Ford tar hjälp av roboten Javier

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 23 mars 2022
Roboten Javier ser till att tillverkningen inte behöver någon mänsklig handpåläggning. Foto: Pressbild

Fords Advanced Manufacturing Center i Michigan har fått en ny medarbetare som sköter företagets 3D-skrivare, roboten Javier. Den mobila roboten innebär en automatiserad tillverkningsprocess som inte kräver någon mänsklig interaktion.

Den innovativa roboten på hjul är från leverantören Kuka, och har fått namnet Javier av sina mänskliga kollegor. Det är en del i Fords utvecklingsprocess för att driva företagets Carbon 3D-skrivare med en autonom mobil robot istället för en fast stationär enhet, enligt ett pressmeddelande.

– Denna nya process har förmågan att förändra hur vi använder robotik på våra tillverkningsanläggningar, säger Jason Ryska, chef för utveckling av global tillverkningsteknologi på Ford och fortsätter:

– Det gör det inte bara möjligt för Ford att skala upp sin 3D-printingverksamhet, det sträcker sig in i andra aspekter av våra tillverkningsprocesser – den här tekniken gör det möjligt för oss att förenkla utrustningen och vara ännu mer flexibla i produktionslinjen.

 

Ford printar bland annat specialanpassade delar med låg volym, som ett fäste till bromssystemet på en Mustang Shelby GT500.
Talar samma språk

Vanligtvis kan utrustning från olika tillverkare inte interagera med varandra eftersom de inte har samma kommunikationsgränssnitt. Ford har utvecklat ett applikationsgränssnitt som överbrygger detta problem och låter olika system ”tala samma språk”.

Det innovativa kommunikationssystemet gör det möjligt för de olika enheterna att skicka meddelanden till varandra och samtidigt arbeta självständigt – tillsammans med varandra. Till exempel kan Carbon 3D-skrivaren tala om för roboten när den printade delen är klar och roboten kommunicerar i sin tur när den är redo för upphämtning.

Ansökt om fler patent

Den robotiserade processen gör att 3D-skrivarna kan köras kontinuerligt, även under nattetid, vilket ökar genomströmningen och minskar kostnaderna. Ford har ansökt om flera patent för tekniken för att ytterligare effektivisera sin tillverkning.

Även om processen är automatiserad så krävs det att operatörerna laddar upp filerna med 3D-design till skrivaren och underhåller maskineriet för att utveckla nya sätt att använda tekniken.

 

Ford har utvecklat ett gränssnitt så att de två enheterna kan kommunicera med varandra.

Läs vidare

Ny lösning för rengöring av stora 3D-utskrifter

Svenska AM Efficiency, som utvecklar efterbehandlingslösningar för 3D-utskrifter, lanserar nu sin senaste innovation kallad CCP-20.
ccp20_open and closed

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

BigRep släpper flera högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan tre nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

Senaste nytt

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3