3D-printar skor av gamla kläder

Chris Margetts på The Sole Theory ser framför sig en storskalig produktion av individanpassade skor med hjälp av 3D-printing. Foto: Filippa Bohlin

För första gången har återvunnen textil använts som råvara för att 3D-printa skor, närmare bestämt ett par sandaler. Bakom projektet står företaget The Sole Factory som på sikt hoppas kunna printa individanpassade skor i kommersiell skala.

Varje år importeras runt 40 miljoner par skor till Sverige. Ofta är de tillverkade i Asien med stor miljöpåverkan. Samtidigt slängs också stora mängder textilier i soporna som sedan förbränns. Detta sammantaget innebär ett stort klimatavtryck på vår jord.

Det vill britten Chris Margetts ändra på. I samband med att han flyttade till Sverige 2019 startade han The Sole Factory i Lidköping. Efter att ha jobbat inom skobranschen i över 20 år med stora märken världen över, så ville han dela med sig av sin kunskap och erfarenhet på den skandinaviska marknaden. Men framför allt jobba med hållbara produkter.

Såg en möjlighet på marknaden

I samarbete med Wargön Innovation och Stockholms universitet har han börjat utforska möjligheterna med additiv tillverkning.

– Jag ville utforska det mest hållbara sättet att producera skor och det var så jag kom i kontakt med 3D-printing. Jag blev väldigt förvånad över att branschen inte kommersialiserat 3D-printing som tillverkningsmetod och såg en stor möjlighet, berättar Chris Margetts och nämner bland annat Adidas 3D-printade mellansula som ett av få exempel på försök att införa tekniken i skoindustrin.

Lösningen på hållbarhetsproblemet är enligt Chris Margetts lokal on demand-produktion med återvunna material.

– Min tanke är närproducerade skor som printas på ett lager – eller till och med i butiken. Men även att tillverka skräddarsydda skor med hjälp av 3D-skanning.

Filament av gamla textilier

Den första skomodellen, en sandal, är tillverkad av filament från AddNorth. Materialet består av rivna textilfiber från Wargön innovations- och demoanläggning som gått via Stockholms universitet återvinningsprocess för bearbetning. AddNorth har sedan tillsatt polyester för att kunna tillverka materialet. Skorna har printats i en 3D-skrivare från svenska tillverkaren Zyyx Labs.

– Vi har ägnat åtta-nio månader åt att testa tekniken och materialet, bland annat för att få till en bra nätstruktur i sulan. Skon måste vara hållbar, flexibel och bekväm för att folk ska vilja köpa den.

Ett antal personer har också fått provgå skorna.

– Jag blev positivt överraskad av feedbacken. Flera tyckte att de var bekväma att gå i och att de till och med skulle kunna tänka sig att köpa dem. I nästa steg ska vi göra små ändringar i filamentet så att skon blir ännu mjukare och mer flexibel.

 

Den första skon som 3D-printats med återvunna textiler. Foto: Filippa Bohlin

Individanpassade skor

Förhoppningen är att kunna utveckla tillverkningsmetoden ytterligare. Dels genom att testa andra biobaserade material och dels genom att tillverka mer avancerade produkter som till exempel sneakers och gummistövlar.

Personligt anpassade skor som kan göras on demand är ett annat önskemål inför framtiden. Det skulle kunna vara möjligt tack vare 3D-skanning av fötterna och nästa steg blir att integrera detta i produktionen.

– Inom ett par år hoppas vi kunna erbjuda individanpassade skor som tillverkas centralt. Och om ytterligare några år är tanken att butikerna själva ska kunna printa. Då ska kunden kunna komma in med gamla textilier som strimlas och bearbetas till pellets som sedan kan användas för att tillverka nya produkter. Inte bara skor utan även till exempel väskor eller mobilskal.

Redan stort intresse

Chris Margetts berättar att flera stora klädmärken visat intresse för hans affärsidé, såväl producenter som erbjuder billiga som lite dyrare kläder.

Enligt beräkningar kan additiv tillverkning minska miljöbelastningen med upp till 95 procent. Skoprojektet visar att det kan bli en game changer inom modebranschen.

– Allt är möjligt, det finns stor potential med den här metoden, säger Chris Margetts.

 

Om projektet

I projektet ingår The Sole Theory, Zyyx Labs, Stockholms Universitet och Wargön Innovation.

Projektet finansieras via innovationsprogrammet Bioinnovation (med stöd av Vinnova, Formas, Energimyndigheten), tillsammans med projektparterna.

Innovationsprogrammet Bioinnovation stödjer nyskapande, mindre forsknings- och innovationsprojekt som behandlar en radikal och innovativ frågeställning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.