Bioprinting ger diabetiker nytt hopp

På sikt hoppas forskarna kunna bota diabetes typ 1 med hjälp av bioprinting. Foto: Pixabay

Kan bioprinting vara ett sätt att bota diabetes typ 1? Det hoppas i alla fall det kanadensiska bioteknikföretaget Aspect Biosystems som utvecklar en egen biokonstruerad vävnadsterapi med hjälp av bioprinting.

Företaget har nu inlett ett samarbete med JDRF, en global forsknings- och intresseorganisation för diabetes typ 1, för att snabbare komma ett steg närmare ett botemedel. Samarbetet handlar om att utveckla vävnadsterapin som innebär att personer med diabetes typ 1 inte längre behöver vara beroende av insulin och att kontrollera sitt blodsocker, utan behov av livslång immunsuppressiv behandling. Förutom finansiering bidrar JDRF också med strategiskt stöd genom sin djupa expertis och sitt stora nätverk inom diabetesområdet.

Ersätter skadade organfunktioner

Aspect utnyttjar sin egenutvecklade bioprintingteknologi, terapeutiska celler och materialvetenskap för att skapa en pipeline av cellbaserad vävnadsterapi som ersätter eller reparerar skadade organfunktioner.

– I mer än 20 år har JDRF varit ledande inom cellbaserad vävnadsterapiforskning för diabetes typ 1. Detta finansieringspartnerskap med Aspect Biosystems kommer att stödja och fortsätta vetenskapliga framsteg på området och onekligen ta oss närmare att hitta ett botemedel, säger Esther Latres, assisterande forskningschef vid JDRF.

– Tillsammans med JDRF är vi i linje med uppdraget att utveckla ett botemedel för de miljontals patienter runt om i världen som drabbas av typ 1-diabetes. Detta partnerskap kommer att bidra till att främja vårt vävnadsprogram för bukspottskörtelvävnad och föra oss ett steg närmare mänskliga försök, säger Tamer Mohamed, vd på Aspect Biosystems.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Nedslag på Elmia 3D-mässan

Den 10-13 maj var det dags för den andra upplagan av Elmia 3D Elmiamässan i Jönköping. En mässa som i år lockade ett tjugotal utställare inom additiv tillverkning, som visade allt ifrån 3D-skrivare och material till skanningutrustning och efterbehandling.

Publicerat av: