Prisvärd sandskrivare ska locka gjuterierna

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 22 april 2022
Nya S-Max Flex med robotintegration ska få fler gjuterier att anamma AM 2.0. Foto: Pressbild

Under 2021 köpte Desktop Metal upp ExOne. Nu släpps en ny version av ExOnes industriella sand binder jetting-lösning, S-Max Flex med robotintegration, under gemensam flagg. Detta nya AM 2.0-system ska erbjuda gjuterier en sand-3D-skrivare i det lägre prissegmentet.

Enligt ett gemensamt pressmeddelande från Desktop Metal och ExOne kombinerar nya S-Max Flex företagens ”teknologi- och applikationsexpertis”. Systemet beskrivs som ett prisvärt, exakt och robust verktyg för gjuterier som vill ta steget in i den nya eran av digital gjutning.

S-Max Flex utnyttjar Single Pass Jetting-teknologin (SPJ), som Desktop Metal sökt patent på, för att printa i höga hastigheter och till en låg kostnad per del. Systemet är skalbart och riktar sig till gjuterier som enkelt vill kunna gjuta sandgjutformar för tillverkning av metallkomponenter inom branscher så som flyg, fordon eller energi.

Ric Fulop, Desktop Metals grundare och vd. Foto: Pressbild
Fokus på AM 2.0

Desktop Metal och ExOne tror på en ökad efterfrågan på metallgjutna delar, inte minst i spåren efter pandemin och problemen i logistikkedjorna. Samtidigt är det en brist på arbetskraft.

– För att uppnå vår vision om Additive Manufacturing 2.0 måste vi göra produktion med 3D-printing enkel när det gäller hastighet, kostnad och materialtillgänglighet för ett brett spektrum av applikationer, säger Ric Fulop, medgrundare och vd för Desktop Metal.

– Vi designade den helt nya S-Max Flex från grunden med hjälp av SPJ-teknologi med idén att göra en premium sand-3D-skrivare tillgänglig för alla gjuterier, så att fler företag kan dra nytta av fördelarna med AM 2.0, genom lokal produktion och på så sätt förbli konkurrenskraftig på lång sikt.

Allsidig maskin

S-Max Flex kan användas för andra ändamål än metallgjutning. Infiltrerade sandverktyg för termoformning av plast, komposituppläggning och applikationer för offerverktyg printas idag på S-Max-maskiner.

Desktop Metals varumärke Forust, som återanvänder biprodukter från träavfall och gör det till konsumentprodukter, kommer också att dra nytta av det nya systemet för att skriva ut stora trädetaljer i stor skala på ett kostnadseffektivt sätt. Ytterligare projekt pågår för printing av återvunnen betong och andra material.

 

 

Läs vidare

Intamsys presenterar industriell desktopskrivare

En ultrasnabb 3D-skrivare av FFF-modell för industriella applikationer. Så beskriver Intamsys nya FUNMAT Pro 310 NEO som lanserades vid ett digitalt event den 26 september.
Intamsys NEO

Dubbla skanning-nyheter från Artec 3D

Företaget Artec 3D, med huvudkontor i Luxemburg, vill slå sig in på marknaden för industriell metrologi. Det avspeglas i de senaste två produktlanseringarna.
Artec kollage

Ny lösning för rengöring av stora 3D-utskrifter

Svenska AM Efficiency, som utvecklar efterbehandlingslösningar för 3D-utskrifter, lanserar nu sin senaste innovation kallad CCP-20.
ccp20_open and closed

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Senaste nytt

AMEXCI och Saab i AM-projekt för finska marinen

AMEXCI:s finska del ska tillsammans med Saab och EOS ingå i det industriella samarbetsprogrammet Squadron 2020 på uppdrag av det finska försvaret. Uppdraget handlar om att utveckla nya möjligheter för additiv tillverkning av avancerade komponenter i metall.
Amexci finland

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE

Nya medel ska göra Danmark bäst på AM

För åtta år sedan bildades Dansk AM Hub efter att Industriens Fond bidragit med 90 miljoner danska kronor. Uppdraget var att stärka danska företags konkurrenskraft och hållbarhet genom användning av 3D-printing. Nu skjuter fonden till ytterligare 30 miljoner.
Frank-Dansk-AM-Hub-1024x695

75 procents viktreducering med DfAM-design

Nikon SLM Solutions och Hexagon har omdesignat en stor komponent till ett Boeing-plan. Genom additiv tillverkning och design for additive manufacturing (DfAM) kunde både vikten och antalet delar reduceras markant.
AM-A330-Fuel-Air-Separator-prototype