Mjukvara ska förenkla robotanvändning

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 19 januari 2022
Teamet bakom Adaxis, från vänster: Guénolé Bras, Vasan Churchill, Emil Johansson och Henri Bernard. Foto: Pressbild

Det svensk-franska startupbolaget Adaxis har skapat mjukvaran AdaOne som ska göra det enklare att använda industriella robotar som storskaliga 3D-skrivare. Företaget har fått in en miljon euro i kapital i en investeringsrunda för att kunna få ut sin produkt på marknaden.

Adaxis startades i början av 2021 efter att de fyra grundarna hade träffats genom ett EU-finansierat forskningsprojekt. Företaget vill revolutionera tillverkningsindustrin genom att tillhandahålla mjukvara för industriella robotar som ska göra produktionen flexibel och hållbar. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.

– Vi grundare har spenderat de senaste fem åren med att utveckla additiva tillverkningsprocesser och robotalgoritmer i ett forskningslabb. Vårt mål med Adaxis är att vara en katalysator för industrialisering och storskalig användning av den här teknologin, säger bolagets vd Emil Johansson som har en bakgrund som forskare på RISE.

Enklare programmering

På senare år har det blivit allt mer populärt att använda industriella robotar som stora 3D-skrivare. Men det finns begränsningar med denna metod, som att det ofta är komplicerat och tidsödande att programmera robotarna.

Mjukvaran AdaOne ska förenkla denna process och kan användas till robotar i alla storlekar. Det ska ge företagen möjlighet att sätta upp lokala tillverkningsenheter som kan producera avancerade delar, samtidigt som det inte krävs någon lagerhållning, transport eller annan logistik.

Klar för marknaden

Robotarna kan användas både för tillverkning och reparationer. Det går att printa i flera olika material så som metall, plast, kompositer och betong, och delar som är upp emot tiotals kubikmeter stora.

Adaxis har nu fått in en miljon euro i en investeringsrunda från EIT Manufacturing, Newfund Capital, SkalePark samt regionala anslag. Kapital som ska användas för att få ut AdaOne på marknaden.

 

Så här kan processen se ut i AdaOne.

Läs vidare

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE

Interspectral vill växa på en global marknad

Det svenska mjukvaruföretaget Interspectral har på kort tid gjort sig ett namn inom AM-branschen och knutit till sig flera stora globala tillverkare av metall-3D-skrivare. 3dp.se har träffat vd:n Isabelle Hachette för att höra mer om bolagets framtida planer.
Interspectral 1

Sveriges kanske största robotprinter byggs i Hultsfred

Additivt Teknikcenter (ATC) i Hultsfred har beviljats 2,1 miljoner kronor i EU-bidrag. Pengarna ska användas till ett projekt för att omvandla avfall till material för additiv tillverkning, med hjälp av en stor robotprinter.
ATC Joakim ver 2

Två pristagare fick motta SVEAT:s stipendium

När branschföreningen SVEAT bjöd in till webbinarium om spaningar från Formnext den 12 december delades även ett nyinstiftat stipendium ut. Två pristagare fick dela på totalt 30 000 kronor.
Stipendie 1

Senaste nytt

Prototal inleder året med maskininstallation

Prototal Industries norska anläggning i Levanger förstärker från årsskiftet sin 3D-printingkapacitet med en EOS-maskin för SLS-utskrifter.
Prototal EOS 1

SPEE3D har lyckats printa i minusgrader

Australiensiska företaget SPEE3D, som tillverkar system för additiv tillverkning i metall, har framgångsrikt printat i kalla temperaturer. Enligt företaget med samma egenskaper som om det gjorts i en labbmiljö.
IMG_2849

AMEXCI och Saab i AM-projekt för finska marinen

AMEXCI:s finska del ska tillsammans med Saab och EOS ingå i det industriella samarbetsprogrammet Squadron 2020 på uppdrag av det finska försvaret. Uppdraget handlar om att utveckla nya möjligheter för additiv tillverkning av avancerade komponenter i metall.
Amexci finland

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE