Lanserar 3D-printade delar i hårdmetall

Anders Ohlsson, Lead Product Manager på Sandvik Additive Manufacturing, med en komponent som 3D-printats i hårdmetall. Foto: Pressbild

Sandvik utökar nu sin produktportfölj inom additiv tillverkning genom att introducera 3D-printad hårdmetall i kommersiell skala. Företaget har tagit fram ett unikt pulver med slitstarka egenskaper som tillverkats i en patenterad process.

Anders Ohlsson, Lead Product Manager på Sandvik Additive Manufacturing, berättar i ett pressmeddelande att Sandvik utvecklat ett unikt pulver och en unik tillverkningsprocess.

– Den mest kritiska komponenten i vår process är att arbeta med ett pulver som har precis rätt egenskaper. Framför allt har hög densitet avgörande betydelse för den kvalitet som kan uppnås när det gäller materialegenskaper och geometri.

Passar i krävande miljöer

Han säger vidare att det finns ett stort utbud av kommersiella pulver som gör det möjligt att printa iögonfallande delar, men som inte alltid riktigt fungerar i praktiken.

– Våra pulver är optimerade för att skriva ut komponenter som ser bra ut, fungerar bra – och passar för användning i faktiska applikationer, krävande miljöer och serieproduktion. Det är också väl värt att nämna möjligheten att 3D-printa hårdmetall snabbar upp vår tid till marknad ganska dramatiskt. Prototyper tog tidigare 6-12 månader och nu är vår ledtid en fråga om veckor, säger Anders Ohlsson.

 

Del som 3D-printats med den patenterade process som Sandvik utvecklat.

Matrisstruktur ger en seghet

Hårdmetaller har en unik karaktär som ett resultat av sin kompositstruktur, en slitstark fas som är sammanfogad av en formbar bindemetall, och används i stor utsträckning inom flera industrier som metallbearbetning, jordbruk, livsmedel samt olja och gas. På grund av sin inneboende hårdhet kan hårdmetaller vara utmanande att bearbeta vid traditionell tillverkning, inte minst i komplexa geometrier. Additiv tillverkning ger en helt annan friheten i designen och därmed andra tillverkningsmöjligheter.

Problemet med andra hårda material, som olika legeringar, är att de ofta är spröda. Hårdmetall har en unik seghet tack vare sin matrisstruktur som huvudsakligen består av kobolt och volframkarbid. Det gör materialet lämpligt för de flesta industrier som vill optimera produktionseffektiviteten, inklusive de som arbetar i utmanande miljöer.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.