Elegant och hållbar inredning med 3D-print

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 14 mars 2022
Nathalie Bauer med en av sina vaser som går under arbetsnamnet ”Malmö”. Foto: Anja Degerholm

Kan 3D-printade inredningsdetaljer vara både vackra och hållbara? Nathalie Bauer som driver startup-bolaget Style Collection Home vill skapa dekorativa ting med additiv tillverkning utan att göra avkall på det estetiska eller på miljön.

När Nathalie började intressera sig för 3D-printing så var det en sak som slog henne – mycket såg plastigt och billigt ut.

– Jag började fundera på om allt måste se ut som blank Kinaplast. Varför inte printa inredningsdetaljer med återvunna material som har en mattare lyxig känsla? Jag ville tillverka saker som jag själv kunde tänka mig att ha hemma, säger Nathalie Bauer.

Hon startade sitt företag i början av 2021 och började med att printa små fiffiga detaljer. Som en liten krok som kan sättas på galgen för att ge mer plats i garderoben eller till två plagg som hör ihop. Servettringar och handdukshängare med magneter och läderdetaljer är andra exempel på tidiga produkter.

 

Klädhängare med en krok, ett sätt att få mer plats i garderoben.
Moderna och tidlösa färger

Tillsammans med Lostboyslab och Reflow tog Style Collection Home under förra året fram en kollektion med sex stycken filament i NCS-färger (Natural Color System), som riktar sig till bland annat arkitekter och formgivare. De har alla en vit och beige färgton och liknar snarare keramik eller lera än plast.

– Personligen så gillar jag naturliga färger som är moderna, men tidlösa. Färger som inte slår en i huvudet när man tittar på dem. Jag planerar att spinna vidare på det konceptet och ta fram filament i fler färgnyanser, så jag har en bra baspalett av färger att utgå från.

– Jag har lärt mig under vägen att vissa färger gör sig bättre att 3D-printa med, speciellt på större ytor kan de få ett helt annat uttryck. Det gäller att testa sig fram vad som blir bäst.

Filamenten är tillverkade av återvunnen PLA från matförpackningar som ursprungligen är gjorda av majsstärkelse. Det ger dem en mattare yta än konventionella filament av jungfruplast. Materialet kan återvinnas på nytt när produkten har gjort sitt.

 

Några av de egenutvecklade filamenten i vitt och beige som Style Collection Home tagit fram i samarbete med Lostboyslab och Reflow.
Julklappar till företag

Sedan starten har Style Collection Home byggt på med fler produkter, bland annat ljushållare, brickor och vaser i olika storlekar. De printas med FDM-skrivare och de egna filamenten av återvunnen plast. De mindre varianterna printas i skrivare från Prusa Research och de större i Modix-skrivare.

Innan jul fick företaget en stororder från ett Malmöföretag som ville ge alla sina anställda en svart vas i modellen ”Rome”. Att printa 550 vaser var inga problem.

– Det tog ungefär tre timmar per vas och eftersom jag har tillgång till Lostboyslabs 3D Print Farm med många printers så gick det ganska snabbt. Undertill har vi satt en korkbotten med ett NFC-chip så att mottagaren kan spåra produkten och skurit ut företagsnamnet med laser.

Utmaningen var snarare att hitta lämpliga förpackningar som motsvarar Nathalies krav på hållbarhet, för det är något som genomsyrar hela produktionen.

 

En av de 3D-printade vaserna som Style Collection Home gjort på uppdrag av ett stort Malmöföretag.
Optimera skrivaren

Företaget står på två ben: egenutvecklade 3D-printade produkter som säljs direkt till kunden via hemsidan och inredningsjobb där Nathalie tar fram ett helt koncept för till exempel ett hotell eller kontor. Allt tillverkas lokalt i Malmö och Vellinge och on demand.

Det första året har varit en brant inlärningskurva, inte minst för att få ut det bästa möjliga ur skrivaren.

– Det handlar om att optimera skrivaren och förstå printerlogiken för att till exempel undvika printlinjer eller vassa kanter. Nu tänker jag på hur printern fungerar när jag tar fram en ny produkt, det sitter alltid i bakhuvudet.

– Jag försöker hela tiden hitta nya områden och nya produkter, och jag vill gärna utforska andra typer av 3D-skrivare och material. Jag har märkt att många söker efter lamparmaturer på hemsidan, så jag håller på att testa lite olika produkter just nu. Bland annat med transparenta material som ger ett annat ljus.

 

När filamenttråden börjar ta slut på rullen brukar Nathalie Bauer printa miniatyrversioner av sina vaser. De kan sedan användas som varuprover, om en kund till exempel är osäker på om färgen passar i hemmet.
”Köpa rätt saker”

Marknaden för 3D-printade inredningsdetaljer är inte speciellt stor, i alla fall inte i Sverige. Nathalie Bauer säger att hon är förvånad över att inte fler upptäckt fördelarna med tekniken. Hennes vision är att nå ut med budskapet om att köpa hållbart – och snyggt.

– Återvinning är nog något som är rätt abstrakt för många. Jag vill visa att det man återvinner faktiskt kan bli något nytt. Det handlar inte om att sluta handla men att köpa rätt saker, säger Nathalie Bauer.

 

En servettring med Style Collection Homes egen logga.

Läs vidare

Kimya lämnar AM-marknaden

Den franska materialtillverkaren Kimya lägger ner sin produktion av filament. Företaget har varit i AM-branschen sedan 2017, men efter en fallande efterfrågan stänger de nu ner sin fabrik.
Kimya

Nexa3D drog sig ur Formnext i sista stund

Den som tittade på hallplanen inför årets Formnext kunde se att Nexa3D bokat en stor utställningsyta mitt i hall 11.1. Men på den plats där montern skulle vara fanns istället en kaffevagn, bord och stolar.
Nexa3D

De omvandlar avfall till AM-material

Återvunna material från avfallsströmmar så som kaffe, oliver och kork. Det har blivit spanska företaget Smart Materials 3D:s speciella nisch.
Smart 3D 3

Formnext första dag i bilder

Det har återigen blivit dags för årets stora begivenhet för AM-branschen, Formnext-mässan i Frankfurt. I år medverkar runt 860 utställare som visar allt ifrån 3D-skrivare och efterbehandlingsustrustning till mjukvara och material. Här är några nedslag från mässans första dag. Formnext pågår den 19-22 november 2024.
Formnext kollage 2

Senaste nytt

Stor nyhet för små utskrifter hos Nano Dimension

Nano Dimension är känt för sina 3D-skrivare för riktigt små mikro-utskrifter, knappt synliga för blotta ögat. På Formnext presenterade företaget en större modell som kan printa ännu snabbare.
Nano Dimension 4 ver 3

Kimya lämnar AM-marknaden

Den franska materialtillverkaren Kimya lägger ner sin produktion av filament. Företaget har varit i AM-branschen sedan 2017, men efter en fallande efterfrågan stänger de nu ner sin fabrik.
Kimya

Nexa3D drog sig ur Formnext i sista stund

Den som tittade på hallplanen inför årets Formnext kunde se att Nexa3D bokat en stor utställningsyta mitt i hall 11.1. Men på den plats där montern skulle vara fanns istället en kaffevagn, bord och stolar.
Nexa3D

”Materialutveckling säkrar kundernas investering”

På förra årets Formnext slog Stratasys till med en storslagen maskinlansering: F3300. I år var det istället materialnyheter som stod i fokus, inte minst med nya pulveråtervinningslösningen ReLife, men även inom PolyJet.
Stratasys kollage