Stratasys vd: Fyra trender inom AM

Yoav Zeif, vd för Stratasys, förutspår fyra viktiga trender för 2022. Foto: Arkiv/Pressbild

Additiv tillverkning (AM), eller 3D-printing, är en växande tillverkningsmetod. Inte minst när det gäller delar för slutanvändning i stor skala. Yoav Zeif, vd för en av de stora spelarna i branschen, Stratasys, förutspår fyra viktiga trender inom AM under 2022.

I en artikel i tidskriften Fast Companys nätupplaga skriver Zeif själv om detta ämne. Han anser att branschen är inne i ett kritiskt läge just nu av fyra skäl. För det första handlar det om möjligheten för företagen att anpassa sig till utmaningarna med den globala logistikkedjan. För det andra kan AM göra tillverkningen mer hållbar, och för det tredje möjliggör tekniken skräddarsydd och kundanpassad tillverkning, till exempel för medicinska och dentala tillämpningar. Och slutligen, additiv tillverkning gör allt detta samtidigt som innovativa produkter kan komma ut på marknaden i en snabbare takt.

1. Digitalisering av försörjningskedjan

Covid-19-pandemin visade sårbarheten i komplexa globala försörjningskedjor, där en enda saknad del kan få hela produktionen att stanna av. Att använda 3D-printing kan effektivt digitalisera tillverkningsverksamheten genom att ersätta fysiska lager med programvarufiler, enligt Zeif. Designen kan förändras vid behov och produktionen kan ske lokalt. AM kan ge företagen mer kontroll och flexibilitet, och skapa mindre avfall och lägre risker, genom en produkts livscykel. Kritiska tillverkningsdelar kan skrivas ut på plats och säkra digitala filer kan skickas till den plats där de behövs.

2. Hållbarhet

Många företag anser att klimatförändringarna är ett akut problem, och börjar också inse potentialen med additiv tillverkning för att uppnå miljömål, som minskad energiförbrukning och minskat avfall. Yoav Zeif jämför CNC-fräsning med additiv tillverkning, där AM kan sänka materialkostnader och avfall med nästan 90 procent samtidigt som energiförbrukningen minskar med 25-30 procent. Dessutom innebär lokal produktion färre transporter.

Inom transportindustrin finns också ett växande intresse för lätta additivt designade polymerdelar som kan sänka bränslekostnaderna utan att tumma på hållbarheten och tillförlitligheten.

 

I mars 2021 släppte Stratasys sin J5 DentaJet som är avsedd för 3D-printing av dentalprodukter. Foto: Pressbild

3. Personalisering

Sjukvården har varit tidigt ute med att skapa individanpassade medicinska och dentala applikationer för varje patient. Ny polymerteknologi inom 3D-printing öppnar upp för helt nya applikationer som har potential att drastiskt förbättra patientvården, skriver Zeif.

Sedan tidigare har AM använts för att snabbt utveckla dentala nödvändigheter som tandproteser, kronor, broar och implantat. Användningen av 3D-printing för att tillverka exakta anatomiska modeller för att planera inför operationer börjar också ta fart. Något som kan minska operationstiden och återhämtningstiden samt förbättra chansen för lyckade operationer.

4. Snabbare innovation

Innovationstakten ökar i alla branscher när företag letar efter sätt att få en konkurrensfördel. Inom fordonsindustrin skedde tidigare kompletta modellomvandlingar en gång i årtiondet, med en uppdatering kanske vartannat år. Nu, när biltillverkare snabbt växlar över till elfordon, har innovationstakten ökat och helt nya fordon går från design till produktion på mycket kortare tidslinjer.

Bara skrapat på ytan

Yoav Zeif avslutar med att sammanfatta sina tankar så här: “Under det kommande året och in i det kommande decenniet tror jag att vi kommer att se en enorm tillväxt i användningen av 3D-printing för att förbättra leveranskedjorna, föra innovationer ut på marknaden snabbare och minska miljöpåverkan. Vi har inte ens skrapat på ytan i utvecklingen av den additiva tillverkningsindustrin i kombination med automation sannolikt kommer att fungera som en transformativ teknologi i framtidens fabrik.”

Protech är återförsäljare av Stratasys produkter i Sverige.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.