Meltio släpper egna svetstrådsmaterial

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 19 januari 2022
Meltios första egna materialsläpp består av fem olika produkter. Foto: Pressbild

Meltio lanserar nu en första uppsättning av egna material till sin 3D-skrivarlösning som baseras på LMD-teknologin (Laser Metal Deposition). Det handlar om fem olika produkter som kommer att släppas under 2022. 

Det första släppet av material inkluderar Rostfritt stål 316L, Rostfritt stål 308L, Kolstål ER70S, Titan 64 och Inconel 718. Materialen har genomgått omfattande tester under noggrant kontrollerade förhållanden, med validerade egenskaper och optimerade utskriftsparametrar redo för print. Koppar, aluminium och andra eldfasta material är också under utveckling.

Öppen för tredjepartsmaterial

Meltios plattform kommer även i fortsättningen att vara öppen och kompatibel med material från tredje part. Deras 3D-lösningar för metall hanterar för närvarande de flesta rostfria stål, kolstål, verktygsstål samt titan- och nickellegeringar. Dessutom har Meltios kundledda projekt visat goda resultat vid utskrift med invar, kobolt-kromlegeringar och ädelmetaller.

Meltio har rönt stor uppmärksamhet med sin svetstrådsteknik, som ett enklare och billigare alternativ till utskrifter med pulverbädd. Företaget har som uttalat mål att leverera högpresterande och lättanvända lösningar till ett överkomligt pris.

3DVerkstan är återförsäljare av Meltios produkter i Sverige.

Läs vidare

3devo förvandlar restpulver till filament

3devo har utvecklat en metod för att omvandla överblivet SLS-pulver till filament som kan användas på nytt för 3D-printing.
3devo

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Senaste nytt

AMEXCI och Saab i AM-projekt för finska marinen

AMEXCI:s finska del ska tillsammans med Saab och EOS ingå i det industriella samarbetsprogrammet Squadron 2020 på uppdrag av det finska försvaret. Uppdraget handlar om att utveckla nya möjligheter för additiv tillverkning av avancerade komponenter i metall.
Amexci finland

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE

Nya medel ska göra Danmark bäst på AM

För åtta år sedan bildades Dansk AM Hub efter att Industriens Fond bidragit med 90 miljoner danska kronor. Uppdraget var att stärka danska företags konkurrenskraft och hållbarhet genom användning av 3D-printing. Nu skjuter fonden till ytterligare 30 miljoner.
Frank-Dansk-AM-Hub-1024x695

75 procents viktreducering med DfAM-design

Nikon SLM Solutions och Hexagon har omdesignat en stor komponent till ett Boeing-plan. Genom additiv tillverkning och design for additive manufacturing (DfAM) kunde både vikten och antalet delar reduceras markant.
AM-A330-Fuel-Air-Separator-prototype