fredag 12 augusti – vecka 32
Den 10-13 maj var det dags för den andra upplagan av Elmia 3D Elmiamässan i Jönköping. En mässa som i år lockade ett tjugotal utställare inom additiv tillverkning, som visade allt ifrån 3D-skrivare och material till skanningutrustning och efterbehandling.
När 3dp.se besöker Elmia 3D under mässans första dag är det redan full aktivitet i gångarna. Servicebyrån Digital Mechanics från Västerås är på plats för att visa möjligheterna med additiv tillverkning, inte minst i tider av logistikproblem.
– I stort sett alla har problem med logistikkedjan och stillastående maskiner. Vi vill visa hur additiv tillverkning kan lösa dessa problem, säger Martin Nordqvist, säljare på Digital Mechanics.
– Vi vill trigga ingenjörernas fantasi. De kan sina produkter och vi kan 3D-printing. Jag skulle våga påstå att alla företag skulle kunna ha användning för additiv tillverkning i sin verksamhet, fyller vd:n Fredrik Finnberg i.
Enklare lösningar med additiv tillverkning. Det gäller att tänka utanför boxen, säger Martin Nordqvist på Digital Mechanics.
Digital Mechanics har en maskinpark med maskiner från EOS, HP och Stratasys, och på så sätt en rad olika AM-tekniker att erbjuda. Med till Elmia 3D har de exempel på lösningar som kan underlätta för företagen. Som delar till en mobil respirator som är under utveckling. Genom att printa delar i PA12 istället för aluminium kan vikten sänkas från 100 till 20 kilo.
Torbjörn Holmstedt på Karlskogaföretaget Lasertech har ställt ut på många mässor sedan företaget grundades år 2000. Han hoppas att fler företag ska få upp ögonen för additiv tillverkning i samband med Elmia 3D, som pågår parallellt med fem andra produktionsmässor.
– Ju större kännedom det finns om 3D-printing, desto större marknad. Så alla i branschen tjänar på att medvetenheten ökar, säger han.
Lasertech är sedan december 2020 en del av industrikoncernen Xano. Förutom industriell 3D-printing i metall, för såväl prototyper som serieproduktion, erbjuder företaget även bland annat lasersvetsning, laser cladding och laserhärdning.
Dust Control från Stockholm är relativt nya i branschen. De säljer fasta centraldammsugaranläggningar, men även mobila enheter, för uppsamling av till exempel spillpulver.
– Våra produkter kan användas överallt där det finns damm och vi skräddarsyr dem efter kundens behov. Vi är sedan tidigare bland annat verksamma inom metall- och plastindustrin, men additiv tillverkning är relativt nytt för oss, berättar säljaren Peter Holmström som representerade företaget tillsammans med marknadskoordinatorn Sara Atzori.
Har du ett fysiskt föremål som behöver digitaliseras? Då är 3D-skanning lösningen. Scan 3D Innovations var på plats i Jönköping för att visa sina produkter från Artec 3D.
– Vi har fem olika modeller beroende på vad man ska skanna och vad man ska använda det till. Vilken storlek det handlar om och hur noggrant det ska skannas. Våra produkter klarar att skanna föremål från ett mynts storlek till egentligen hur stort som helst, berättar Scan 3D Innovations representant Anders Jansson.
Scan 3D Innovations har huvudkontor i Linköping och filial i Oslo.
Läs mer om vår rapportering från Elmia 3D 2022:
Robotintegration och fältskrivare i blickfånget
Massivit 3D satsar storskaligt i Norden
Kunskap för en mer lönsam produktion
Det danska energibolaget Ørsted och Världsnaturfonden (WWF) i Danmark undersöker i ett gemensamt projekt hur 3D-printade rev kan gynna den biologiska mångfalden i Kattegatt. Förhoppningen är bland annat att se positiva effekter på torskbeståndet.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 8. augusti, 2022
Forskare vid Rutgers University i New Jersey har utvecklat ett nytt sätt att skriva ut med FFF-teknologin. Multiplexed Fused Filament Fabrication, eller MF3, kan bli en “game changer” enligt forskarna bakom studien.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 5. augusti, 2022
Nyligen invigde forskningsinstitutet RISE sitt Applikationscenter för additiv tillverkning i Göteborg. Med toppmodern utrustning och spetskompetens inom flera olika områden är förhoppningen att kunna driva på användningen av AM inom svensk industri.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 1. augusti, 2022
Göteborgsbaserade Fluicell har utsetts till ett av de mest intressanta bolagen inom 3D-printing 2022. Det är nättidskriften All3DP som varje år med hjälp av en oberoende expertjury listar de tio mest innovativa företagen i branschen.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 29. juni, 2022
Lufthansa och samarbetspartnern Aerotec har nått en viktig milstople inom additiv tillverkning. Tillsammans har man tagit fram flygbolagets första bärande 3D-printade reservdel i metall som blivit certifierad för flyganvändning.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 28. juni, 2022
EOS egen utbildningsverksamhet, Additive Minds Academy, lanserar nu en särskild app med AR-teknik. Appen “EOS M 290 Basic Training” gör det möjligt för personalen att snabbt lära sig systemet – till och med innan maskinen är på plats.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 27. juni, 2022
Ultimaker lanserar nu ett tillägg till sin 3D-skrivarmodell S5 som gör det möjligt att printa metalldelar. Detta nya “Ultimaker Metal Expansion Kit” innebär att användaren kan växla mellan utskrifter i plast och metall.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 22. juni, 2022
Läsktillverkaren PepsiCo har utvecklat en patenterad metod för tillverkning av formar till sin flaskproduktion. En hybridmetod som omfattar additiv tillverkning och sparar både tid och pengar.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 21. juni, 2022
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige