Trender inom AM enligt HP-chefen

Stefan Bergdahl, vd för HP Sverige. Foto: Pressbild (bilden är beskuren)

De senaste åren har markerat en brytpunkt för branschen. Det menar Stefan Bergdahl, vd på HP Sverige. Han har sammanställt en trendspaning med sina funderingar kring möjligheter och utmaningar med additiv tillverkning det kommande året.

Stefan Bergdahl skriver att additiv tillverkning uppfattas av många som en teknik som skapar konkurrensfördelar och bidrar till en motståndskraftig leveranskedja, men också en metod som driver på den digitala transformationen i samhället och uppmuntra hållbara tillverkningsprocesser.

Han har identifierat tre viktiga trender inför 2022:

1. Individanpassad massproduktion skapar möjligheter

Individanpassad och massproduktion kan ses som två ord som är varandras motsatser, men när det gäller 3D-printing kan de alliera sig för att möta en förändrad kravbild från konsumenterna.

“Digital tillverkning kommer att stötta en rad stora industrier; det kommer att driva innovation och kommer att skapa nytt värde, särskilt inom branscher som hälsa och välbefinnande”, enligt Stefan Bergdahl.

Han lyfter fram samarbetet med kosmetikjätten L’Oréal som ett exempel. Företaget kommer använda HP:s digitala tillverkningsnätverk i hela sin globala leveranskedja för att uppfylla hållbarhetsmål genom att effektivt producera delar.

Den sektor där HP ser störst potential för tillväxt är personlig hälsa och friskvård. Ett exempel på det är proteser som kan individanpassas genom massproduktion med hjälp av additiv tillverkning. Även fordonsindustrin har börjat att tillämpa 3D-utskrifter i större utsträckning och det är något som Stefan Bergdahl tror vi kommer se mer av under 2022. Inte bara i nya modeller, till exempel återupptog Nissan serviceutbudet med reservdelar till utgående modeller, så sena som på 70-talet.

2. Allt större fokus på hållbarhet

Såväl företag som konsumenter efterfrågar i allt högre grad hållbara produkter och förpackningar, något som påverkar tillverkningsföretags beslut när det kommer till material och tillverkningsprocess och flexiblare materiallösningar. Stefan Bergdahl tar Ford som exempel, som under 2021 började ta till vara på restavfall från 3D-printade produkter.

“3D-printing ger mer hållbara tillverkningsmetoder från hållbar design som tar bort övervikt och avfall till en mer lokal produktion, kortare transport och lägre koldioxidavtryck”, konkluderar Stefan Bergdahl när det gäller hållbarhetsfrågan.

3. AM ändrar traditionella tillverkningsled som ett resultat av pandemin

I kölvattnet av den globala pandemin börjar företag utveckla nya strategier för att skydda sin leveranskedja mot framtida avvikelser i samband med globala ekonomiska handelshändelser, skriver Stefan Bergdahl. Han förutspår att fler kommer att förstå att avancerade 3D-utskriftslösningar kan hjälpa dem i deras transformation.

“Förväntan är att industrier kommer att identifiera och implementera 3D-utskriftlösningar för att stötta sina traditionella leveranskedjor och göra dem mer effektiva, lokala och flexibla. Förutom nya applikationer tror jag att nya ekosystem med nya partnerskap och allianser kommer att växa fram när företag vill leverera mer och snabbare värde till slutkunderna. Vi ser redan denna trend ta fäste i industrier som tidigare nämnda fordonsindustri, hälsovård och skönhet”, skriver Stefan Bergdahl.

Han fortsätter:

“För det andra är vi särskilt glada över löftet om tillsats för massmetalltillverkning, med tanke på att det är det snabbast växande segmentet på den traditionella 3D-utskriftsmarknaden. HP:s Metal Jet-teknik möjliggör produktion av verkligt unika högvärdiga delar som ersätter produktion från stora serier.”

Ett exempel på detta är att biltillverkare som Volkswagen och tillverkare av sportartiklar som Cobra Golf använder i allt större utsträckning additiva tekniker som metallbindemedelssprutning för strukturella komponenter och delar.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Nedslag på Elmia 3D-mässan

Den 10-13 maj var det dags för den andra upplagan av Elmia 3D Elmiamässan i Jönköping. En mässa som i år lockade ett tjugotal utställare inom additiv tillverkning, som visade allt ifrån 3D-skrivare och material till skanningutrustning och efterbehandling.

Publicerat av: