Svensk tillverkare kan kamma hem pris

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 1 april 2022
Ulf Qviberg, grundare av AM Efficiency, visar CCP2 i samband med Formnext 2021. Foto: Arkiv/Anja Degerholm

Västerviksföretaget AM Efficiency, som tillverkar efterbehandlingsutrustning, har nominerats till TCT Awards i kategorin ”Post-processing”. Företaget har även flyttat till större lokaler och skeppar sin senaste maskin CCP2 på löpande band.

TCT Awards-galan hålls i Birmingham, Storbritannien, den 8 juni 2022. AM Efficiency är nominerade för sin CCP2 (Clean, Color, Polish) och är en av fem finalister.

– Det är såklart jättekul att få uppmärksamhet och vi tycker själva att vi har gjort en väldigt bra maskin, säger Ulf Qviberg, grundare av AM Efficiency, om nomineringen.

CCP2 är andra generationens efterbehandlingsmaskin som AM Efficiency tillverkar och släpptes 2021. Den riktar sig till en målgrupp som använder 3D-skrivare med pulverbädd, som SLS, MJF, SAF och HSS.

 

Delar med pulverrester till höger, och resultatet efter körningar i CCP2 till vänster.
Skapat återförsäljarnätverk

Senast 3dp.se skrev om företaget var i samband med Formnext-mässan i Frankfurt i november 2021. Då hade Ulf Qviberg och hans kollegor bråda tider och intresset för CCP2 var stort bland mässbesökarna. Ett viktigt syfte med att medverka på mässan var att hitta återförsäljare ute i Europa, och det har man verkligen lyckats med.

– Nu har vi återförsäljare i England, Tyskland och Grekland. Vi förhandlar även med ett företag i Italien. Det har varit ett stort tryck framför allt från Tyskland, dit vi har skeppat ett trettiotal maskiner.

Planen är att hitta en återförsäljare i varje land, så att man i Västervik kan fokusera på produktion och produktutveckling. I takt med att orderingången ökat så har AM Efficiency anpassat kostymen och nyligen gick flytten till nya lokaler på 1 900 kvadratmeter.

– Nu har vi plats att växa. I de nya lokalerna har vi byggt ett industriellt upplägg med ordentliga produktionslinjer för en effektiv produktion.

Fler nyheter i höst

En till person har anställts i produktionen och Ulf Qviberg säger att man klarar av att producera för den europeiska marknaden med de resurser man har i dag, men om det blir expansion till andra världsdelar blir det aktuellt att titta på andra lösningar.

– Nästa steg är att växa i USA och Kanada, och då behöver vi hitta en partner. När det blir är svårt att säga. Nu jobbar vi även parallellt med produktutveckling och hoppas kunna presentera minst en nyhet på Formnext i höst.

Vad kan det vara för typ av produkt?

– Vi jobbar med liknande maskiner som CCP2, men även andra produkter. Till exempel för steget mellan tillverkning och efterbehandling. En process som ofta görs manuellt i dag men som skulle kunna automatiseras genom en enkel anordning. Vi får se vad vi hinner få fram till i höst.

– Vi ser väldigt positivt på framtiden. Det har tagit tid för branschen att komma hit där vi är i dag, men nu känns additiv tillverkning som en vedertagen produktionsmetod som inte bara används för prototyper. Och det märker vi av i och med att efterfrågan på våra produkter ökar, säger Ulf Qviberg.

 

Nomineringen till TCT Awards

”The CCP-2 enables the efficient and automated cleaning, polishing and colouring of parts produced with SLS, MJF, SAF and HSS technologies. With this automated solution, AM Efficiency is removing the costs and time associated with manual post-processing, while also ensuring users don’t come into contact with hazardous toxins.”

Här kan du läsa mer om övriga nominerade till TCT Awards, bland andra Stratasys med sin H350-maskin med den nya SAF-teknologin och danska Teknologisk Institut som tagit fram ett munstycke till Tetra Pak som ska användas vid glasstillverkning.

Senaste nytt

Hushållsavfall i plast blir filament för 3D-printing

Mängden plastavfall i de tyska hushållen har tredubblats under de senaste 30 åren, varav en stor del kommer från förpackningar. Tyska forskare har nu framgångsrikt lyckats omvandla plasten till filament för 3D-printing.
Fraunhofer 1

Mässan där allt kretsar kring plast

Den 7-8 maj 2025 anordnas Plastteknik Nordic på Malmömässan för 13:e gången. I år medverkar ett tiotal utställare som på ett eller annat sätt är verksamma inom 3D-printing.
Plastteknik

Blått livsmedelssäkert 3D-printmaterial

Franska Sculpteo introducerar PA12 Blue, ett nytt 3D-printmaterial särskilt utvecklat för mathantering, tillagning och lagring. Ett material som uppfyller både EU:s direktiv för livsmedelssäkerhet och riktlinjer från U.S. Food and Drug Administration (FDA).
blue3d-2

Video: Hur kan man kombinera AM och formsprutning?

Vilka synergier kan uppstå om man kombinerar additiv tillverkning och formsprutning? Detta ämne har Prototals Henrik Lundell och Claes Sjödahl gjort en djupdykning i.
Prototal video

Läs vidare

Seminarium: Ta 3D-printingen till nästa nivå

Hur kan 3D-printing, generativ design och 3D-skanning effektivisera allt från produktutveckling och produktion till montering och vardagliga utmaningar? Det står på programmet när 3D-Action 2.0 bjuder in till ett heldagsevent.
IMG_2699

Nordisk premiär för Ultimaker S8 hos 3DVerkstan

3DVerkstan bjuder torsdagen den 20 mars 2025 in till en workshop, där det bland annat blir lansering av nya Ultimaker S8 på den nordiska marknaden.
3DVerkstan kollage

Heldag om 3D-print ska ge industrin skjuts

Smart industricenter i värmländska Hagfors bjuder den 6 mars in till en temadag om 3D-print för industriföretag. Det blir en eftermiddag med minimässa, inspirationsforum och spännande föreläsningar. 
Sara_Ström_AM

Två YH-utbildningar inom AM får förlängt

Myndigheten för yrkeshögskolan har beviljat två utbildningar inom additiv tillverkning start inför hösten 2025. Två utbildningsanordnare får förnyat förtroende i hård konkurrens.
YH 2