Nödrop: Hjälp till att printa blodstoppare till Ukraina

En tourniquet som printats hos Lostboyslab. Och fler ska det bli, 100 000 stycken är målet.

Den ukrainska militären är i akut behov av 100 000 så kallade tourniquets som används för att stoppa blödningar vid skottskador. Svenska Lostboyslabs har tagit fram en 3D-modell och uppmanar nu sina kollegor i branschen att 3D-printa tourniquets och skicka dessa till Ukraina.

Tourniquets kan hjälpa till att rädda liv, för såväl skadade militärer som för civilbefolkningen. Initiativtagare är Stefan Larsson som driver Lostboyslab i Vellinge och Malmö. Tisdagen den 8 mars träffade han danska läkare och kollegor från AM-branschen på flygplatsen Kastrup för att diskutera hur hjälpaktionen bäst kan genomföras.

“Ukrainas militär behöver 100 000 tourniquets och de vill ha hjälp av alla i 3D-print communityt att tillverka dessa för att hjälpa Ukraina”, skriver Stefan Larsson i ett mejl till 3dp.se.

Stefan Larsson.

Skickas varje torsdag

Stefan Larssons uppmaning är att alla som har en 3D-skrivare börjar printa ut delarna. Filer för 3D-modellen är för FDM och finns på whatt.io:s hemsida. Alternativt att man kommer till Lostboyslabs 3D-printfarm och hjälper till att tillverka delarna. De danska kollegorna på Danish AM Hub kommer att skicka de färdigprintade delarna varje torsdag, så det behövs kontinuerlig hjälp för att få logistiken att fungera med till exempel transport över Öresundsbron.

Lostboyslab har satt igång 50 Prusa-skrivare för att tillverka delar, och ett fyrtiotal andra tillverkare har mottagit 3D CAD-filerna och lovat att hjälpa till. Det handlar om tillverkare i USA, Frankrike, Tyskland och Danmark, och fler väntas tillkomma. Printade delar kan skickas till Lostboylabs för vidare transport, för den som vill bidra. Eftersom det handlar om välgörenhet så ställer alla upp och tillverkar delarna helt gratis.

“Studenter, storföretag, makers och 3D-print farmar, alla hjälper till solidariskt”, skriver Stefan Larsson.

Textilfabriker syr remmar

Förbandet består av tre delar: en klämma, ett handtag och ett spänne. De ska printas i lager om 0,2 millimeter med 100 procents infill, sex-sju väggar och i antingen mörkgrått eller svart material. Stödstrukturer behövs för att printa klämma och spänne. Textilfabriker i Ukraina står redo att sy remmar och kardborreband till de tourniquets som 3D-printats och skickats till landet.

Mer information och 3D CAD-filer finns att hämta här.

Så här ser de tre 3D-printade delarna ut och de tog cirka nio timmar att skriva ut. De ska sedan sättas samman med remmar och kardborreband.

Fakta: Tourniquets

Torniquet är ett förband ursprungligen utvecklat inom det militära med syfte att snabbt och enkelt kunna få stopp på livshotande extremitetsblödningar. Detta sker genom avsnörning, vilket stoppar all blodcirkulation till och från den skadade kroppsdelen.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.