fredag 24 mars – vecka 12
Genom att skanna ett NFC-chip kan användaren få information om bland annat material och tillverkningssätt.
Startupbolaget Whatt.io, som drivs av Lostboyslabs grundare Stefan Larsson, vill nu ta sin plattform för produktlivscykeldata till nästa nivå. Ett tjugotal företag och organisationer ska under året få testa en betaversion av plattformen.
Whatt.io är en molnbaserad plattform som gör det möjligt att spåra en produkts livscykeldata, från vaggan till graven. Produkten utrustas med ett NFC-chip som vem som helst kan skanna med en mobiltelefon. Användaren hamnar sedan på en landningssida som visar information om bland annat tillverkning, material, underhåll, montering, återvinning, reservdelar och ägande.
Ett viktigt syfte med Whatt.io är att möjliggöra nya digitala affärsmodeller för tillverkning av reservdelar lokalt och on demand. Lostboyslab bifogar redan i dag ett NFC-chip till de produkterna som företaget tillverkar och plattformen ligger uppe på företagets hemsida.
Under våren ska ett utvecklingsprogram dra igång med ett tjugotal testpiloter som får prova en betaversion av Whatt.io.
– Det kan handla om 3D-printfarmer, tillverkningsföretag eller forskare på universitet som är nyfikna på hur teknologin kan användas, och som vill vara med och påverka hur den utvecklas, säger Stefan Larsson.
Utvecklingsprogrammet kommer i första hand fokusera på additiv tillverkning med FDM- och FFF-teknologierna, eftersom dessa gör det möjligt att integrera ett NFC-chip med produktinformation i materialet. Tanken är att upptäcka buggar och finslipa på detaljerna innan plattformen lanseras brett. Programmet kommer att pågå året ut, men redan i höst hoppas Stefan Larsson kunna släppa Whatt.io på marknaden.
Han säger att intresset för att delta i utvecklingsprogrammet är stort redan innan man gått ut officiellt med informationen.
– Vi har fått ett tiotal som anmält intresse. Det är bland annat tillverkare av möbler och drönare, allt mellan himmel och jord.
Ett tjugotal sökanden kommer att väljas ut. Sökande som jobbar hållbart med återvunna material och som har en cirkulär design- och tillverkningsmodell kommer att prioriteras.
Läs mer om utvecklingsprogrammet och plattformen på: lostboyslab.com/whatt.io/
Mittuniversitetet drar i höst igång en magisterutbildning i additiv tillverkning med inriktning på metalliska material. Förhoppningen är att den ska kunna bidra till kompetensförsörjningen inom industrin.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. mars, 2023
Bauer har utvecklat ett hockeyhjälmsfoder med en förbättrad stötdämpande funktion. Detta tack vare EOS patenterade lösning Digital Foam som gör det möjligt att personalisera varje hjälm med 3D-printing.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. mars, 2023
Nano Dimension har lagt ett bud på Stratasys och vill förvärva bolaget för 18 dollar per aktie, totalt 1,1 miljard dollar. Enligt Nano Dimension skulle det skapa en stark marknadsledande aktör inom AM, men budet sågas av bransch-analytiker.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 10. mars, 2023
Forskare vid Sandia National Labratories i USA har utvecklat en ny superlegering med additiv tillverkning. Materialet kan hjälpa kraftverk att generera mer energi samtidigt som de producerar mindre koldioxid.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 8. mars, 2023
Stilride, en svensk tillverkare av elmotorcyklar, har ingått ett samarbete med svensk-franska mjukvaruföretaget inom robotik, Adaxis. Ett samarbete som ska innebära att delar ska kunna 3D-printas i lokala mikrofabriker.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 24. februari, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige