Robotintegration och fältskrivare i blickfånget

Christian Magnusson på Spectram Technology visar upp företagets robotintegration till Meltio. Foto: Anja Degerholm

I 3DVerkstans monter under Elmia 3D gästar Spectram Technology, som visar upp sin robotintegration för metallutskrifter, och Markforged som tagit med en “field edition” av sin 3D-skrivare X7.

3DVerkstan är återförsäljare för Meltios 3D-skrivare för metall och erbjuder sedan i vintras även en robotintegration, levererad av Karlshamnsföretaget Spectram Technology som utvecklar och bygger kundanpassade industriella robotlösningar för additiv tillverkning.

– Det lösningen vi visar här på mässan printar med ett huvud från Meltio och med DED-teknologin. Det är en robot från ABB med slicing-mjukvara från Adaxis, som vi är distributör för. Det ska vara en lösning som gör det lätt för kunden att använda additiv tillverkning i stor skala, berättar Christian Magnusson, COO på Spectram Technology.

Skrivaren är utrustad med skrivhuvud från Meltio, robotarm tillverkad av ABB samt Adaxis mjukvara.

Användning inom flera olika branscher

Robotskrivaren kan printa med en rad olika material, så som rostfritt stål, inconel och koppar, för att nämna några.

– Det är för högvärdesapplikationer inom till exempel flyg- eller bilindustrin, men systemet är också kapabelt till att tillgodose en marknad kring reservdelar och produkter med krav på kostnadseffektivitet, säger Christian Magnusson.

Även det svenska försvaret har visat intresse för lösningen, för att kunna printa reservdelar ute i fält.

Kyle Mason från Markforged med företagets fältversion av 3D-skrivaren X7.

3D-printing ute i fält

Apropå 3D-printing inom försvaret så visade Markforged sin “field edition” av FDM-skrivaren X7 som är utvecklad i samarbete med den amerikanska marinen.

Verktyg är exempel på delar som kan behöva printas ute i fält.

Nyheten med fältversionen av X7 är att den är paketerad i en box som ska förenkla transport och användning på avlägsna platser. Inte bara inom militären utan även i till exempel gas- och oljeindustrin.

– Med X7 kan du skriva ut slitstarka delar i bland annat termoplast och kompositer. Det är en superrobust maskin som klarar såväl extremt varma som kalla temperaturer och sätts upp och kan börja printa på bara några minuter, berättar Kyle Mason på Markforged som är ansvarig för de nordiska länderna.

3DVerkstan visade även upp maskiner och applikationer från bland annat Formlabs, Nexa 3D och Ultimaker. Elmia 3D pågår den 10-13 maj.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.