Dior får en ny 3D-printad look

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 29 mars 2022

Modehuset Diors flaggskeppsbutik på 30 Avenue Montaigne i Paris öppnade åter för allmänheten i början av mars efter två års renovering. Butiken har bland annat utsmyckats med 1 422 3D-printade replikor av märkets ikoniska skapelser.

Christian Dior kallade sin första klädkollektion som kom 1947 för ”The New Look”. Nu har Dior Gallery i Paris fått en helt ny look tack vare 3D-printade objekt som tar besökarna med på en historisk resa i modets tecken.

Franska servicebyrån La Ferme 3D har utfört uppdraget med hjälp av 30 stycken FDM-3D-skrivare från Volumic, av modellerna Ultra SC2 och SH65. Skrivarna har gått dag och natt i mer än sex månader för att printa samtliga 1 422 objekt, totalt handlar det om 100 000 timmar. Det har gått åt ett ton biomaterial i form av filament och 20 anställda har arbetat med projektet.

Dekoration längs trappan

De printade objekten är i regnbågens alla färger och föreställer allt från väskor och hattar och till skor, samtliga från Diors tidigare kollektioner. Dior har även sytt 452 stycken miniatyr-klänningar. Föremålen pryder nu väggarna längs den trappa som kan ta besökarna upp till ovanvåningen, och bildar ett iögonfallande verk som fått stor uppmärksamhet världen över.

– Utöver den tekniska bedriften genomfördes detta projekt på sex månader med vår senaste generation av maskiner som arbetade 24/7 med en mycket hög effekt. För att kunna åstadkomma det omöjliga, utöver kvaliteten på de printade delarna, är det uthålligheten och tillförlitligheten hos våra skrivare som gjorde skillnaden för detta projekts framgång, säger Stéphane Malaussena, medgrundare av Volumic 3D i ett pressuttalande.

Projektet är ett samarbete mellan Agency Alighieri, La Ferme 3D och Volumic. Se mer av resultatet i filmklippet.

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Senaste nytt

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3