Meltio släpper egna svetstrådsmaterial

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 19 januari 2022
Meltios första egna materialsläpp består av fem olika produkter. Foto: Pressbild

Meltio lanserar nu en första uppsättning av egna material till sin 3D-skrivarlösning som baseras på LMD-teknologin (Laser Metal Deposition). Det handlar om fem olika produkter som kommer att släppas under 2022. 

Det första släppet av material inkluderar Rostfritt stål 316L, Rostfritt stål 308L, Kolstål ER70S, Titan 64 och Inconel 718. Materialen har genomgått omfattande tester under noggrant kontrollerade förhållanden, med validerade egenskaper och optimerade utskriftsparametrar redo för print. Koppar, aluminium och andra eldfasta material är också under utveckling.

Öppen för tredjepartsmaterial

Meltios plattform kommer även i fortsättningen att vara öppen och kompatibel med material från tredje part. Deras 3D-lösningar för metall hanterar för närvarande de flesta rostfria stål, kolstål, verktygsstål samt titan- och nickellegeringar. Dessutom har Meltios kundledda projekt visat goda resultat vid utskrift med invar, kobolt-kromlegeringar och ädelmetaller.

Meltio har rönt stor uppmärksamhet med sin svetstrådsteknik, som ett enklare och billigare alternativ till utskrifter med pulverbädd. Företaget har som uttalat mål att leverera högpresterande och lättanvända lösningar till ett överkomligt pris.

3DVerkstan är återförsäljare av Meltios produkter i Sverige.

Läs vidare

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Stratasys testar 3D-printad utrustning på månen

Stratasys kommer att tillhandahålla 3D-printade material till ett kommande månuppdrag för att testa deras prestanda på månens yta.
moon

Xact Metal inleder partnerskap med Uddeholm

Xact Metal har inlett ett samarbete med Uddeholm avseende stålpulvret Corrax Tool Steel Powder för additiv tillverkning. Detta för att kunna expandera inom form- och verktygsindustrin.
Xact-Metal-Uddeholm-PR

Massivit lanserar nya material med Sika

Massivit har ingått ett strategiskt partnerskap med Sika. Tillsammans ska de sälja och marknadsföra specialresin för verktygsapplikationer som produceras i Massivit 10000-serien. 
Massivit-10000-G-Additive-Manufacturing-System

Senaste nytt

Formlabs lanserar supersnabba Form 4

Formlabs lovar oöverträffad hastighet, noggrannhet och tillförlitlighet med den nya generationen resinskrivare, Form 4. En nyhet som enligt tillverkaren ska sätta en ny standard inom professionell 3D-printing.
Formlabs_Form_4_-_1

Stratasys frågar kunderna om råd

Stratasys har bildat en Customer Advisory Board (CAB) för att driva både samarbeten och innovation inom additiv tillverkning. Rådet består av tolv medlemmar från både stora företag och forskningsinstitut.
Stratasys Formnext 2023

Bearbetning av pulverdetaljer på schemat

R.a.p.s driver sedan många år YH-utbildningar inom 3D-printing. I höstas startade en ny utbildning i Halmstad och 3dp.se var med när några av studenterna fick lära sig att ta hand om delar som printats med SLS.
Raps pulver 1

BMW utforskar möjligheterna med WAAM

Tekniken som kallas wire arc additive manufacturing (WAAM) är intressant för bilindustrin och BMW rapporterar att de första fordonstesterna med delar som tillverkats med denna teknik kommer att starta nästa år.
bmw-waam-cover-kopi