Digital Mechanics investerar i SLS

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 2 februari 2022
Digital Mechanics investerar i en EOS P 770. Foto: Pressbild

Västeråsbaserade servicebyrån Digital Mechanics kompletterar maskinparken med en EOS P 770. Investeringen ska öka kapaciteten när det gäller utskrifter i olika polymera material.

Sedan starten 2005 har företaget investerat kontinuerligt i den senaste 3D-skrivarteknologin, men även i den egna utvecklings- och konstruktionsavdelningen som bland annat hjälper kunderna med att anpassa designen för 3D-printing. Kundbasen består såväl av stora börsnoterade industriföretag som små och medelstora företag, liksom nischade tech-företag och startups.

Lägre pris och kortare ledtider

Denna utvecklings- och tillväxtresa fortsätter nu i och med investeringen i en EOS P 770. En SLS-skrivare (Selective Laser Sintering) som innebär en rejäl kapacitetsökning och en möjlighet att bredda produktionen av riktigt stora detaljer, upp emot en meter långa delar som kan printas med bra ytfinish.

Fredrik Finnberg.

– Vi gör den här investeringen av den enkla anledningen att kunderna önskar större SLS-detaljer, säger Fredrik Finnberg, vd och grundare av Digital Mechanics.

Det blir den första SLS-3D-skrivaren i företagets maskinpark. Tidigare har man köpt in tjänster av andra servicebyråer i Europa när det gäller SLS, nu ska det istället göras i huset. Något som innebär flera fördelar, säger Fredrik Finnberg.

– Vi kan få ner priset, korta ledtiderna och printa ännu större detaljer. Den här investeringen var egentligen självklar för oss eftersom vi redan har en kundbas som köper SLS-delar. Ett naturligt steg för att bredda oss.

Skarpt läge inom en månad

Sedan tidigare har Digital Mechanics några olika modeller från Stratasys, bland annat en J750 och en Fortus 900mc, och ett par HP-maskiner.

– Eftersom vi har kört med HP-maskiner är vi sedan innan vana vid pulverhantering. Processerna är redan på plats och vi känner oss trygga med att även kunna printa med SLS, säger Fredrik Finnberg.

Nya EOS P 770 levererades i slutet av januari och ska nu installeras och köras in, innan det är dags att sätta den i drift. I månadsskiftet februari/mars räknar man med att kunna leverera till kunderna.

Fördjupa samarbetet

Mikael Sohlberg, Sales Manager på EOS Nordic, kommenterar försäljningen så här:

– Att en etablerad och mycket respekterad AM-aktör som Digital Mechanics väljer EOS för kommande expansion bekräftar att vår SLS-teknik fortsätter att vara marknadens primära val för högkvalitativa produkter. Vi ser även med tillförsikt fram mot att fördjupa vårt samarbete med Digital Mechanics.

Läs vidare

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE

Interspectral vill växa på en global marknad

Det svenska mjukvaruföretaget Interspectral har på kort tid gjort sig ett namn inom AM-branschen och knutit till sig flera stora globala tillverkare av metall-3D-skrivare. 3dp.se har träffat vd:n Isabelle Hachette för att höra mer om bolagets framtida planer.
Interspectral 1

Sveriges kanske största robotprinter byggs i Hultsfred

Additivt Teknikcenter (ATC) i Hultsfred har beviljats 2,1 miljoner kronor i EU-bidrag. Pengarna ska användas till ett projekt för att omvandla avfall till material för additiv tillverkning, med hjälp av en stor robotprinter.
ATC Joakim ver 2

Två pristagare fick motta SVEAT:s stipendium

När branschföreningen SVEAT bjöd in till webbinarium om spaningar från Formnext den 12 december delades även ett nyinstiftat stipendium ut. Två pristagare fick dela på totalt 30 000 kronor.
Stipendie 1

Senaste nytt

Prototal inleder året med maskininstallation

Prototal Industries norska anläggning i Levanger förstärker från årsskiftet sin 3D-printingkapacitet med en EOS-maskin för SLS-utskrifter.
Prototal EOS 1

SPEE3D har lyckats printa i minusgrader

Australiensiska företaget SPEE3D, som tillverkar system för additiv tillverkning i metall, har framgångsrikt printat i kalla temperaturer. Enligt företaget med samma egenskaper som om det gjorts i en labbmiljö.
IMG_2849

AMEXCI och Saab i AM-projekt för finska marinen

AMEXCI:s finska del ska tillsammans med Saab och EOS ingå i det industriella samarbetsprogrammet Squadron 2020 på uppdrag av det finska försvaret. Uppdraget handlar om att utveckla nya möjligheter för additiv tillverkning av avancerade komponenter i metall.
Amexci finland

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE