Söker testpiloter till livscykelplattform

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 7 februari 2022
Genom att skanna ett NFC-chip kan användaren få information om bland annat material och tillverkningssätt.

Startupbolaget Whatt.io, som drivs av Lostboyslabs grundare Stefan Larsson, vill nu ta sin plattform för produktlivscykeldata till nästa nivå. Ett tjugotal företag och organisationer ska under året få testa en betaversion av plattformen.

Whatt.io är en molnbaserad plattform som gör det möjligt att spåra en produkts livscykeldata, från vaggan till graven. Produkten utrustas med ett NFC-chip som vem som helst kan skanna med en mobiltelefon. Användaren hamnar sedan på en landningssida som visar information om bland annat tillverkning, material, underhåll, montering, återvinning, reservdelar och ägande.

Ett viktigt syfte med Whatt.io är att möjliggöra nya digitala affärsmodeller för tillverkning av reservdelar lokalt och on demand. Lostboyslab bifogar redan i dag ett NFC-chip till de produkterna som företaget tillverkar och plattformen ligger uppe på företagets hemsida.

Börjar med FDM och FFF

Under våren ska ett utvecklingsprogram dra igång med ett tjugotal testpiloter som får prova en betaversion av Whatt.io.

– Det kan handla om 3D-printfarmer, tillverkningsföretag eller forskare på universitet som är nyfikna på hur teknologin kan användas, och som vill vara med och påverka hur den utvecklas, säger Stefan Larsson.

Utvecklingsprogrammet kommer i första hand fokusera på additiv tillverkning med FDM- och FFF-teknologierna, eftersom dessa gör det möjligt att integrera ett NFC-chip med produktinformation i materialet. Tanken är att upptäcka buggar och finslipa på detaljerna innan plattformen lanseras brett. Programmet kommer att pågå året ut, men redan i höst hoppas Stefan Larsson kunna släppa Whatt.io på marknaden.

 

Prioriterar hållbarhet

Han säger att intresset för att delta i utvecklingsprogrammet är stort redan innan man gått ut officiellt med informationen.

– Vi har fått ett tiotal som anmält intresse. Det är bland annat tillverkare av möbler och drönare, allt mellan himmel och jord.

Ett tjugotal sökanden kommer att väljas ut. Sökande som jobbar hållbart med återvunna material och som har en cirkulär design- och tillverkningsmodell kommer att prioriteras.

Läs mer om utvecklingsprogrammet och plattformen på: lostboyslab.com/whatt.io/

Läs vidare

nTop och NVIDIA samarbetar om GPU-driven design för AM

nTop, tidigare nTopology, ska förbättra funktionerna i sin designprogramvara med hjälp av NVIDIA. Det ska resultera i snabbare produktutveckling.
bmw-group-virtual-factory-nvidia-omniverse

Stratasys släpper två nya versioner av GrabCAD

Mjukvaran GrabCAD ökar effektiviteten och minskar kostnaderna. Det lovar leverantören Stratasys som nu släpper två nya versioner av sviten.
Stratasys-Formnext

Adaxis vill erövra världen med robotprogramvara

Svensk-franska Adaxis återvände till Formnext med en betydligt större monter än förra året. Med ett ökande intresse för additiv tillverkning med robot hoppas företaget kunna växa globalt med sin programvara för just detta.
Adaxis-1-e1700472918858

Printa dubbelt så snabbt med S-serien

Använder du Ultimakers 3D-skrivare i S-serien? Då kan du med en uppgradering av mjukvaran Cura fördubbla produktiviteten.
ums7webcamview

Senaste nytt

"Världens största" anläggning för 3D-printad mat

Österrikiska Revo Foods har öppnat vad de hävdar är världens största produktionsanläggning för 3D-printade livsmedel. Fabriken i Wien ska kunna producera 60 ton i månaden.
2024-Revo-PR-THEFILET-5

Svenskt företag bakom Japans största robotcell

Det svenska företaget ADDICT3D, som jobbar med robotintegration, har utvecklat Japans (hittills) största 3D-skrivare med robotarm. Ett första steg mot att etablera sig på den enorma japanska AM-marknaden och bli "big in Japan". 
Circulus kollage

Freemelt etablerar applikationscenter i USA

Freemelts amerikanska bolag och HAMR Industries har tillsammans etablerat ett applikationscenter i Nordamerika. Syftet är att accelerera kommersialiseringen av industrimaskinen eMELT.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

Prototal storsatsar både i Malmö och Jönköping

Prototal Industries har den senaste tiden gjort stora investeringar inom additiv tillverkning. I Jönköping har maskinparken förstärkts med tre nya SLA-maskiner och i Malmö görs plats för totalt 36 HP-skrivare.
Prototal MJF