Hushållsavfall blir filament

UBQ Materials har tagit fram “The First-Ever Waste Based 3D Filament”.

UBQ Materials, som är baserat i Tel Aviv, Israel, har utvecklat ett biobaserat kompositmaterial som består helt av osorterat hushållsavfall. Avfallet blir både till filament och granulat som kan användas vid additiv tillverkning.

Företaget har utvecklat en avancerad omvandlingsteknologi och patenterat världens första biobaserade termoplast gjort på avfall. Det osorterade hushållsavfallet i materialet består av allt ifrån organiskt material till smutsig kartong och plast som inte kan återvinnas. Det reduceras till sina naturliga grundkomponenter på partikelnivå och binds samman till en helt återvinningsbar termoplast som ersätter oljebaserade material för tillverkning.

Materialet är klimatpositivt, vilket innebär att det binder mer koldioxid än det släpper ut. Det är utvecklat i samarbete med israeliska Plastics App, ett ledande FoU-företag inom skräddarsydd innovation när det gäller polymerer och plaster.

 

Representanter från UBQ Materials i samband med SXWS Innovation Award 2022.

Första filamentet på avfall

I samband med den årliga konferensen och festivalen South by Southwest (SXSW) som ägde rum i Texas i mars, vann UBQ Materials en SXSW Innovation Award. De fick priset för sitt “The First-Ever Waste Based 3D Filament” i kategorin “Speculative Design”, det vill säga design som adresserar framtidens utmaningar och möjligheter. SXSW Innovation Award i uppmärksammar varje år de mest spännande innovationerna inom tech-området.

– Användningen av UBQ-filament gör att tillverkarna kan dra nytta av flexibiliteten och kostnadseffektiviteten hos 3D-printing, och samtidigt bibehålla ett lågt koldioxidavtryck för en miljömedveten produktion. Med denna innovation kan 3D-printing bli det mest miljömedvetna produktionssättet som finns. Vi är glada över att domarpanelen för SXSW Innovation Awards gav denna betydelsefulla prestation ett erkännande och är otroligt stolta över att ha utsetts till vinnare i denna kategori, säger Tato Bigio, vd och medgrundare av UBQ Materials, i ett uttalande på företagets hemsida.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.