Mjukvara ska förenkla robotanvändning

Teamet bakom Adaxis, från vänster: Guénolé Bras, Vasan Churchill, Emil Johansson och Henri Bernard. Foto: Pressbild

Det svensk-franska startupbolaget Adaxis har skapat mjukvaran AdaOne som ska göra det enklare att använda industriella robotar som storskaliga 3D-skrivare. Företaget har fått in en miljon euro i kapital i en investeringsrunda för att kunna få ut sin produkt på marknaden.

Adaxis startades i början av 2021 efter att de fyra grundarna hade träffats genom ett EU-finansierat forskningsprojekt. Företaget vill revolutionera tillverkningsindustrin genom att tillhandahålla mjukvara för industriella robotar som ska göra produktionen flexibel och hållbar. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.

– Vi grundare har spenderat de senaste fem åren med att utveckla additiva tillverkningsprocesser och robotalgoritmer i ett forskningslabb. Vårt mål med Adaxis är att vara en katalysator för industrialisering och storskalig användning av den här teknologin, säger bolagets vd Emil Johansson som har en bakgrund som forskare på RISE.

Enklare programmering

På senare år har det blivit allt mer populärt att använda industriella robotar som stora 3D-skrivare. Men det finns begränsningar med denna metod, som att det ofta är komplicerat och tidsödande att programmera robotarna.

Mjukvaran AdaOne ska förenkla denna process och kan användas till robotar i alla storlekar. Det ska ge företagen möjlighet att sätta upp lokala tillverkningsenheter som kan producera avancerade delar, samtidigt som det inte krävs någon lagerhållning, transport eller annan logistik.

Klar för marknaden

Robotarna kan användas både för tillverkning och reparationer. Det går att printa i flera olika material så som metall, plast, kompositer och betong, och delar som är upp emot tiotals kubikmeter stora.

Adaxis har nu fått in en miljon euro i en investeringsrunda från EIT Manufacturing, Newfund Capital, SkalePark samt regionala anslag. Kapital som ska användas för att få ut AdaOne på marknaden.

 

Så här kan processen se ut i AdaOne.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.