Legering som håller 1 000 gånger längre

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 29 april 2022
Legeringen GRX-810 har utvecklats vid Nasa Glenn Research Center i Cleveland, Ohio. Foto: Pressbild/Nasa

Nasa har utvecklat en ny legering med hjälp av 3D-printing som förstärker hållbarheten och styrkan i komponenterna avsevärt. Nya GRX-810 ska kunna hålla 1 000 gånger längre än andra existerande legeringar, enligt Nasa.

GRX-810 är en legering med förstärkt oxiddispersion (ODS) som klarar temperaturer på drygt 1 000 grader Celsius, för användning inom flyg- och rymdindustrin.

För att ta fram detta nya material har Nasa använt sig av digitala beräkningsmodeller för att komma fram till rätt sammansättning. En process som sparat mycket tid och pengar. Efter bara 30 simuleringar hade teamet hittat en optimal sammansättning för den nya legeringen.

Snabbare materialutveckling

Teamet använde sedan 3D-printing för att jämnt kunna fördela oxiderna i nanoskala över legeringen, vilket ger förbättrade egenskaper vid höga temperaturer och ökad hållbarhet. I praktiken innebär det till exempel att en jetmotor drar mindre bränsle och att kostnaderna för drift och underhåll blir lägre.

Simulering och 3D-printing är två faktorer som bidragit till den snabba produktutvecklingen.

– Genom att tillämpa dessa två processer har vi drastiskt kunnat påskynda hastigheten i vår materialutveckling. Nu kan vi producera nya material både snabbare och med förbättrad prestanda än tidigare, säger Tim Smith, materialutvecklare på Nasas Glenn Research Center och en av uppfinnarna av GRX-810.

Senaste nytt

Koncept-modell av Corvette C9 med 3D-printad kaross

General Motors (GM) presenterar nu den första av tre konceptmodeller av nästa generations Corvette. En futuristisk elsuperbil med bland annat additivt tillverkad kaross.
Corvette

Stor potential för 3D-printade verktygsinsatser

Protech lanserar möjligheten att 3D-printa verktygsinsatser med Xact Metals 3D-skrivare och stålpulvret Uddeholm Corrax. Det beskrivs som ett viktigt steg för en bredare användning av additiv tillverkning i form- och verktygsindustrin.
Corrax 2

Elmotorcykel helt byggd av 3D-printade delar

I samband med en mässa i Japan nyligen visade 3D-skrivartillverkaren BigRep upp en elmotorcykel som består enbart av 3D-printade delar, exklusive elektronik.
Nera_eMotorbike (1)

Hushållsavfall i plast blir filament för 3D-printing

Mängden plastavfall i de tyska hushållen har tredubblats under de senaste 30 åren, varav en stor del kommer från förpackningar. Tyska forskare har nu framgångsrikt lyckats omvandla plasten till filament för 3D-printing.
Fraunhofer 1

Läs vidare

Hushållsavfall i plast blir filament för 3D-printing

Mängden plastavfall i de tyska hushållen har tredubblats under de senaste 30 åren, varav en stor del kommer från förpackningar. Tyska forskare har nu framgångsrikt lyckats omvandla plasten till filament för 3D-printing.
Fraunhofer 1

Blått livsmedelssäkert 3D-printmaterial

Franska Sculpteo introducerar PA12 Blue, ett nytt 3D-printmaterial särskilt utvecklat för mathantering, tillagning och lagring. Ett material som uppfyller både EU:s direktiv för livsmedelssäkerhet och riktlinjer från U.S. Food and Drug Administration (FDA).
blue3d-2

3devo förvandlar restpulver till filament

3devo har utvecklat en metod för att omvandla överblivet SLS-pulver till filament som kan användas på nytt för 3D-printing.
3devo

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage