Hushållsavfall blir filament

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 5 april 2022
UBQ Materials har tagit fram ”The First-Ever Waste Based 3D Filament”.

UBQ Materials, som är baserat i Tel Aviv, Israel, har utvecklat ett biobaserat kompositmaterial som består helt av osorterat hushållsavfall. Avfallet blir både till filament och granulat som kan användas vid additiv tillverkning.

Företaget har utvecklat en avancerad omvandlingsteknologi och patenterat världens första biobaserade termoplast gjort på avfall. Det osorterade hushållsavfallet i materialet består av allt ifrån organiskt material till smutsig kartong och plast som inte kan återvinnas. Det reduceras till sina naturliga grundkomponenter på partikelnivå och binds samman till en helt återvinningsbar termoplast som ersätter oljebaserade material för tillverkning.

Materialet är klimatpositivt, vilket innebär att det binder mer koldioxid än det släpper ut. Det är utvecklat i samarbete med israeliska Plastics App, ett ledande FoU-företag inom skräddarsydd innovation när det gäller polymerer och plaster.

 

Representanter från UBQ Materials i samband med SXWS Innovation Award 2022.
Första filamentet på avfall

I samband med den årliga konferensen och festivalen South by Southwest (SXSW) som ägde rum i Texas i mars, vann UBQ Materials en SXSW Innovation Award. De fick priset för sitt ”The First-Ever Waste Based 3D Filament” i kategorin ”Speculative Design”, det vill säga design som adresserar framtidens utmaningar och möjligheter. SXSW Innovation Award i uppmärksammar varje år de mest spännande innovationerna inom tech-området.

– Användningen av UBQ-filament gör att tillverkarna kan dra nytta av flexibiliteten och kostnadseffektiviteten hos 3D-printing, och samtidigt bibehålla ett lågt koldioxidavtryck för en miljömedveten produktion. Med denna innovation kan 3D-printing bli det mest miljömedvetna produktionssättet som finns. Vi är glada över att domarpanelen för SXSW Innovation Awards gav denna betydelsefulla prestation ett erkännande och är otroligt stolta över att ha utsetts till vinnare i denna kategori, säger Tato Bigio, vd och medgrundare av UBQ Materials, i ett uttalande på företagets hemsida.

Läs vidare

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Stratasys testar 3D-printad utrustning på månen

Stratasys kommer att tillhandahålla 3D-printade material till ett kommande månuppdrag för att testa deras prestanda på månens yta.
moon

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1