Invigning av ultramodern atomiseringsenhet

Pontus Sjöberg, vd Swerim, och Anders Björklund, vd Kanthal, i samband med invigningen. Foto: Anneli Nygårds

Metallforskningsinstitutet Swerim och Sandvik-ägda Kanthal har investerat i en gemensam atomiseringsenhet för tillverkning och utveckling av metallpulver. En satsning som ska bidra till att Sverige behåller sin världsledande position inom metallpulver. 

Den 4 maj invigdes den ultramoderna atomiseringsenheten. Den gemensamma investeringen är ett direkt resultat av en ökad efterfrågan på forskningsmöjligheter kring material- och processutveckling inom additiv tillverkning och pulvermetallurgi. Det skriver Swerim i ett pressmeddelande.

‒ Investeringen innebär unika möjligheter till skräddarsydd materialutveckling inom additiv tillverkning och att vi snabbare kan få ut nya material på marknaden, säger Dilip Chandrasekaran, FoU-chef på Kanthal.

Kanthal och Swerims gemensamma investering – en atomiseringsenhet för tillverkning och utveckling av metallpulver. Foto: Anneli Nygårds

Flera användningsområden

Den nya utrustningen är designad för forskning och utveckling av både material och själva atomiseringsprocessen inom pulvermetallurgiområdet. Den gör det möjligt att atomisera pulvercharger upp till cirka 85 kilo, både för additiv tillverkning, formsprutning, ytbeläggningar och hetisostatisk presssning (HIP).

Utrustningen kommer att ha en hög material- och processflexibilitet, vilket skapar stora möjligheter vid utveckling av material och processer inom både additiv tillverkning och pulvermetallurgi.

Långsiktigt samarbete

Investeringen syftar till ett långsiktigt samarbete där Kanthal får ta del av Swerims spetskompetens inom pulvermetallurgi, additiv tillverkning av metaller, avancerad strukturanalys, provning och modellering. Samtidigt får metallforskningsinstitutet Swerim möjlighet att ytterligare bygga kompetens inom dessa områden.

‒ Det är fantastiskt att metallforskningsinstitutet Swerim tillsammans med Kanthal investerar i en state-of-the-art atomiseringsenhet om 20 miljoner kronor. Samarbetet har möjliggjort en unik plattform för FoU-aktiviteter inom legerings- och pulverutveckling för hela Sverige. Att vi investerar tillsammans med industrin visar att Swerim är en attraktiv forskningspartner inom pulver- och legeringsutveckling, säger Annika Strondl, chef för pulvermaterial och additiv tillverkning vid Swerim.

Swerim har 60 års erfarenhet av pulverforskning och Kanthal är en världsledande tillverkare av industriella värmelösningar och högtemperaturmaterial baserat på pulvermetallurgi.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Nedslag på Elmia 3D-mässan

Den 10-13 maj var det dags för den andra upplagan av Elmia 3D Elmiamässan i Jönköping. En mässa som i år lockade ett tjugotal utställare inom additiv tillverkning, som visade allt ifrån 3D-skrivare och material till skanningutrustning och efterbehandling.

Publicerat av: