tisdag 28 mars – vecka 13
Den ukrainska militären är i akut behov av 100 000 så kallade tourniquets som används för att stoppa blödningar vid skottskador. Svenska Lostboyslabs har tagit fram en 3D-modell och uppmanar nu sina kollegor i branschen att 3D-printa tourniquets och skicka dessa till Ukraina.
Tourniquets kan hjälpa till att rädda liv, för såväl skadade militärer som för civilbefolkningen. Initiativtagare är Stefan Larsson som driver Lostboyslab i Vellinge och Malmö. Tisdagen den 8 mars träffade han danska läkare och kollegor från AM-branschen på flygplatsen Kastrup för att diskutera hur hjälpaktionen bäst kan genomföras.
“Ukrainas militär behöver 100 000 tourniquets och de vill ha hjälp av alla i 3D-print communityt att tillverka dessa för att hjälpa Ukraina”, skriver Stefan Larsson i ett mejl till 3dp.se.
Stefan Larssons uppmaning är att alla som har en 3D-skrivare börjar printa ut delarna. Filer för 3D-modellen är för FDM och finns på whatt.io:s hemsida. Alternativt att man kommer till Lostboyslabs 3D-printfarm och hjälper till att tillverka delarna. De danska kollegorna på Danish AM Hub kommer att skicka de färdigprintade delarna varje torsdag, så det behövs kontinuerlig hjälp för att få logistiken att fungera med till exempel transport över Öresundsbron.
Lostboyslab har satt igång 50 Prusa-skrivare för att tillverka delar, och ett fyrtiotal andra tillverkare har mottagit 3D CAD-filerna och lovat att hjälpa till. Det handlar om tillverkare i USA, Frankrike, Tyskland och Danmark, och fler väntas tillkomma. Printade delar kan skickas till Lostboylabs för vidare transport, för den som vill bidra. Eftersom det handlar om välgörenhet så ställer alla upp och tillverkar delarna helt gratis.
“Studenter, storföretag, makers och 3D-print farmar, alla hjälper till solidariskt”, skriver Stefan Larsson.
Förbandet består av tre delar: en klämma, ett handtag och ett spänne. De ska printas i lager om 0,2 millimeter med 100 procents infill, sex-sju väggar och i antingen mörkgrått eller svart material. Stödstrukturer behövs för att printa klämma och spänne. Textilfabriker i Ukraina står redo att sy remmar och kardborreband till de tourniquets som 3D-printats och skickats till landet.
Mer information och 3D CAD-filer finns att hämta här.
Så här ser de tre 3D-printade delarna ut och de tog cirka nio timmar att skriva ut. De ska sedan sättas samman med remmar och kardborreband.
Fakta: Tourniquets
Torniquet är ett förband ursprungligen utvecklat inom det militära med syfte att snabbt och enkelt kunna få stopp på livshotande extremitetsblödningar. Detta sker genom avsnörning, vilket stoppar all blodcirkulation till och från den skadade kroppsdelen.
Mittuniversitetet drar i höst igång en magisterutbildning i additiv tillverkning med inriktning på metalliska material. Förhoppningen är att den ska kunna bidra till kompetensförsörjningen inom industrin.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. mars, 2023
Bauer har utvecklat ett hockeyhjälmsfoder med en förbättrad stötdämpande funktion. Detta tack vare EOS patenterade lösning Digital Foam som gör det möjligt att personalisera varje hjälm med 3D-printing.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. mars, 2023
Nano Dimension har lagt ett bud på Stratasys och vill förvärva bolaget för 18 dollar per aktie, totalt 1,1 miljard dollar. Enligt Nano Dimension skulle det skapa en stark marknadsledande aktör inom AM, men budet sågas av bransch-analytiker.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 10. mars, 2023
Forskare vid Sandia National Labratories i USA har utvecklat en ny superlegering med additiv tillverkning. Materialet kan hjälpa kraftverk att generera mer energi samtidigt som de producerar mindre koldioxid.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 8. mars, 2023
Stilride, en svensk tillverkare av elmotorcyklar, har ingått ett samarbete med svensk-franska mjukvaruföretaget inom robotik, Adaxis. Ett samarbete som ska innebära att delar ska kunna 3D-printas i lokala mikrofabriker.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 24. februari, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige