Barncykel ett av Hackathon-projekten

Marcus Botha och hans “Skwiki bike” som han nu ska försöka göra en 3D-printad version av.

När produktdesignern Marcus Bothas dotter var liten tillverkade han en sparkcykel i trä, kallad “Skwiki bike” eftersom den hade ett gnisslande ljud. Numera jobbar han för Lostboyslab och inför eventet Makers Hackathon i juni ska han försöka sig på att göra en 3D-printad version av cykeln.

Så här två månader innan eventet är cykeln ännu bara på designstadiet.

– Vi brukar säga att det krävs sju iterationer innan man ens är nära en färdig produkt, säger Marcus Botha och skrattar.

Hans mål är att i bästa fall ha avverkat sex av dessa förändringar innan det är dags för Makers Hackathon. Utmaningen är framför allt hur man överför en produkt som tillverkats med traditionella metoder till en 3D-printad version. Är det ens möjligt?

Transparent arbetsprocess

Marcus har utgått från sina originalritningar av Skwiki bike som tillverkades av plywoodskivor som limmades ihop. Nu ska han utforska om de kan användas för att 3D-printa cykeln.

– Syftet med mitt projekt är att vara totalt transparent med hela arbetsprocessen. Inom 3D-printing görs det många otroliga projekt med stor wow-faktor, men det är sällan man ser baksidan med misslyckanden, all efterbehandling och delar inuti som inte är 3D-printade. Jag vill utforska vad som är möjligt och inte med mitt projekt – och låta alla andra deltagare på eventet ta del av det.

Få input från deltagarna

Om en 3D-printad prototyp blir klar till eventet i juni återstår att se. Än så länge har Marcus Botha varken bestämt vilken printer han ska använda, en Modix eller Prusa, eller vilket material han ska printa med.

– För mig personligen hade det varit kul att kunna visa upp en relativt färdig process och få input från de andra deltagarna om att jag borde gjort si eller så. Alternativt att jag inte är klar och kan få förslag på hur jag kan utveckla produkten vidare.

Ett större syfte med projektet

I ett längre perspektiv hoppas Marcus Botha att hans uppfinning kan bli till glädje för afrikanska barn i fattiga samhällen, genom Lostboyslabs samarbete med FN:s innovationscenter UNOPS i Malmö.

– Det vore ett större syfte med det här projektet. Med det kommer utmaningar som vilka material som finns tillgängliga och vilka delar som kan printas. Kan ett däck printas i en avlägsen by på landsbygden till exempel. Det finns även tankar om att använda återvunna material, så som insamlat plastskräp som kan malas ner på plats och användas till filament. Det vore underbart om vi kunde lösa det, säger Marcus Botha.

Makers Hackathon arrangeras av Lostboyslab i samarbete med 3dp.se och andra företag och organisationer. Eventet äger rum den 16-18 juni, läs mer och anmäl dig här.

Skiss av “Skwiki bike”.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Nedslag på Elmia 3D-mässan

Den 10-13 maj var det dags för den andra upplagan av Elmia 3D Elmiamässan i Jönköping. En mässa som i år lockade ett tjugotal utställare inom additiv tillverkning, som visade allt ifrån 3D-skrivare och material till skanningutrustning och efterbehandling.

Publicerat av: