Svensk tillverkare kan kamma hem pris

Ulf Qviberg, grundare av AM Efficiency, visar CCP2 i samband med Formnext 2021. Foto: Arkiv/Anja Degerholm

Västerviksföretaget AM Efficiency, som tillverkar efterbehandlingsutrustning, har nominerats till TCT Awards i kategorin “Post-processing”. Företaget har även flyttat till större lokaler och skeppar sin senaste maskin CCP2 på löpande band.

TCT Awards-galan hålls i Birmingham, Storbritannien, den 8 juni 2022. AM Efficiency är nominerade för sin CCP2 (Clean, Color, Polish) och är en av fem finalister.

– Det är såklart jättekul att få uppmärksamhet och vi tycker själva att vi har gjort en väldigt bra maskin, säger Ulf Qviberg, grundare av AM Efficiency, om nomineringen.

CCP2 är andra generationens efterbehandlingsmaskin som AM Efficiency tillverkar och släpptes 2021. Den riktar sig till en målgrupp som använder 3D-skrivare med pulverbädd, som SLS, MJF, SAF och HSS.

 

Delar med pulverrester till höger, och resultatet efter körningar i CCP2 till vänster.

Skapat återförsäljarnätverk

Senast 3dp.se skrev om företaget var i samband med Formnext-mässan i Frankfurt i november 2021. Då hade Ulf Qviberg och hans kollegor bråda tider och intresset för CCP2 var stort bland mässbesökarna. Ett viktigt syfte med att medverka på mässan var att hitta återförsäljare ute i Europa, och det har man verkligen lyckats med.

– Nu har vi återförsäljare i England, Tyskland och Grekland. Vi förhandlar även med ett företag i Italien. Det har varit ett stort tryck framför allt från Tyskland, dit vi har skeppat ett trettiotal maskiner.

Planen är att hitta en återförsäljare i varje land, så att man i Västervik kan fokusera på produktion och produktutveckling. I takt med att orderingången ökat så har AM Efficiency anpassat kostymen och nyligen gick flytten till nya lokaler på 1 900 kvadratmeter.

– Nu har vi plats att växa. I de nya lokalerna har vi byggt ett industriellt upplägg med ordentliga produktionslinjer för en effektiv produktion.

Fler nyheter i höst

En till person har anställts i produktionen och Ulf Qviberg säger att man klarar av att producera för den europeiska marknaden med de resurser man har i dag, men om det blir expansion till andra världsdelar blir det aktuellt att titta på andra lösningar.

– Nästa steg är att växa i USA och Kanada, och då behöver vi hitta en partner. När det blir är svårt att säga. Nu jobbar vi även parallellt med produktutveckling och hoppas kunna presentera minst en nyhet på Formnext i höst.

Vad kan det vara för typ av produkt?

– Vi jobbar med liknande maskiner som CCP2, men även andra produkter. Till exempel för steget mellan tillverkning och efterbehandling. En process som ofta görs manuellt i dag men som skulle kunna automatiseras genom en enkel anordning. Vi får se vad vi hinner få fram till i höst.

– Vi ser väldigt positivt på framtiden. Det har tagit tid för branschen att komma hit där vi är i dag, men nu känns additiv tillverkning som en vedertagen produktionsmetod som inte bara används för prototyper. Och det märker vi av i och med att efterfrågan på våra produkter ökar, säger Ulf Qviberg.

 

Nomineringen till TCT Awards

“The CCP-2 enables the efficient and automated cleaning, polishing and colouring of parts produced with SLS, MJF, SAF and HSS technologies. With this automated solution, AM Efficiency is removing the costs and time associated with manual post-processing, while also ensuring users don’t come into contact with hazardous toxins.”

Här kan du läsa mer om övriga nominerade till TCT Awards, bland andra Stratasys med sin H350-maskin med den nya SAF-teknologin och danska Teknologisk Institut som tagit fram ett munstycke till Tetra Pak som ska användas vid glasstillverkning.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Nedslag på Elmia 3D-mässan

Den 10-13 maj var det dags för den andra upplagan av Elmia 3D Elmiamässan i Jönköping. En mässa som i år lockade ett tjugotal utställare inom additiv tillverkning, som visade allt ifrån 3D-skrivare och material till skanningutrustning och efterbehandling.

Publicerat av: