Prisvärd sandskrivare ska locka gjuterierna

Nya S-Max Flex med robotintegration ska få fler gjuterier att anamma AM 2.0. Foto: Pressbild

Under 2021 köpte Desktop Metal upp ExOne. Nu släpps en ny version av ExOnes industriella sand binder jetting-lösning, S-Max Flex med robotintegration, under gemensam flagg. Detta nya AM 2.0-system ska erbjuda gjuterier en sand-3D-skrivare i det lägre prissegmentet.

Enligt ett gemensamt pressmeddelande från Desktop Metal och ExOne kombinerar nya S-Max Flex företagens “teknologi- och applikationsexpertis”. Systemet beskrivs som ett prisvärt, exakt och robust verktyg för gjuterier som vill ta steget in i den nya eran av digital gjutning.

S-Max Flex utnyttjar Single Pass Jetting-teknologin (SPJ), som Desktop Metal sökt patent på, för att printa i höga hastigheter och till en låg kostnad per del. Systemet är skalbart och riktar sig till gjuterier som enkelt vill kunna gjuta sandgjutformar för tillverkning av metallkomponenter inom branscher så som flyg, fordon eller energi.

Ric Fulop, Desktop Metals grundare och vd. Foto: Pressbild

Fokus på AM 2.0

Desktop Metal och ExOne tror på en ökad efterfrågan på metallgjutna delar, inte minst i spåren efter pandemin och problemen i logistikkedjorna. Samtidigt är det en brist på arbetskraft.

– För att uppnå vår vision om Additive Manufacturing 2.0 måste vi göra produktion med 3D-printing enkel när det gäller hastighet, kostnad och materialtillgänglighet för ett brett spektrum av applikationer, säger Ric Fulop, medgrundare och vd för Desktop Metal.

– Vi designade den helt nya S-Max Flex från grunden med hjälp av SPJ-teknologi med idén att göra en premium sand-3D-skrivare tillgänglig för alla gjuterier, så att fler företag kan dra nytta av fördelarna med AM 2.0, genom lokal produktion och på så sätt förbli konkurrenskraftig på lång sikt.

Allsidig maskin

S-Max Flex kan användas för andra ändamål än metallgjutning. Infiltrerade sandverktyg för termoformning av plast, komposituppläggning och applikationer för offerverktyg printas idag på S-Max-maskiner.

Desktop Metals varumärke Forust, som återanvänder biprodukter från träavfall och gör det till konsumentprodukter, kommer också att dra nytta av det nya systemet för att skriva ut stora trädetaljer i stor skala på ett kostnadseffektivt sätt. Ytterligare projekt pågår för printing av återvunnen betong och andra material.

 

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Nedslag på Elmia 3D-mässan

Den 10-13 maj var det dags för den andra upplagan av Elmia 3D Elmiamässan i Jönköping. En mässa som i år lockade ett tjugotal utställare inom additiv tillverkning, som visade allt ifrån 3D-skrivare och material till skanningutrustning och efterbehandling.

Publicerat av: