Illegala vapen blir unika sneakers

Designern Tuan Le står bland annat bakom Reebok Alien Stomper som förekom i Alien-filmerna. Foto: Pressbild

IM-initiativet Humanium Metal har sedan 2016 omvandlat illegala vapen till användbara objekt och konstföremål där intäkterna gått till människor som drabbats av vapenvåld. Nu tas nästa steg på denna resa mot en fredligare värld – med 3D-printade sneakers.

Bakom Humanium Metal står biståndsorganisationen IM, Individuell Människohjälp, tillsammans med Johan Pihl och Peter Brune. I det senaste projektet, som kallas “501 Alchemist”, har man anlitat den världskända sneakersdesignern Tuan Le som ligger bakom klassiska sneakersmodeller som Reebok Alien Stomper och Mizuno Wave Rider.

Tuan Le har hämtat sin konstnärliga inspiration till projektet från antik alkemi, därav namnet “501 Alchemist”. Han har skapat ett par sneakers med en 3D-printad sula i Humanium Metal.

– Att göra dessa sneakers har varit så utmanande att det hållit mig vaken under många nätter. Det är metall från vapen! Något potentiellt dödligt har i en fredlig process blivit en vacker sportprodukt, säger Tuan Le i ett pressuttalande.

Originalet av “501 Alchemist” med 3D-printad sula i Humanium Metal. Foto: Pressbild

Virtuella kopior

Originalskorna finns endast i ett fysiskt exemplar, men säljs som digitala samlarobjekt, så kallade non-fungible tokens (NFT). Dessa kan användas för att ge sin personliga avatar på nätet ett unikt utseende.  NFT:s kan inte förfalskas eller manipuleras utan deras äkthet stöds av ett certifikat som skapats med så kallad blockkedjeteknik.

De virtuella skorna säljs via plattformen Nifty Gateway som är en handelsplats för NFT-konst av etablerade konstnärer och kändisar. “NFTs that destroy illegal guns” heter det i marknadsföringskampanjen.

Stort intresse vid släppet

Det första släppet i kampanjen gjordes den 13 april.

– Vi sålde digitala sneakers för en halv miljon kronor. Vill man köpa ett par nu så får man göra det på andrahandsmarknaden, berättar Simon Marke Gran, projektledare Humanium Metal.

Hälften av intäkterna från “501 Alchemist”-släppet, och kommande återförsäljningar, återinvesteras i samhällen som drabbats av vapenvåld. På så sätt kan projektet bidra till att bryta en ond cirkel av våld och fattigdom. Hittills har 12 000 vapen i El Salvador, USA och Zambia destruerats och förvandlats till Humanium Metal. En ny destruktion planeras i USA i juni, enligt IM.

En samlarpyramid som är en del av släppet.

I det första släppet ingår även pyramider som är 3D-printade i Humanium Metal. Alla som köper de digitala skorna får en pyramid som också fungerar för att låsa upp skorna i den virtuella världen.

Auktionera ut konstverk

Med “501 Alchemist” vill Humanium Metal och IM skapa en social rörelse inom NFT- och sneakerskulturen med hjälp av dessa unika metaverse-sneakers. Nästa steg i processen är att ta fram ett par sneakers som ska 3D-printas i 100 procent Humanium Metal.

– Det blir som ett konstverk som vi tänker ska visas offentligt på till exempel museer eller på gator och torg. Därefter ska det auktioneras ut, och precis som allt annat vi gör så går intäkterna till vår verksamhet.

Planer på en fortsättning

Framöver finns det även planer på att skapa en fysisk kollektion av skor i Humanium Metal.

– Vi är ett svenskt initiativ med en fantastisk innovation, i det här projektet samarbetar vi med en världskänd sneakersdesigner och kreatörer i världsklass, detta innebär fantastiska möjligheter att utveckla The Alchemist vidare. Under arbetet med “501 Alchemist” har Sneakernews, med tio miljoner följare på Instagram, hjälpt oss med marknadsföringen. Vi har lyckats etablera ett stort kontaktnät och har kontakt med flera stora företag för att göra verklighet av en fysisk kollektion. Hur det samarbetet ska se ut får växa fram, säger Simon Marke Gran.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Nedslag på Elmia 3D-mässan

Den 10-13 maj var det dags för den andra upplagan av Elmia 3D Elmiamässan i Jönköping. En mässa som i år lockade ett tjugotal utställare inom additiv tillverkning, som visade allt ifrån 3D-skrivare och material till skanningutrustning och efterbehandling.

Publicerat av: