Testar legeringar på stora lager

Johan Bäckström, vd för VBN Components, och Victoria Van Camp, President SKF Technology Development.

SKF och VBN Components har sedan flera år tillbaka ett samarbete inom additiv tillverkning. Nästa steg i detta samarbete handlar om en potentiell användning av VBN Components legeringar på stora lager, något som kan innebära betydande miljövinster. 

VBN producerar legeringar för additiv tillverkning, hårda och mycket slitstarka stål, som säljs under varumärket Vibenite. Tidigare har materialen använts framför allt inom flyg- och racingindustrin.

Den svenska lagertillverkaren SKF kommer nu att testa denna teknik på sina stora lager, det skriver de två företagen i ett gemensamt pressmeddelande. I dessa applikationer har komponenter med lättare vikt potential att förbättra prestandan under krävande förhållanden och kommer att möjliggöra ytterligare viktoptimering av maskindelar.

Lagerring tillverkad av Vibenite-material.

Öka livslängden

Tillämpningen väntas även medföra väsentliga miljövinster. Detta eftersom additiv tillverkning gör det enkelt att tillverka komponenter av mycket hårda material och det innebär i sin tur att materialförbrukningen för särskilda applikationer kan minskas med 80-90 procent.

Vibenite-materialen har även potential att öka komponenternas livslängd. Tidigare tillämpningar visar på upp emot tio gånger längre livslängd. Det innebär i förlängningen också ett minskat koldioxidavtryck.

“Lägre miljöpåverkan”

I samarbete med SKF har Vibenite-materialen visat sig ge mycket bra rullutmattningsmotstånd tack vare sin renhet, hårdhet och fina mikrostruktur.

– På SKF strävar vi ständigt efter att förbättra prestandan hos våra lager och VBN:s lösningar och material bidrar till detta. Vårt samarbete ger också stora hållbarhetsfördelar. Det innebär att våra kunder får bättre produkter med lägre miljöpåverkan, säger Victoria Van Camp, President SKF Technology Development.

– SKF:s fokus på att hela tiden förbättra sina produkter har gett oss möjligheten att få testa våra Vibenite-material i väldigt krävande applikationer och det är glädjande att vi efter flera år av bra samarbete äntligen kan berätta för andra om detta, säger Johan Bäckström, vd för VBN Components.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.