Lanserar 3D-printade delar i hårdmetall

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 20 april 2022
Anders Ohlsson, Lead Product Manager på Sandvik Additive Manufacturing, med en komponent som 3D-printats i hårdmetall. Foto: Pressbild

Sandvik utökar nu sin produktportfölj inom additiv tillverkning genom att introducera 3D-printad hårdmetall i kommersiell skala. Företaget har tagit fram ett unikt pulver med slitstarka egenskaper som tillverkats i en patenterad process.

Anders Ohlsson, Lead Product Manager på Sandvik Additive Manufacturing, berättar i ett pressmeddelande att Sandvik utvecklat ett unikt pulver och en unik tillverkningsprocess.

– Den mest kritiska komponenten i vår process är att arbeta med ett pulver som har precis rätt egenskaper. Framför allt har hög densitet avgörande betydelse för den kvalitet som kan uppnås när det gäller materialegenskaper och geometri.

Passar i krävande miljöer

Han säger vidare att det finns ett stort utbud av kommersiella pulver som gör det möjligt att printa iögonfallande delar, men som inte alltid riktigt fungerar i praktiken.

– Våra pulver är optimerade för att skriva ut komponenter som ser bra ut, fungerar bra – och passar för användning i faktiska applikationer, krävande miljöer och serieproduktion. Det är också väl värt att nämna möjligheten att 3D-printa hårdmetall snabbar upp vår tid till marknad ganska dramatiskt. Prototyper tog tidigare 6-12 månader och nu är vår ledtid en fråga om veckor, säger Anders Ohlsson.

 

Del som 3D-printats med den patenterade process som Sandvik utvecklat.
Matrisstruktur ger en seghet

Hårdmetaller har en unik karaktär som ett resultat av sin kompositstruktur, en slitstark fas som är sammanfogad av en formbar bindemetall, och används i stor utsträckning inom flera industrier som metallbearbetning, jordbruk, livsmedel samt olja och gas. På grund av sin inneboende hårdhet kan hårdmetaller vara utmanande att bearbeta vid traditionell tillverkning, inte minst i komplexa geometrier. Additiv tillverkning ger en helt annan friheten i designen och därmed andra tillverkningsmöjligheter.

Problemet med andra hårda material, som olika legeringar, är att de ofta är spröda. Hårdmetall har en unik seghet tack vare sin matrisstruktur som huvudsakligen består av kobolt och volframkarbid. Det gör materialet lämpligt för de flesta industrier som vill optimera produktionseffektiviteten, inklusive de som arbetar i utmanande miljöer.

Läs vidare

3devo förvandlar restpulver till filament

3devo har utvecklat en metod för att omvandla överblivet SLS-pulver till filament som kan användas på nytt för 3D-printing.
3devo

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Senaste nytt

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team