Nedslag på Elmia 3D-mässan

Fredrik Finnberg, vd, och säljaren Martin Nordqvist från Digital Mechanics. Foto: Anja Degerholm

Den 10-13 maj var det dags för den andra upplagan av Elmia 3D Elmiamässan i Jönköping. En mässa som i år lockade ett tjugotal utställare inom additiv tillverkning, som visade allt ifrån 3D-skrivare och material till skanningutrustning och efterbehandling.

När 3dp.se besöker Elmia 3D under mässans första dag är det redan full aktivitet i gångarna. Servicebyrån Digital Mechanics från Västerås är på plats för att visa möjligheterna med additiv tillverkning, inte minst i tider av logistikproblem.

– I stort sett alla har problem med logistikkedjan och stillastående maskiner. Vi vill visa hur additiv tillverkning kan lösa dessa problem, säger Martin Nordqvist, säljare på Digital Mechanics.

– Vi vill trigga ingenjörernas fantasi. De kan sina produkter och vi kan 3D-printing. Jag skulle våga påstå att alla företag skulle kunna ha användning för additiv tillverkning i sin verksamhet, fyller vd:n Fredrik Finnberg i.

Enklare lösningar med additiv tillverkning. Det gäller att tänka utanför boxen, säger Martin Nordqvist på Digital Mechanics.

Digital Mechanics har en maskinpark med maskiner från EOS, HP och Stratasys, och på så sätt en rad olika AM-tekniker att erbjuda. Med till Elmia 3D har de exempel på lösningar som kan underlätta för företagen. Som delar till en mobil respirator som är under utveckling. Genom att printa delar i PA12 istället för aluminium kan vikten sänkas från 100 till 20 kilo.

Sprida budskapet om AM

Torbjörn Holmstedt på Karlskogaföretaget Lasertech har ställt ut på många mässor sedan företaget grundades år 2000. Han hoppas att fler företag ska få upp ögonen för additiv tillverkning i samband med Elmia 3D, som pågår parallellt med fem andra produktionsmässor.

– Ju större kännedom det finns om 3D-printing, desto större marknad. Så alla i branschen tjänar på att medvetenheten ökar, säger han.

Lasertech är sedan december 2020 en del av industrikoncernen Xano. Förutom industriell 3D-printing i metall, för såväl prototyper som serieproduktion, erbjuder företaget även bland annat lasersvetsning, laser cladding och laserhärdning.

Peter Holmström och Sara Atzori från Dust Control.

Dammsugare för pulverspill

Dust Control från Stockholm är relativt nya i branschen. De säljer fasta centraldammsugaranläggningar, men även mobila enheter, för uppsamling av till exempel spillpulver.

– Våra produkter kan användas överallt där det finns damm och vi skräddarsyr dem efter kundens behov. Vi är sedan tidigare bland annat verksamma inom metall- och plastindustrin, men additiv tillverkning är relativt nytt för oss, berättar säljaren Peter Holmström som representerade företaget tillsammans med marknadskoordinatorn Sara Atzori.

Anders Jansson med en av de fem modellerna av 3D-skanners som Scan 3D Innovations erbjuder.

Fem modeller för 3D-skanning

Har du ett fysiskt föremål som behöver digitaliseras? Då är 3D-skanning lösningen. Scan 3D Innovations var på plats i Jönköping för att visa sina produkter från Artec 3D.

– Vi har fem olika modeller beroende på vad man ska skanna och vad man ska använda det till. Vilken storlek det handlar om och hur noggrant det ska skannas. Våra produkter klarar att skanna föremål från ett mynts storlek till egentligen hur stort som helst, berättar Scan 3D Innovations representant Anders Jansson.

Scan 3D Innovations har huvudkontor i Linköping och filial i Oslo.

 

Läs mer om vår rapportering från Elmia 3D 2022:

Robotintegration och fältskrivare i blickfånget

Massivit 3D satsar storskaligt i Norden

Kunskap för en mer lönsam produktion

Full snurr i Protechs monter

Snabbväxande företag med bred produktportfölj

Elmia 3D visar vägen in i framtiden

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.