tisdag 28 mars – vecka 13
Hur kan avfall från pastatillverkning återvinnas och med hjälp av 3D-printing bli en helt ny produkt? En produkt som sedan kan användas för att marknadsföra pasta i butikerna. Det polska startup-företaget Greenfill3D vill med ett nytt filament av vetekli sluta produktionscirkeln.
Företaget har tagit fram, vad de hävdar är, världens första material för additiv tillverkning som är baserat på vetekli. Vetekliet är en restprodukt från tillverkningen av pasta och nudlar.
Tanken bakom produkten är en cirkulär ekonomi med noll avfall. Materialen som Greenfill3D tillverkar ska vara ekologiska och biologiskt nedbrytbara.
Projektet är ett samarbete med Maspex Group som är en av Europas största livsmedelsproducenter, som förser Greenfill3D med själva råvaran. Vetekliet siktas och torkas innan det blandas till en komposit med PLA och bearbetas i industriell miljö till en tunn filamenttråd.
Det nya filamentet har fått namnet GF3D Branfill3D. Enligt tillverkaren har delarna som printats med materialet spänst och jämn ytfinish. Som en extra bonus får materialet under utskriftsprocessen doften av nybakat bröd, en doft som stannar kvar under lång tid på de printade delarna.
Efter att ha tagit fram prototyper av ett POS-ställ (Point of Sales), så ska en färdig produkt nu ut i handeln, kallad “ecoPOS”. Den består av 20 procent veteklifilament med hyllanslutningar gjorda av PLA som monteras på en piedestal gjord av 100 procent återvinningsbar kartong. Stället består av totalt 34 printade delar som sedan monteras ihop.
Greenfill3D har en 3D-skrivarfarm med över 40 maskiner i den polska staden Lodz. Det går även att tillverka andra produkter av materialet, till exempel vardagsföremål, dekorativa föremål men också industriella produkter. Just nu görs tester med en kund inom bilindustrin och företaget har som avsikt att testa materialet i andra industrier framöver.
Mittuniversitetet drar i höst igång en magisterutbildning i additiv tillverkning med inriktning på metalliska material. Förhoppningen är att den ska kunna bidra till kompetensförsörjningen inom industrin.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. mars, 2023
Bauer har utvecklat ett hockeyhjälmsfoder med en förbättrad stötdämpande funktion. Detta tack vare EOS patenterade lösning Digital Foam som gör det möjligt att personalisera varje hjälm med 3D-printing.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. mars, 2023
Nano Dimension har lagt ett bud på Stratasys och vill förvärva bolaget för 18 dollar per aktie, totalt 1,1 miljard dollar. Enligt Nano Dimension skulle det skapa en stark marknadsledande aktör inom AM, men budet sågas av bransch-analytiker.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 10. mars, 2023
Forskare vid Sandia National Labratories i USA har utvecklat en ny superlegering med additiv tillverkning. Materialet kan hjälpa kraftverk att generera mer energi samtidigt som de producerar mindre koldioxid.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 8. mars, 2023
Stilride, en svensk tillverkare av elmotorcyklar, har ingått ett samarbete med svensk-franska mjukvaruföretaget inom robotik, Adaxis. Ett samarbete som ska innebära att delar ska kunna 3D-printas i lokala mikrofabriker.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 24. februari, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige