari 2022
Formlabs 3D-skrivare Form 3+. Foto: Pressbild

Tillverkaren Formlabs inleder 2022 med att presentera ett gäng nyheter. Framför allt de uppgraderade modellerna Form 3+ och 3B+, företagets hittills snabbaste 3D-skrivare, men även en nyhet på materialsidan.

De nya skrivarna baseras på den egenutvecklade SLA-teknologin low force och är en vidareutveckling av de populära modellerna Form 3 och Form 3B. Dessa har fått både ny maskinvara och mjukvara.

Uppgraderingarna ska möta användarnas största behov – att tillverka komponenter på så kort tid som möjligt för att kunna snabba på viktiga utvecklingsprojekt. Förutom att öka utskriftshastigheten med 20–40 procent har två nya skrivarna ett uppdaterat värmesystem och nya detaljer som stabiliserar lasersystemet för en bättre ytfinish.

Lanserar ny byggplattform

Formlabs presenterar även en ny byggplattform som är utrustad med deras patenterade Quick Release-teknik. Den nya generationens byggplatta gör arbetsprocessen snabbare och mycket mer hanterbar genom att användaren enklare kan avlägsna utskriften utan verktyg. På så sätt kan skador på delen undvikas. Nya Build Platform 2 medföljer alla Formlabs Form 3+ och 3B+ och är även kompatibel med befintliga Form 2, Form 3 och Form 3B.

 

Delar som printats med det nya materialet ESD Resin.
ESD Resin nytt material

Ytterligare en nyhet är materialet ESD Resin, Formlabs första ESD-säkra resin som ska avleda oreglerade elektrostatiska urladdningar. Materialet är framtaget för att skapa robusta, funktionella och dynamiska höljen för att skydda känsliga elektronikkomponenter från statisk urladdning. Enligt Formlabs kan denna nyhet möjliggöra applikationer i branscher så som bil- och rymdindustrin.

I Sverige är 3DVerkstan återförsäljare av Formlabs produkter. Läs mer om produktnyheterna här.

Läs vidare

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

BigRep släpper flera högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan tre nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1