Visar 3D-printing inom skyltproduktion

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 25 februari 2022
Markus Ryberg, vd Signtools, vill gärna få fler skyltmakare att upptäcka 3D-printing. Foto: Pressbild

3D-printing lämpar sig inte bara för användning inom tillverkningsindustrin utan även inom den grafiska branschen, till exempel för skyltproduktion. Karlstadsföretaget Signtools vill få fler skyltmakare att upptäcka fördelarna med additiv tillverkning och lanserar nu en ny serie storformatsskrivare på den svenska marknaden. 

Återförsäljaren Signtools säljer maskiner, material och verktyg till företag som arbetar med grafisk produktion. ”Handplockade och hållbara produkter som vi själva känner lite extra för”, enligt vd:n Markus Ryberg.

Den 5–7 april medverkar företaget på mässan Sign&Print Scandinavia som hålls på Kistamässan. En mässa som riktar sig till alla som är verksamma inom den grafiska industrin. I Signtools monter visas nyheter på storformatssidan inom 3D-printing.

– Vi utökar sortimentet från Tractus 3D med tre modeller i serien för storformatsskrivare. Den största modellen, Tractus 3500, har en byggvolym på 2,1 kubikmeter, berättar Markus Ryberg.

Printar profilbokstäver och skyltar

Nederländska Tracus 3D erbjuder såväl desktopskrivare som modeller för storformat. Modellerna i storformatsserien har alla printhuvudet F033L som säkerställer utskriftshastigheter på upp till 300 millimeter per sekund, med en precision och upplösning på 20 mikrometer. De finns i tre varianter: T2000, T3000 och T3500.

Under Sign&Print Scandinavia kommer Signtools 3D-printa profilbokstäver och skyltar i sin monter. Med sig till mässan tar de den minsta 3D-skrivaren i den nya storformatsserien, Tractus T2000. Den arbetar med filament-tekniken FFF, Fused Filament Fabrication, och kan printa 68 centimeter i diameter och en meter i höjd. Företaget visar även desktopmodellen T1250.

– Vi vill visa hur kunderna kan ta sin skyltproduktion in i framtiden. Det finns flera fördelar med att använda 3D-printing för att tillverka skyltar. Det sparar mycket material och manuellt arbete, och det är möjligt att göra former som är svåra att få till med traditionella tillverkningssätt, säger Markus Ryberg.

”Fortfarande i sin linda”

Han säger att det trots fördelarna är få företag inom skyltbranschen som gett sig på att använda additiv tillverkning.

– Det är fortfarande i sin linda i Sverige. Vi tror det finns en stor potential och ett behov av stora 3D-skrivare i Sverige.

Företaget visar också sin senaste frigolitskärare i sortimentet, Next, samt tillhörande skärprogramvara, från Obelisk Foam Plotter. Maskinen är anpassad för att tillverka skyltar, profilbokstäver och dekorationer i frigolit. Man visar även pvc-fria folier för textiltryck.

Vad har ni för förväntningar på mässan?

– Vi är riktigt taggade, äntligen mässa i Sverige igen! Förutom vår egen personal kommer vi att ha produktspecialister på plats inom varje område. Bland annat kommer grundaren av Tractus 3D från Nederländerna.

– Vi har ringt runt till våra kunder för att stämma av intresset inför mässan och har fått väldigt positivt gensvar. Det är många som säger att de ska besöka mässan och att de ser fram emot det, säger Markus Ryberg.

Läs mer om mässan Sign&Print Scandinavia här.

 

Signtools tror att det finns stor potential med 3D-printing inom skyltbranschen.

Läs vidare

"Världens största" anläggning för 3D-printad mat

Österrikiska Revo Foods har öppnat vad de hävdar är världens största produktionsanläggning för 3D-printade livsmedel. Fabriken i Wien ska kunna producera 60 ton i månaden.
2024-Revo-PR-THEFILET-5

Freemelt etablerar applikationscenter i USA

Freemelts amerikanska bolag och HAMR Industries har tillsammans etablerat ett applikationscenter i Nordamerika. Syftet är att accelerera kommersialiseringen av industrimaskinen eMELT.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

Desktop Metals aktieägare säger ja till förvärv

Nu har Desktop Metals aktieägare sagt sitt om Nano Dimensions bud på företaget som kom i somras. En majoritet röstade för ett förvärv och affären är därmed ett steg närmare att kunna realiseras.
Ric-Fulop-1024x683

Sandvik säljer del i BEAMIT och fokuserar på metallpulver

Förra året tog Sandvik beslut om en reviderad strategi för affärsområdet Additive Manufacturing med primärt fokus på metallpulver. Som ett led i det säljer Sandvik nu sin del i BEAMIT, och släpper även ett nytt metallpulver.
Faraz Deirmina, Sandvik with Osprey® HWTS 50

Senaste nytt

"Världens största" anläggning för 3D-printad mat

Österrikiska Revo Foods har öppnat vad de hävdar är världens största produktionsanläggning för 3D-printade livsmedel. Fabriken i Wien ska kunna producera 60 ton i månaden.
2024-Revo-PR-THEFILET-5

Svenskt företag bakom Japans största robotcell

Det svenska företaget ADDICT3D, som jobbar med robotintegration, har utvecklat Japans (hittills) största 3D-skrivare med robotarm. Ett första steg mot att etablera sig på den enorma japanska AM-marknaden och bli "big in Japan". 
Circulus kollage

Freemelt etablerar applikationscenter i USA

Freemelts amerikanska bolag och HAMR Industries har tillsammans etablerat ett applikationscenter i Nordamerika. Syftet är att accelerera kommersialiseringen av industrimaskinen eMELT.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

Prototal storsatsar både i Malmö och Jönköping

Prototal Industries har den senaste tiden gjort stora investeringar inom additiv tillverkning. I Jönköping har maskinparken förstärkts med tre nya SLA-maskiner och i Malmö görs plats för totalt 36 HP-skrivare.
Prototal MJF