"Kommer revolutionera skyltbranschen"

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 11 april 2022
Signtools grundare Markus Ryberg och Magnus Haugerud stortrivdes och gjorde många affärer på Sign&Print-mässan. Foto: Claes Nordström

När Signtools ställde ut på den grafiska mässan Sign&Print Scandinavia den 5–7 april var det de stora 3D-skrivarna från Tractus som väckte mest uppmärksamhet i montern – och där var också köpviljan som starkast. 

– Vårt syfte på den här mässan har varit att lära skyltsverige att 3D-printa profilbokstäver, säger Magnus Haugerud på Signtools.

Enligt Magnus Haugerud är fördelarna med att använda 3D-printing inom skyltproduktion uppenbarligen något som kunderna förstod och imponerades av.

– Det är en hållbar och lite annan typ av produktion istället för att göra det i aluminium, att svetsa och fräsa bort tjocka akrylskivor som är väldigt dyrt. I 3D-printing använder du bara det materialet som går åt så att säga.

– Det är för att göra displayer och profilbokstäver i former som nästan är omöjliga att göra på ett klassiskt sätt med en fräs. Med rätt material sitter en 3D-printad skylt utomhus i 20 år utan problem.

Sålde flera maskiner

Han säger att många av besökarna på Sign&Print-mässan var imponerade av att få se 3D-skrivartekniken och alla printade displayprodukter i utställningen. Företaget sålde flera Tractus3D-maskiner på mässan, både större och mindre modeller:

– Vi är supernöjda. Det blir en slant, säger han och tillägger att de får räkna ihop den totala försäljningssumman ordentligt när de kommer hem från mässan till Karlstad.

– Det kan bli ett par miljoner i alla fall.

 

Signtools säljer 3D-skrivare från Tractus3D i större och mindre modeller. Foto: Claes Nordström
Framtiden för visuell kommunikation

Signtools var det enda företaget på mässan som visade 3D-skrivare. Företaget visade även andra produkter ur sitt sortiment, som frigolitskärare och textiltransfer. Men det var alltså 3D-skrivarna som lockade mest.

Magnus Haugerud är övertygad att 3D-printad visuell kommunikation har framtiden för sig. 3D-skrivartekniken har redan en uppsjö med användningsområden för att göra till exempel maskinkomponenter eller prototyper inom en rad branscher.

– Jag tror det kommer att revolutionera skyltbranschen.

 

3D-skyltar, skyltbokstäver och andra objekt drog till sig blickar i Signtools-montern under mässan. Foto: Claes Nordström

Läs vidare

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE

Interspectral vill växa på en global marknad

Det svenska mjukvaruföretaget Interspectral har på kort tid gjort sig ett namn inom AM-branschen och knutit till sig flera stora globala tillverkare av metall-3D-skrivare. 3dp.se har träffat vd:n Isabelle Hachette för att höra mer om bolagets framtida planer.
Interspectral 1

Sveriges kanske största robotprinter byggs i Hultsfred

Additivt Teknikcenter (ATC) i Hultsfred har beviljats 2,1 miljoner kronor i EU-bidrag. Pengarna ska användas till ett projekt för att omvandla avfall till material för additiv tillverkning, med hjälp av en stor robotprinter.
ATC Joakim ver 2

Två pristagare fick motta SVEAT:s stipendium

När branschföreningen SVEAT bjöd in till webbinarium om spaningar från Formnext den 12 december delades även ett nyinstiftat stipendium ut. Två pristagare fick dela på totalt 30 000 kronor.
Stipendie 1

Senaste nytt

AMEXCI och Saab i AM-projekt för finska marinen

AMEXCI:s finska del ska tillsammans med Saab och EOS ingå i det industriella samarbetsprogrammet Squadron 2020 på uppdrag av det finska försvaret. Uppdraget handlar om att utveckla nya möjligheter för additiv tillverkning av avancerade komponenter i metall.
Amexci finland

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE

Nya medel ska göra Danmark bäst på AM

För åtta år sedan bildades Dansk AM Hub efter att Industriens Fond bidragit med 90 miljoner danska kronor. Uppdraget var att stärka danska företags konkurrenskraft och hållbarhet genom användning av 3D-printing. Nu skjuter fonden till ytterligare 30 miljoner.
Frank-Dansk-AM-Hub-1024x695

75 procents viktreducering med DfAM-design

Nikon SLM Solutions och Hexagon har omdesignat en stor komponent till ett Boeing-plan. Genom additiv tillverkning och design for additive manufacturing (DfAM) kunde både vikten och antalet delar reduceras markant.
AM-A330-Fuel-Air-Separator-prototype