Nödrop: Hjälp till att printa blodstoppare till Ukraina

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 9 mars 2022
En tourniquet som printats hos Lostboyslab. Och fler ska det bli, 100 000 stycken är målet.

Den ukrainska militären är i akut behov av 100 000 så kallade tourniquets som används för att stoppa blödningar vid skottskador. Svenska Lostboyslabs har tagit fram en 3D-modell och uppmanar nu sina kollegor i branschen att 3D-printa tourniquets och skicka dessa till Ukraina.

Tourniquets kan hjälpa till att rädda liv, för såväl skadade militärer som för civilbefolkningen. Initiativtagare är Stefan Larsson som driver Lostboyslab i Vellinge och Malmö. Tisdagen den 8 mars träffade han danska läkare och kollegor från AM-branschen på flygplatsen Kastrup för att diskutera hur hjälpaktionen bäst kan genomföras.

”Ukrainas militär behöver 100 000 tourniquets och de vill ha hjälp av alla i 3D-print communityt att tillverka dessa för att hjälpa Ukraina”, skriver Stefan Larsson i ett mejl till 3dp.se.

Stefan Larsson.
Skickas varje torsdag

Stefan Larssons uppmaning är att alla som har en 3D-skrivare börjar printa ut delarna. Filer för 3D-modellen är för FDM och finns på whatt.io:s hemsida. Alternativt att man kommer till Lostboyslabs 3D-printfarm och hjälper till att tillverka delarna. De danska kollegorna på Danish AM Hub kommer att skicka de färdigprintade delarna varje torsdag, så det behövs kontinuerlig hjälp för att få logistiken att fungera med till exempel transport över Öresundsbron.

Lostboyslab har satt igång 50 Prusa-skrivare för att tillverka delar, och ett fyrtiotal andra tillverkare har mottagit 3D CAD-filerna och lovat att hjälpa till. Det handlar om tillverkare i USA, Frankrike, Tyskland och Danmark, och fler väntas tillkomma. Printade delar kan skickas till Lostboylabs för vidare transport, för den som vill bidra. Eftersom det handlar om välgörenhet så ställer alla upp och tillverkar delarna helt gratis.

”Studenter, storföretag, makers och 3D-print farmar, alla hjälper till solidariskt”, skriver Stefan Larsson.

Textilfabriker syr remmar

Förbandet består av tre delar: en klämma, ett handtag och ett spänne. De ska printas i lager om 0,2 millimeter med 100 procents infill, sex-sju väggar och i antingen mörkgrått eller svart material. Stödstrukturer behövs för att printa klämma och spänne. Textilfabriker i Ukraina står redo att sy remmar och kardborreband till de tourniquets som 3D-printats och skickats till landet.

Mer information och 3D CAD-filer finns att hämta här.

Så här ser de tre 3D-printade delarna ut och de tog cirka nio timmar att skriva ut. De ska sedan sättas samman med remmar och kardborreband.

Fakta: Tourniquets

Torniquet är ett förband ursprungligen utvecklat inom det militära med syfte att snabbt och enkelt kunna få stopp på livshotande extremitetsblödningar. Detta sker genom avsnörning, vilket stoppar all blodcirkulation till och från den skadade kroppsdelen.

Läs vidare

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

3D-printade komponenter i nya Apple Watch

En rapport från TF International Securities analytiker Ming-Chi Kuo indikerar att nya smartklockor från Apple Inc. kommer att innehålla 3D-printade metallkomponenter.
applewatch

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1