Massivit 3D satsar storskaligt i Norden

Massivit 3D:s nordiska representant, Björn Björnström, har en bakgrund från andra AM-företag så som EOS och Farsoon. Foto: Anja Degerholm

Massivit 3D satsar mot den nordiska marknaden. Sedan snart ett år tillbaka är Björn Björnström företagets representant i Norden, och under Elmia 3D den 10-13 maj är han på plats för att visa möjligheterna med den patenterade GDP-teknologin för storskaliga utskrifter.

Med sig har de en Massivit 5000 som är den tredje generationen maskin i samma serie och den släpptes i april förra året. Skrivaren använder företagets egenutvecklade GDP-teknologi, Gel Dispensing Printing.

Linus Hägglund från 3DVerkstan skannar in Fabio Lorefice.

– Den printar snabbt, upp emot 35 centimeter i timmen på höjden, och härdar omedelbart med uv-ljus, berättar Björn Björnström.

Företaget har tidigare riktat in sig mycket på visuell kommunikation och marknadsföringsmaterial.

– Nu vill vi ta steget mot den industriella marknaden, till exempel flyg, sjöfart och energi. Tekniken gör det möjligt att printa föremål med överhäng – utan stödmaterial – och det är unikt.

Printade sig själv i naturlig storlek

Skrivaren har en byggvolym på 145 x 111 x 180 centimeter. Att den har en en bygghöjd på 180 centimeter passade Massivit 3D på att testa i praktiken under mässan. Modell för dagen var Fabio Lorefine från företaget och Linus Hägglund från 3DVerkstan bistod med 3D-skanning med utrustning från Shining 3D. Efter att Fabio skannats printades en kopia ut i naturlig storlek.

Hela kloningsprocessen tog drygt sju timmar. Skanningen gjordes på 15 minuter och själva printprocessen tog 6 timmar och 53 minuter. Projektet påbörjades på morgonen och innan mässdagen var över så var Fabios 3D-printade tvilling klar. Modellen är ihålig och printades helt utan stödmaterial. Resultatet kan du se här nedan.

Det färdiga resultatet. Fabio Lorefice med sin 3D-printade tvilling inne i en Massivit 5000.

Ny maskin släpptes i april

Nyligen släpptes även en helt ny maskin, Massivit 10000, med CIM-teknologin (Cast-in-motion). Med denna är det möjligt att tillverka stora formverktyg av kompositmaterial i fyra steg istället för 19 steg, som ofta är fallet vid traditionell tillverkning.

Den nya skrivaren har två printhuvuden och en byggvolym på 120 x 150 x 165 centimeter, och är därmed Massivit 3D:s största modell. Den är avsedd för användning inom branscher så som fordon, flyg, järnväg och sjöfart.

En cykelsadel som tillverkats med nya Massivit 10000.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Nedslag på Elmia 3D-mässan

Den 10-13 maj var det dags för den andra upplagan av Elmia 3D Elmiamässan i Jönköping. En mässa som i år lockade ett tjugotal utställare inom additiv tillverkning, som visade allt ifrån 3D-skrivare och material till skanningutrustning och efterbehandling.

Publicerat av: 

Integritetsinställningscenter

Google Analytics

Used to distinguish users in google analytics.

_ga, _gid

User login

WordPress uses cookies, or tiny pieces of information stored on your computer, to verify who you are. There are cookies for logged in users and for commenters.

wordpress_logged_in_, wordpress_sec_, wordpress_test_cookie, wp-settings-5, wp-settings-time-5

Site setting

To store a the logged in user's username and a 128bit encrypted key. This information is required to allow a user to stay logged in to a web site without needing to submit their username and password for each page visited. Without this cookie, a user is unable to proceed to areas of the web site that require authenticated access.

PHPSESSID

GDPR Consent

GDPR – check for consent types.

gdpr[consent_types]