Halverar användningen av nytt pulver

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 8 mars 2022
Teknologisk institut har lyckats halvera användningen av nytt plastpulver vid additiv tillverkning. Foto: Pressbild

Hur stor andel av det plastpulver som används vid additiv tillverkning kan återanvändas? Det har danska Teknologisk institut tittat närmare på och kommit fram till positiva resultat.

Varje gång man skriver ut plastdelar med pulverbädd så blir det överskottspulver, ibland flera kilo. Tidigare har Teknologisk institut återanvänt hälften av pulvret till efterföljande jobb och tillfört lika mycket nytt pulver.

Men genom flera månaders grundliga tester och undersökningar har man kommit fram till att det är möjligt att minska andelen nytt plastpulver i processen. Det skriver Teknologisk institut i ett pressmeddelande.

– Det vi har kommit fram till är att vi istället kan nöja oss med att fylla skrivaren med 25 procent nytt pulver, medan resterande 75 procent är vårt egna återanvända pulver. Det betyder att vi har kunnat halvera användningen av nytt pulver som vi använder, berättar Ellen Hedegaard, konsult på Teknologisk institut.

Lika hög kvalitet på delarna

Resultaten visar också att mängden återvunnet pulver inte påverkar varken själva printprocessen eller delarnas kvalitet.

– Vi har använt många månaders arbete på att säkra att kvaliteten på de printade delarna är lika hög. Därför garanterar vi också att kvaliteten på delarna är densamma, men att det i gengäld är en lägre plastförbrukning, säger Ellen Hedegaard.

Teknologisk institut kommer nu att arbeta vidare med att försöka minska andelen nytt plastpulver ytterligare. Detta för att förstärka potentialen med 3D-printingens gröna fördelar, som är ett viktigt fokusområde för institutet.

Läs vidare

3devo förvandlar restpulver till filament

3devo har utvecklat en metod för att omvandla överblivet SLS-pulver till filament som kan användas på nytt för 3D-printing.
3devo

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Senaste nytt

Formlabs tar upp kampen med formsprutning

Med ett tio gånger så starkt resin och en supersnabb härdningslösning hoppas Formlabs kunna krympa avståndet till formsprutning för 3D-printing som tillverkningsmetod.
Formlabs 2

Tillfällig svacka i brant tillväxtkurva

Den tyska konsultfirman AMPOWER har släppt sin årliga trendrapport. Den visar på en nedgång under 2024 när det gäller additiv tillverkning i metall, men ett uppsving på polymersidan.
AMPOWER trend

Etablerar AM-center riktat mot offshore-industrin

Norska Aker Solutions öppnar ett toppmodernt 3D-printcenter i Trondheim tillsammans med Equinor, kallat ADDMO. Det ska vara dedikerat till att utforska potentialen med additiv tillverkning för underhålls- och modifieringsarbeten offshore.
3d-printing-digre-and-eikeseth-in-trondheim

AI kan få betydelse för materialutvecklingen

Antalet leverantörer av material för 3D-printing minskar, men AI kan komma att användas för att utveckla fler material.
microsoft