Robotintegration och fältskrivare i blickfånget

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 11 maj 2022
Christian Magnusson på Spectram Technology visar upp företagets robotintegration till Meltio. Foto: Anja Degerholm

I 3DVerkstans monter under Elmia 3D gästar Spectram Technology, som visar upp sin robotintegration för metallutskrifter, och Markforged som tagit med en ”field edition” av sin 3D-skrivare X7.

3DVerkstan är återförsäljare för Meltios 3D-skrivare för metall och erbjuder sedan i vintras även en robotintegration, levererad av Karlshamnsföretaget Spectram Technology som utvecklar och bygger kundanpassade industriella robotlösningar för additiv tillverkning.

– Det lösningen vi visar här på mässan printar med ett huvud från Meltio och med DED-teknologin. Det är en robot från ABB med slicing-mjukvara från Adaxis, som vi är distributör för. Det ska vara en lösning som gör det lätt för kunden att använda additiv tillverkning i stor skala, berättar Christian Magnusson, COO på Spectram Technology.

Skrivaren är utrustad med skrivhuvud från Meltio, robotarm tillverkad av ABB samt Adaxis mjukvara.
Användning inom flera olika branscher

Robotskrivaren kan printa med en rad olika material, så som rostfritt stål, inconel och koppar, för att nämna några.

– Det är för högvärdesapplikationer inom till exempel flyg- eller bilindustrin, men systemet är också kapabelt till att tillgodose en marknad kring reservdelar och produkter med krav på kostnadseffektivitet, säger Christian Magnusson.

Även det svenska försvaret har visat intresse för lösningen, för att kunna printa reservdelar ute i fält.

Kyle Mason från Markforged med företagets fältversion av 3D-skrivaren X7.
3D-printing ute i fält

Apropå 3D-printing inom försvaret så visade Markforged sin ”field edition” av FDM-skrivaren X7 som är utvecklad i samarbete med den amerikanska marinen.

Verktyg är exempel på delar som kan behöva printas ute i fält.

Nyheten med fältversionen av X7 är att den är paketerad i en box som ska förenkla transport och användning på avlägsna platser. Inte bara inom militären utan även i till exempel gas- och oljeindustrin.

– Med X7 kan du skriva ut slitstarka delar i bland annat termoplast och kompositer. Det är en superrobust maskin som klarar såväl extremt varma som kalla temperaturer och sätts upp och kan börja printa på bara några minuter, berättar Kyle Mason på Markforged som är ansvarig för de nordiska länderna.

3DVerkstan visade även upp maskiner och applikationer från bland annat Formlabs, Nexa 3D och Ultimaker. Elmia 3D pågår den 10-13 maj.

Läs vidare

Designklassiker i 3D-printad form lyser upp Helsingborg

Den har hängt över många svenska matbord sedan lanseringen 1968. Nu ska Bumlingen från Ateljé Lyktan i jätteformat lysa upp Helsingborg i trygghetsskapande syfte.
– Vad jag vet så är det världens största 3D-printade lampa, säger skaparen Per Hjort.
Bumling kollage

Trio utvecklar AM för försvarsapplikationer

Svenska maskintillverkaren Freemelt har fått pengar från Vinnova för att tillsammans med Saab Dynamics och Linköpings universitet utveckla additiv tillverkning som riktar sig specifikt till försvarsindustrin.
IMG_5084-scaled-e1669812648345

Intresset för AM börjar vakna i förpackningsindustrin

Krones användning av 3D-printing har fått spridning i förpackningsbranschen. Det märkte 3DVerkstan av som ställde ut på Scanpack-mässan tillsammans med Ultimaker.
3DV 1

Lovande tester av biokompatibilitet hos 3D-printad metall

VBN Components har gjort de första in vitro-testerna av biokompatibiliteten för den 3D-printade metallen Vibenite 350. Testerna har gjorts inom ramen för kompetenscentret AM4Life och resultaten är lovande.
VBN bio

Senaste nytt

Kan Prusa CORE One ta upp kampen med Bambu Lab?

Under Formnext var Prusa Researchs monter nog en av de mest välbesökta. Bland nyheterna fanns en industriell SLA-lösning, som 3dp.se redan skrivit om, men det som lockade mest var nog nya Prusa CORE One.
Prusa Core

Formnext 2024 i (fler) bilder

Missade du årets Formnext-mässa eller längtar du redan tillbaka? Nästa års datum är redan spikade, då är det den 18–21 november 2025 som gäller. Tills dess, här är några nedslag i form av bilder från 2024 års upplaga.
Formnext kollage 2

Riskkapitalbolag lägger bud på Voxeljet

Tyska 3D-skrivartillverkaren Voxeljet har ingått ett avtal med investmentbolaget Anzu Partners om att sälja verksamheten. Förvärvet väntas vara klart i mars 2025.
voxeljet-2

Designklassiker i 3D-printad form lyser upp Helsingborg

Den har hängt över många svenska matbord sedan lanseringen 1968. Nu ska Bumlingen från Ateljé Lyktan i jätteformat lysa upp Helsingborg i trygghetsskapande syfte.
– Vad jag vet så är det världens största 3D-printade lampa, säger skaparen Per Hjort.
Bumling kollage