Stratasys släpper två nya FDM-skrivare

Patrick Carey, senior vice president på Stratasys, med nya modellen F370 CR i samband med det digitala lanseringseventet den 12 maj. Foto: Skärmdump

Stratasys utökar sin F123-serie av FDM-3D-skrivare med ytterligare två modeller: F190 CR och F370 CR, där CR står för “composite-ready”. Dessutom släpps ett tjugotal nya material, bland annat Nylon-CF10 med kolfiberförstärkning.

Nyheterna presenterades i samband med digitala event den 11–12 maj. För ett år sedan gjordes ett stort släpp med tre nya 3D-skrivare. Då handlade det om H350 med nya SAF-teknologin, en uppdaterad version av Origin One och F770 för storskaliga FDM-utskrifter.

Den här gången är släppet i lite mindre skala. Det handlar främst om de två nya 3D-skrivarna F190 CR och F370 CR som är en vidareutveckling av den befintliga F123-serien av FDM-skrivare, men för kompositmaterial. De nya kompositskrivarna ska kunna komplettera traditionell tillverkning med 3D-printing i slitstarka material. Enligt Stratasys är maskinerna lämpade för tillverkning av jiggar, fixturer och arbetsredskap.

Automatiskt byte av material

Skrivarna har byggplattor som kan återanvändas, en inbyggd kamera för övervakning även på distans och en sjutums kontrollpanel med touchscreen. F370 CR har även automatisk materialväxlare. Jämfört med de tidigare modellerna i F123-serien har de två nya skrivarna ett större utbud av material att välja mellan, en större byggyta och en lägre kostnad per körning.

Jämför man de två modellerna så kan man konstatera att F370 CR är lite extra allt i förhållande till F190 CR. Den har större byggvolym, kan hantera fler materialtyper och har fyra materialfack istället för två.

Flera nya material

Stratasys lägger även till ett tjugotal nya material till produktportföljen. Det handlar till exempel om kompositmaterialet Nylon-CF10 som är kolfiberförstärkt. Enligt Stratasys är det 60 procent starkare och nästan tre gånger så styvt som originalet utan kolfiber.

Dessutom finns det möjlighet att använda tredjepartsmaterial och under året presenteras flera olika alternativ som tagits fram i samarbete med Covestro, Kimya och Victrex.

De nya 3D-skrivarna i F123-serien har mjukvaran GrabCAD integrerad. Den ska göra att arbetsflödet CAD-to-print flyter på utan avbrott.

Yoav Zeif, vd för Stratasys. Foto: Pressbild

AM för framtiden

Såväl släppet förra året som årets tillskott av maskiner och material har ett tydligt fokus: tillverkning. Stratasys vd Yoav Zeif lyfter fram tre avgörande faktorer som talar för att additiv tillverkning är framtiden.

– För det första är logistikkedjan bruten. Företagen saknar både reservdelar och verktyg för att kunna driva produktionen. Men varför vänta i veckor på en del när du kan printa den?, undrar han retoriskt.

Vidare säger han att additiv tillverkning är mer kostnadseffektiv än traditionell tillverkning, och dessutom ofta bättre när det kommer till parametrar som vikt och hållfasthet. 3D-printing kan även hjälpa företagen att nå sina hållbarhetsmål.

– Detta sammantaget är anledningen till att AM växt under pandemin. Det erbjuder lösningar på de utmaningar som företagen har. Men för oss handlar det inte bara om att sälja en maskin eller ett visst material till kunden, utan om hjälpa dem att skala upp sin tillverkning med skräddarsydda end-to-end-lösningar.

Bidens AM-initiativ ska driva utvecklingen

Yoav Zeif tar även upp nyheten som kom från Vita huset nyligen, då president Biden presenterade initiativet AM Forward som är en satsning på additiv tillverkning i USA.

– Det är en tydlig signal för en acceleration inom AM, säger Yoav Zeif.

Den nya F123-serien skrivare och materialet Nylon-CF10 är tillgängligt för förbeställningar och levereras under juni månad. Återförsäljare för Stratasys i Sverige är Protech.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.