Elmia 3D visar vägen in i framtiden

elmia 3d

Elmia 3D äger rum den 10-13 maj och i år medverkar ett tjugotal utställare verksamma inom additiv tillverkning.

Efter fyra års uppehåll är det återigen dags för Elmia 3D och möjligheten att få en inblick i morgondagens trender och innovationer inom additiv tillverkning. Årets mässa äger rum den 10-13 maj.

Elmia 3D i Jönköping arrangerades för första gången 2018 och är en av sex mässor som anordnas parallellt under namnet Elmia Produktionsmässor. I år medverkar drygt 20 utställare inom 3D som visar allt ifrån 3D-skanners och 3D-skrivare till material och efterbehandlingsutrustning. Bland utställarna finns företag som 3DVerkstan, EOS, HP, Lasertech, The Industry, SLM Solutions, Protech, Massivit 3D och Xact Metal.

– Vi märker att utställarna är sugna på att ses igen och de har mycket nytt att visa. Besökarna kommer att få se maskiner i drift och klämma och känna på olika applikationer, säger Ulrika Elmersson, mässansvarig för Elmia Produktionsmässor.

Ulrika Elmersson, mässansvarig Elmia Produktionsmässor. Foto: Pressbild

Flera mässpremiärer

Till exempel visar 3DVerkstan upp två av sina produkter för första gången i Skandinavien. Dels Markforged X7 Field Edition, som utvecklats i samarbete med den amerikanska armén, och dels metallskrivaren Meltio Engine med robotarm från Spectram Technology, som också finns representerade på mässan.

Linde Gas visar nyheter som ADDvance, som gör det möjligt att analysera syre- och fukthalten i printkammaren, men kan också reglera syrehalten i kammaren till önskad nivå under printprocessen.

Seminarieprogram om AM

En nyhet för i år är AM Arena med ett seminarieprogram om additiv tillverkning.

– AM Arena gör vi i samarbete med SVEAT där vi har riktade seminarier inom additiv tillverkning. Det kommer även finnas en utställning som ska uppmuntra till möten och diskussioner.

Förutom AM Arena bjuds det även på andra seminarier som rör AM. Mikael Schuisky från Sandvik berättar om 3D-printing i metall under parollen “Plan it – Print it – Perfect it”, på Stora scenen den 11 maj, klockan 13.30. Och Stefan Larsson, grundare av Lostboyslab, talar på ämnet “Hållbar och cirkulär additiv tillverkning och design” på Stora scenen den 12 maj, klockan 12.

Investeringsvilliga besökare

Årets event har fyra teman: Framtidens produktion, Hållbar och effektiv produktion, Arbetsmiljö och säkerhet samt kompetens. Dessa kommer att genomsyra mässan på flera olika sätt.

Vilka besökare väntar ni er ska komma på Elmia 3D?

– Vi riktar oss till besökare som använder additiv tillverkning i sin produktion och är ute efter ny utrustning, men även till besökare på de parallella produktionsmässorna som är nyfikna på tekniken. Det finns ett stort intresse för hållbarhetsfrågan och där är 3D-printing ett intressant alternativ för många företag, säger Ulrika Elmersson och fortsätter:

– Vi märkte på Elmia Subcontractor i höstas att det var rätt besökare som kom. Besökare som planerar att utveckla sin verksamhet och vill göra affärer, men även se vad som ligger i framkant inom området.

Sex mässor på samma biljett

Elmia Produktionsmässor omfattar även: Elmia Automation, Elmia Plåt, Elmia Polymer, Elmia Verktygsmaskiner samt Elmia Svets- och fogningsteknik. En biljett ger entré till samtliga mässor, läs mer om det här.

Elmia 3D kommer att hålla till i mässhall B tillsammans med Elmia Verktygsmaskiner.

 

Program AM Arena

  • 10 maj, kl 11: Pelle Mellin, senior researcher, Swerim: Health and work environment aspects of AM.
  • 11 maj, kl 11: Seyed Hosseini, Manager Application Centre for Additive Manufacturing, RISE: Applikationscentrum för additiv tillverkning.
  • 12 maj, kl 11: Niclas Stensson, utvecklingsstrateg, Campus Värnamo och Sveat: Yrkeshögskolan en resurs för AM-branschen.
  • 13 maj, kl 11: Einar Heiberg Brandt, PhD Associate Professor, Cardiac MR Group, Lund University Director, Skåne University Hospital 3D Centre: Användning av additiv tillverkning inom svensk sjukvård.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.