tisdag 28 mars – vecka 13
Teamet bakom Adaxis, från vänster: Guénolé Bras, Vasan Churchill, Emil Johansson och Henri Bernard. Foto: Pressbild
Det svensk-franska startupbolaget Adaxis har skapat mjukvaran AdaOne som ska göra det enklare att använda industriella robotar som storskaliga 3D-skrivare. Företaget har fått in en miljon euro i kapital i en investeringsrunda för att kunna få ut sin produkt på marknaden.
Adaxis startades i början av 2021 efter att de fyra grundarna hade träffats genom ett EU-finansierat forskningsprojekt. Företaget vill revolutionera tillverkningsindustrin genom att tillhandahålla mjukvara för industriella robotar som ska göra produktionen flexibel och hållbar. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.
– Vi grundare har spenderat de senaste fem åren med att utveckla additiva tillverkningsprocesser och robotalgoritmer i ett forskningslabb. Vårt mål med Adaxis är att vara en katalysator för industrialisering och storskalig användning av den här teknologin, säger bolagets vd Emil Johansson som har en bakgrund som forskare på RISE.
På senare år har det blivit allt mer populärt att använda industriella robotar som stora 3D-skrivare. Men det finns begränsningar med denna metod, som att det ofta är komplicerat och tidsödande att programmera robotarna.
Mjukvaran AdaOne ska förenkla denna process och kan användas till robotar i alla storlekar. Det ska ge företagen möjlighet att sätta upp lokala tillverkningsenheter som kan producera avancerade delar, samtidigt som det inte krävs någon lagerhållning, transport eller annan logistik.
Robotarna kan användas både för tillverkning och reparationer. Det går att printa i flera olika material så som metall, plast, kompositer och betong, och delar som är upp emot tiotals kubikmeter stora.
Adaxis har nu fått in en miljon euro i en investeringsrunda från EIT Manufacturing, Newfund Capital, SkalePark samt regionala anslag. Kapital som ska användas för att få ut AdaOne på marknaden.
Mittuniversitetet drar i höst igång en magisterutbildning i additiv tillverkning med inriktning på metalliska material. Förhoppningen är att den ska kunna bidra till kompetensförsörjningen inom industrin.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. mars, 2023
Bauer har utvecklat ett hockeyhjälmsfoder med en förbättrad stötdämpande funktion. Detta tack vare EOS patenterade lösning Digital Foam som gör det möjligt att personalisera varje hjälm med 3D-printing.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. mars, 2023
Nano Dimension har lagt ett bud på Stratasys och vill förvärva bolaget för 18 dollar per aktie, totalt 1,1 miljard dollar. Enligt Nano Dimension skulle det skapa en stark marknadsledande aktör inom AM, men budet sågas av bransch-analytiker.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 10. mars, 2023
Forskare vid Sandia National Labratories i USA har utvecklat en ny superlegering med additiv tillverkning. Materialet kan hjälpa kraftverk att generera mer energi samtidigt som de producerar mindre koldioxid.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 8. mars, 2023
Stilride, en svensk tillverkare av elmotorcyklar, har ingått ett samarbete med svensk-franska mjukvaruföretaget inom robotik, Adaxis. Ett samarbete som ska innebära att delar ska kunna 3D-printas i lokala mikrofabriker.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 24. februari, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige