Söker testpiloter till livscykelplattform

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 7 februari 2022
Genom att skanna ett NFC-chip kan användaren få information om bland annat material och tillverkningssätt.

Startupbolaget Whatt.io, som drivs av Lostboyslabs grundare Stefan Larsson, vill nu ta sin plattform för produktlivscykeldata till nästa nivå. Ett tjugotal företag och organisationer ska under året få testa en betaversion av plattformen.

Whatt.io är en molnbaserad plattform som gör det möjligt att spåra en produkts livscykeldata, från vaggan till graven. Produkten utrustas med ett NFC-chip som vem som helst kan skanna med en mobiltelefon. Användaren hamnar sedan på en landningssida som visar information om bland annat tillverkning, material, underhåll, montering, återvinning, reservdelar och ägande.

Ett viktigt syfte med Whatt.io är att möjliggöra nya digitala affärsmodeller för tillverkning av reservdelar lokalt och on demand. Lostboyslab bifogar redan i dag ett NFC-chip till de produkterna som företaget tillverkar och plattformen ligger uppe på företagets hemsida.

Börjar med FDM och FFF

Under våren ska ett utvecklingsprogram dra igång med ett tjugotal testpiloter som får prova en betaversion av Whatt.io.

– Det kan handla om 3D-printfarmer, tillverkningsföretag eller forskare på universitet som är nyfikna på hur teknologin kan användas, och som vill vara med och påverka hur den utvecklas, säger Stefan Larsson.

Utvecklingsprogrammet kommer i första hand fokusera på additiv tillverkning med FDM- och FFF-teknologierna, eftersom dessa gör det möjligt att integrera ett NFC-chip med produktinformation i materialet. Tanken är att upptäcka buggar och finslipa på detaljerna innan plattformen lanseras brett. Programmet kommer att pågå året ut, men redan i höst hoppas Stefan Larsson kunna släppa Whatt.io på marknaden.

 

Prioriterar hållbarhet

Han säger att intresset för att delta i utvecklingsprogrammet är stort redan innan man gått ut officiellt med informationen.

– Vi har fått ett tiotal som anmält intresse. Det är bland annat tillverkare av möbler och drönare, allt mellan himmel och jord.

Ett tjugotal sökanden kommer att väljas ut. Sökande som jobbar hållbart med återvunna material och som har en cirkulär design- och tillverkningsmodell kommer att prioriteras.

Läs mer om utvecklingsprogrammet och plattformen på: lostboyslab.com/whatt.io/

Läs vidare

Stratasys släpper två nya versioner av GrabCAD

Mjukvaran GrabCAD ökar effektiviteten och minskar kostnaderna. Det lovar leverantören Stratasys som nu släpper två nya versioner av sviten.
Stratasys-Formnext

Adaxis vill erövra världen med robotprogramvara

Svensk-franska Adaxis återvände till Formnext med en betydligt större monter än förra året. Med ett ökande intresse för additiv tillverkning med robot hoppas företaget kunna växa globalt med sin programvara för just detta.
Adaxis-1-e1700472918858

Printa dubbelt så snabbt med S-serien

Använder du Ultimakers 3D-skrivare i S-serien? Då kan du med en uppgradering av mjukvaran Cura fördubbla produktiviteten.
ums7webcamview

Släpper AI-verktyget 3DGPT

Mjukvaruutvecklaren Authentise lanserar nu 3DGPT, ett AI-verktyg för additiv tillverkning.
3DGPT

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1