Hushållsavfall blir filament

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 5 april 2022
UBQ Materials har tagit fram ”The First-Ever Waste Based 3D Filament”.

UBQ Materials, som är baserat i Tel Aviv, Israel, har utvecklat ett biobaserat kompositmaterial som består helt av osorterat hushållsavfall. Avfallet blir både till filament och granulat som kan användas vid additiv tillverkning.

Företaget har utvecklat en avancerad omvandlingsteknologi och patenterat världens första biobaserade termoplast gjort på avfall. Det osorterade hushållsavfallet i materialet består av allt ifrån organiskt material till smutsig kartong och plast som inte kan återvinnas. Det reduceras till sina naturliga grundkomponenter på partikelnivå och binds samman till en helt återvinningsbar termoplast som ersätter oljebaserade material för tillverkning.

Materialet är klimatpositivt, vilket innebär att det binder mer koldioxid än det släpper ut. Det är utvecklat i samarbete med israeliska Plastics App, ett ledande FoU-företag inom skräddarsydd innovation när det gäller polymerer och plaster.

 

Representanter från UBQ Materials i samband med SXWS Innovation Award 2022.
Första filamentet på avfall

I samband med den årliga konferensen och festivalen South by Southwest (SXSW) som ägde rum i Texas i mars, vann UBQ Materials en SXSW Innovation Award. De fick priset för sitt ”The First-Ever Waste Based 3D Filament” i kategorin ”Speculative Design”, det vill säga design som adresserar framtidens utmaningar och möjligheter. SXSW Innovation Award i uppmärksammar varje år de mest spännande innovationerna inom tech-området.

– Användningen av UBQ-filament gör att tillverkarna kan dra nytta av flexibiliteten och kostnadseffektiviteten hos 3D-printing, och samtidigt bibehålla ett lågt koldioxidavtryck för en miljömedveten produktion. Med denna innovation kan 3D-printing bli det mest miljömedvetna produktionssättet som finns. Vi är glada över att domarpanelen för SXSW Innovation Awards gav denna betydelsefulla prestation ett erkännande och är otroligt stolta över att ha utsetts till vinnare i denna kategori, säger Tato Bigio, vd och medgrundare av UBQ Materials, i ett uttalande på företagets hemsida.

Läs vidare

3devo förvandlar restpulver till filament

3devo har utvecklat en metod för att omvandla överblivet SLS-pulver till filament som kan användas på nytt för 3D-printing.
3devo

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Senaste nytt

Stor nyhet för små utskrifter hos Nano Dimension

Nano Dimension är känt för sina 3D-skrivare för riktigt små mikro-utskrifter, knappt synliga för blotta ögat. På Formnext presenterade företaget en större modell som kan printa ännu snabbare.
Nano Dimension 4 ver 3

Kimya lämnar AM-marknaden

Den franska materialtillverkaren Kimya lägger ner sin produktion av filament. Företaget har varit i AM-branschen sedan 2017, men efter en fallande efterfrågan stänger de nu ner sin fabrik.
Kimya

Nexa3D drog sig ur Formnext i sista stund

Den som tittade på hallplanen inför årets Formnext kunde se att Nexa3D bokat en stor utställningsyta mitt i hall 11.1. Men på den plats där montern skulle vara fanns istället en kaffevagn, bord och stolar.
Nexa3D

”Materialutveckling säkrar kundernas investering”

På förra årets Formnext slog Stratasys till med en storslagen maskinlansering: F3300. I år var det istället materialnyheter som stod i fokus, inte minst med nya pulveråtervinningslösningen ReLife, men även inom PolyJet.
Stratasys kollage