Effektivare solceller med additiv tillverkning?

Projektet ska undersöka om additiv tillverkning av solcellsmottagare kan vara nyckeln till effektivare solenergianläggningar. Foto: Andreas Borg

Högskolan Väst ska genom ett nytt EU-finansierat projekt undersöka om additiv tillverkning kan öppna nya möjligheter för att skräddarsy effektivare solenergianläggningar.

– Ett spännande projekt där vår kompetens inom svetsbaserad additiv tillverkning och högtemperaturmaterial förhoppningsvis kan göra nytta i omställningen till förnybar energi, säger Joel Andersson, professor i materialvetenskap vid Högskolan Väst, i ett pressmeddelande.

“Parabol” fångar solljuset

Inom industrin dominerar fortfarande fossila bränslen, men så kallad termisk solkraft kan vara ett alternativ när det gäller att producera förnybar energi för industrins behov av processvärme.

– Termisk solkraft är enkelt beskrivet ett solenergisystem där solljuset fångas upp via flera speglar och koncentrerar solenergin till en mottagare som kan liknas vid en parabol. I det här projektet ska vi på Högskolan Väst pröva att tillverka ”parabolen” med hjälp av svetsbaserad additiv tillverkning i olika högtemperaturmaterial, säger Joel Andersson och fortsätter:

– Förhoppningen är att additiv tillverkning för den här applikationen kan öppna nya möjligheter att skräddarsy effektivare solenergianläggningar.

Så kallad termisk solkraft kan vara ett alternativ när det gäller att producera förnybar energi till industrin.

Ny tillämpning inom energibranschen

Forskningsprojektet drivs av den spanska tillverkaren av solenergianläggningar, Tewer Engineering. Samverkanspartner är förutom Högskolan Väst det franska företaget inom ytbeläggningsteknik, Promes-CNRS, och det svenska bolaget Procada som utvecklar additiv tillverkningsteknik för industrin.

– Det spanska företaget Tewer kontaktade oss på Högskolan Väst och ville ha oss med i projektet eftersom de känner till vår forskning inom additiv tillverkning. Det blir intressant att se hur våra kunskaper inom AM och högtemperaturmaterial kan appliceras inom energibranschen, avslutar Joel Andersson.

Projektet “High Thermal Inertia Solar Cavity Receiver Development” (THICAV) startar i juni 2022 och har beviljats medel från EU:s Eurostarprogram inom Horizon 2020.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Nedslag på Elmia 3D-mässan

Den 10-13 maj var det dags för den andra upplagan av Elmia 3D Elmiamässan i Jönköping. En mässa som i år lockade ett tjugotal utställare inom additiv tillverkning, som visade allt ifrån 3D-skrivare och material till skanningutrustning och efterbehandling.

Publicerat av: