Samarbete förenar AM och formsprutning

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 23 mars 2022
Nexa3D och Addifab presenterar nu en gemensam lösning, Freeform Injection Molding (FIM). Foto: Pressbild

Amerikanska Nexa3D och danska Addifab har utvecklat en gemensam plattform som kombinerar 3D-printing och formsprutning. Det gör det möjligt att tillverka komplexa formsprutningsverktyg på bara några timmar, istället för veckor eller månader.

Den gemensamma plattform, Freeform Injection Molding (FIM), omfattar 3D-skrivaren NXE 400 från Nexa 3D och Addiforms teknologi för additiv tillverkning av stora formsprutningsverktyg. Tillverkningen kan göras i hög hastighet och i komplexa geometrier. Verktygen är kompatibla med de flesta termoplastiska material, inklusive förstärkta högpresterande råmaterial.

– Formsprutning är en komplex process, och verktygsbyggandet är den mest komplexa delen av processen, säger Lasse Staal, medgrundare av Addifab i ett pressuttalande.

Han förklarar att den gemensamma lösningen snabbar på designprocessen avsevärt och att den överlag höjer ribban för verktygsinnovation. Samarbetet innebär en möjlighet att nå fler potentiella kunder och att höja prestandan ytterligare.

 

Den gemensamma lösningen ska göra det enklare att tillverka formsprutningsverktyg. Foto: Pressbild
Egenutvecklat verktygsresin

Nexa3D kommar att leverera sitt NXE 400-system – inklusive den industriella 3D-skrivaren samt tvätt- och härdningsenheter – till användare av Freeform Injection Molding, medan Addifab kommer att leverera deras egenutvecklade verktygsresin och efterbehandlingsutrustning.

– Jag hade möjligheten att se den kraftfulla effekten av Freeform Injection Moulding (FIM) för första gången vid RAPID + TCT-konferensen 2019, och var instinktivt fascinerad av dess potential att förändra additiv verktygstillverkning, säger Avi Reichental, medgrundare, styrelseordförande och vd för Nexa3D.

Visas på konferens i Detroit

Avi Reichental säger att han ser fram emot att se möjligheterna med samarbetet.

– Eftersom både Addifab och Nexa3D har utvecklat och industrialiserat våra respektive processer, blev det uppenbart att vi tillsammans kan uppnå mycket mer genom att digitalisera formsprutning i övertygande skala på ett hållbart sätt.

De två företagens gemensamma lösning kommer att visas på RAPID + TCT-konferensen i Detroit, den 17-19 maj 2022. De kommer även att ha ett gemensamt showroom i Silicon Valley i Palo Alto, Kalifornien. 3DVerkstan är svensk återförsäljare för Nexa3D:s produkter.

 

Läs vidare

Intamsys presenterar industriell desktopskrivare

En ultrasnabb 3D-skrivare av FFF-modell för industriella applikationer. Så beskriver Intamsys nya FUNMAT Pro 310 NEO som lanserades vid ett digitalt event den 26 september.
Intamsys NEO

Dubbla skanning-nyheter från Artec 3D

Företaget Artec 3D, med huvudkontor i Luxemburg, vill slå sig in på marknaden för industriell metrologi. Det avspeglas i de senaste två produktlanseringarna.
Artec kollage

Ny lösning för rengöring av stora 3D-utskrifter

Svenska AM Efficiency, som utvecklar efterbehandlingslösningar för 3D-utskrifter, lanserar nu sin senaste innovation kallad CCP-20.
ccp20_open and closed

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Senaste nytt

"Världens största" anläggning för 3D-printad mat

Österrikiska Revo Foods har öppnat vad de hävdar är världens största produktionsanläggning för 3D-printade livsmedel. Fabriken i Wien ska kunna producera 60 ton i månaden.
2024-Revo-PR-THEFILET-5

Svenskt företag bakom Japans största robotcell

Det svenska företaget ADDICT3D, som jobbar med robotintegration, har utvecklat Japans (hittills) största 3D-skrivare med robotarm. Ett första steg mot att etablera sig på den enorma japanska AM-marknaden och bli "big in Japan". 
Circulus kollage

Freemelt etablerar applikationscenter i USA

Freemelts amerikanska bolag och HAMR Industries har tillsammans etablerat ett applikationscenter i Nordamerika. Syftet är att accelerera kommersialiseringen av industrimaskinen eMELT.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

Prototal storsatsar både i Malmö och Jönköping

Prototal Industries har den senaste tiden gjort stora investeringar inom additiv tillverkning. I Jönköping har maskinparken förstärkts med tre nya SLA-maskiner och i Malmö görs plats för totalt 36 HP-skrivare.
Prototal MJF