Legering som håller 1 000 gånger längre

Legeringen GRX-810 har utvecklats vid Nasa Glenn Research Center i Cleveland, Ohio. Foto: Pressbild/Nasa

Nasa har utvecklat en ny legering med hjälp av 3D-printing som förstärker hållbarheten och styrkan i komponenterna avsevärt. Nya GRX-810 ska kunna hålla 1 000 gånger längre än andra existerande legeringar, enligt Nasa.

GRX-810 är en legering med förstärkt oxiddispersion (ODS) som klarar temperaturer på drygt 1 000 grader Celsius, för användning inom flyg- och rymdindustrin.

För att ta fram detta nya material har Nasa använt sig av digitala beräkningsmodeller för att komma fram till rätt sammansättning. En process som sparat mycket tid och pengar. Efter bara 30 simuleringar hade teamet hittat en optimal sammansättning för den nya legeringen.

Snabbare materialutveckling

Teamet använde sedan 3D-printing för att jämnt kunna fördela oxiderna i nanoskala över legeringen, vilket ger förbättrade egenskaper vid höga temperaturer och ökad hållbarhet. I praktiken innebär det till exempel att en jetmotor drar mindre bränsle och att kostnaderna för drift och underhåll blir lägre.

Simulering och 3D-printing är två faktorer som bidragit till den snabba produktutvecklingen.

– Genom att tillämpa dessa två processer har vi drastiskt kunnat påskynda hastigheten i vår materialutveckling. Nu kan vi producera nya material både snabbare och med förbättrad prestanda än tidigare, säger Tim Smith, materialutvecklare på Nasas Glenn Research Center och en av uppfinnarna av GRX-810.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.