Legering som håller 1 000 gånger längre

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 29 april 2022
Legeringen GRX-810 har utvecklats vid Nasa Glenn Research Center i Cleveland, Ohio. Foto: Pressbild/Nasa

Nasa har utvecklat en ny legering med hjälp av 3D-printing som förstärker hållbarheten och styrkan i komponenterna avsevärt. Nya GRX-810 ska kunna hålla 1 000 gånger längre än andra existerande legeringar, enligt Nasa.

GRX-810 är en legering med förstärkt oxiddispersion (ODS) som klarar temperaturer på drygt 1 000 grader Celsius, för användning inom flyg- och rymdindustrin.

För att ta fram detta nya material har Nasa använt sig av digitala beräkningsmodeller för att komma fram till rätt sammansättning. En process som sparat mycket tid och pengar. Efter bara 30 simuleringar hade teamet hittat en optimal sammansättning för den nya legeringen.

Snabbare materialutveckling

Teamet använde sedan 3D-printing för att jämnt kunna fördela oxiderna i nanoskala över legeringen, vilket ger förbättrade egenskaper vid höga temperaturer och ökad hållbarhet. I praktiken innebär det till exempel att en jetmotor drar mindre bränsle och att kostnaderna för drift och underhåll blir lägre.

Simulering och 3D-printing är två faktorer som bidragit till den snabba produktutvecklingen.

– Genom att tillämpa dessa två processer har vi drastiskt kunnat påskynda hastigheten i vår materialutveckling. Nu kan vi producera nya material både snabbare och med förbättrad prestanda än tidigare, säger Tim Smith, materialutvecklare på Nasas Glenn Research Center och en av uppfinnarna av GRX-810.

Läs vidare

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Stratasys testar 3D-printad utrustning på månen

Stratasys kommer att tillhandahålla 3D-printade material till ett kommande månuppdrag för att testa deras prestanda på månens yta.
moon

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1