Tröttnade på trasiga krukor – började tillverka egna

Namnet Ohnestus betyder “ärligt” på latin, något som grundaren Linda Forsberg vill ska genomsyra företagets verksamhet. Foto: Pressbild

Varför köpa in krukor från andra sidan jordklotet, som dessutom ofta levereras trasiga, när de kan tillverkas på hemmaplan på ett mer hållbart sätt? Denna tanke förde entreprenören Linda Forsberg in på 3D-printing och lade grunden för företaget Ohnestus.

Linda Forsberg driver sedan 2017 ett företag som säljer växtväggar och konstgjorda växter. Hon har även köpt in krukor och växtkärl.

Krukan “Nest”.

– Jag blev så trött på att det var så många krukor som gick sönder, samtidigt som fraktpriserna skenade. Det var inte hållbart. Jag började tänka på om krukorna inte kunde tillverkas i Sverige istället, det hade varit fantastiskt, berättar Linda Forsberg.

Hon bestämde sig för att ta tag i saken själv och efter “tusen Google-sökningar” hittade hon till additiv tillverkning och företaget Sculptur i Karlshamn, som nappade på idén. Sculptur fokuserar på storskalig additiv tillverkning med robotarm av bland annat möbler och inredningsdetaljer, med hållbara material.

– Det var viktigt för mig när jag startade företaget att göra allt rätt från början. Med lokal tillverkning on demand, hållbara material och minimalt med spill.

Ta ut svängarna i designen

Nyligen lanserades Ohnestus två första produkter: krukorna Nest och Swirl som Linda jobbat med under cirka ett års tid.

– Det är jag själv som stått för designen. Efter att ha sålt krukor och växtkärl under flera år så visste jag vad som efterfrågades av kunderna. Det måste vara produkter som kan passa in i många olika miljöer.

– Den stora krukan kallar jag Nest, det finns i företagsnamnet, så det passade bra. Dessutom ser det ut som ett fågelbo som byggts på lager för lager. Swirl var den första krukan vi gjorde och den är lite mindre. Eftersom vi använder en ny teknik ville jag gärna ta ut svängarna och göra en mer karaktäristisk struktur. 99 procent av alla krukor är raka till formen, här fanns en möjlighet att istället göra den vågformad.

“Swirl” har en vågformad design.

Träfiber och PLA

Designen har vuxit fram hand i hand med produktionsförutsättningarna.

– Printsömmen var en utmaning vi hade. Efter några prototyper så programmerade vi om skrivaren så att sömmen blev en del av krukan, som ett pärlband.

Krukorna är tillverkade av 20 procent FSC-märkt träfiber som blandats med PLA-plast, en naturligt nedbrytbar polyester som utvinns ur stärkelse. En materialkombination som visat sig vara både tålig och tät. Målgruppen finns framför allt inom det offentliga, till exempel sjukhus eller kontor.

Vill expandera till Europa

Planen är att kunna erbjuda fler produkter framöver, fler växtkärl och andra relaterade produkter. Linda Forsberg hoppas även kunna använda andra material och att expandera utanför landets gränser.

– Jag vill gärna använda gamla fiskenät, som Sculptur har printat en del med tidigare. Drömmen är att bara kunna jobba med restmaterial.

– Ambitionen är att det här ska bli stort. Det poppar upp tillverkare med robot lite varstans i Europa, tänk om en i Tyskland kan producera krukor för den tyska marknaden till exempel. Eftersom jag är tidigt ute med den här tekniken, så tror jag att jag har ett försprång, säger Linda Forsberg.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Nedslag på Elmia 3D-mässan

Den 10-13 maj var det dags för den andra upplagan av Elmia 3D Elmiamässan i Jönköping. En mässa som i år lockade ett tjugotal utställare inom additiv tillverkning, som visade allt ifrån 3D-skrivare och material till skanningutrustning och efterbehandling.

Publicerat av: