Nödrop: Hjälp till att printa blodstoppare till Ukraina

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 9 mars 2022
En tourniquet som printats hos Lostboyslab. Och fler ska det bli, 100 000 stycken är målet.

Den ukrainska militären är i akut behov av 100 000 så kallade tourniquets som används för att stoppa blödningar vid skottskador. Svenska Lostboyslabs har tagit fram en 3D-modell och uppmanar nu sina kollegor i branschen att 3D-printa tourniquets och skicka dessa till Ukraina.

Tourniquets kan hjälpa till att rädda liv, för såväl skadade militärer som för civilbefolkningen. Initiativtagare är Stefan Larsson som driver Lostboyslab i Vellinge och Malmö. Tisdagen den 8 mars träffade han danska läkare och kollegor från AM-branschen på flygplatsen Kastrup för att diskutera hur hjälpaktionen bäst kan genomföras.

”Ukrainas militär behöver 100 000 tourniquets och de vill ha hjälp av alla i 3D-print communityt att tillverka dessa för att hjälpa Ukraina”, skriver Stefan Larsson i ett mejl till 3dp.se.

Stefan Larsson.
Skickas varje torsdag

Stefan Larssons uppmaning är att alla som har en 3D-skrivare börjar printa ut delarna. Filer för 3D-modellen är för FDM och finns på whatt.io:s hemsida. Alternativt att man kommer till Lostboyslabs 3D-printfarm och hjälper till att tillverka delarna. De danska kollegorna på Danish AM Hub kommer att skicka de färdigprintade delarna varje torsdag, så det behövs kontinuerlig hjälp för att få logistiken att fungera med till exempel transport över Öresundsbron.

Lostboyslab har satt igång 50 Prusa-skrivare för att tillverka delar, och ett fyrtiotal andra tillverkare har mottagit 3D CAD-filerna och lovat att hjälpa till. Det handlar om tillverkare i USA, Frankrike, Tyskland och Danmark, och fler väntas tillkomma. Printade delar kan skickas till Lostboylabs för vidare transport, för den som vill bidra. Eftersom det handlar om välgörenhet så ställer alla upp och tillverkar delarna helt gratis.

”Studenter, storföretag, makers och 3D-print farmar, alla hjälper till solidariskt”, skriver Stefan Larsson.

Textilfabriker syr remmar

Förbandet består av tre delar: en klämma, ett handtag och ett spänne. De ska printas i lager om 0,2 millimeter med 100 procents infill, sex-sju väggar och i antingen mörkgrått eller svart material. Stödstrukturer behövs för att printa klämma och spänne. Textilfabriker i Ukraina står redo att sy remmar och kardborreband till de tourniquets som 3D-printats och skickats till landet.

Mer information och 3D CAD-filer finns att hämta här.

Så här ser de tre 3D-printade delarna ut och de tog cirka nio timmar att skriva ut. De ska sedan sättas samman med remmar och kardborreband.

Fakta: Tourniquets

Torniquet är ett förband ursprungligen utvecklat inom det militära med syfte att snabbt och enkelt kunna få stopp på livshotande extremitetsblödningar. Detta sker genom avsnörning, vilket stoppar all blodcirkulation till och från den skadade kroppsdelen.

Läs vidare

"Världens största" anläggning för 3D-printad mat

Österrikiska Revo Foods har öppnat vad de hävdar är världens största produktionsanläggning för 3D-printade livsmedel. Fabriken i Wien ska kunna producera 60 ton i månaden.
2024-Revo-PR-THEFILET-5

Freemelt etablerar applikationscenter i USA

Freemelts amerikanska bolag och HAMR Industries har tillsammans etablerat ett applikationscenter i Nordamerika. Syftet är att accelerera kommersialiseringen av industrimaskinen eMELT.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

Desktop Metals aktieägare säger ja till förvärv

Nu har Desktop Metals aktieägare sagt sitt om Nano Dimensions bud på företaget som kom i somras. En majoritet röstade för ett förvärv och affären är därmed ett steg närmare att kunna realiseras.
Ric-Fulop-1024x683

Sandvik säljer del i BEAMIT och fokuserar på metallpulver

Förra året tog Sandvik beslut om en reviderad strategi för affärsområdet Additive Manufacturing med primärt fokus på metallpulver. Som ett led i det säljer Sandvik nu sin del i BEAMIT, och släpper även ett nytt metallpulver.
Faraz Deirmina, Sandvik with Osprey® HWTS 50

Senaste nytt

"Världens största" anläggning för 3D-printad mat

Österrikiska Revo Foods har öppnat vad de hävdar är världens största produktionsanläggning för 3D-printade livsmedel. Fabriken i Wien ska kunna producera 60 ton i månaden.
2024-Revo-PR-THEFILET-5

Svenskt företag bakom Japans största robotcell

Det svenska företaget ADDICT3D, som jobbar med robotintegration, har utvecklat Japans (hittills) största 3D-skrivare med robotarm. Ett första steg mot att etablera sig på den enorma japanska AM-marknaden och bli "big in Japan". 
Circulus kollage

Freemelt etablerar applikationscenter i USA

Freemelts amerikanska bolag och HAMR Industries har tillsammans etablerat ett applikationscenter i Nordamerika. Syftet är att accelerera kommersialiseringen av industrimaskinen eMELT.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

Prototal storsatsar både i Malmö och Jönköping

Prototal Industries har den senaste tiden gjort stora investeringar inom additiv tillverkning. I Jönköping har maskinparken förstärkts med tre nya SLA-maskiner och i Malmö görs plats för totalt 36 HP-skrivare.
Prototal MJF