Grafen kan vara framtiden för elfordon

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 23 maj 2022
Irma Heikkilä är specialist inom pulver och additiv tillverkning vid Swerim och projektledare för Addit-G. Foto: Anneli Nygårds

Kan metallkompositer förstärkta med grafen få förbättrade egenskaper jämfört med rena metalliska material? Det var utgångspunkten för ett forskningsprojekt som gjorts inom ramen för innovationsprogrammet SIO Grafen, där additiv tillverkning med FDM-teknik använts.

I projektet Addit-G ingår Swerim, Graphmatech, Quintus Technologies, Sandvik Additive Manufacturing och Uppsala universitet. Målet med projektet har varit att förbättra de termiska och mekaniska egenskaperna hos legeringar av koppar och aluminium. Det framgår av ett pressmeddelande från SIO Grafen.

Förbättrade egenskaper

Materialen i undersökningarna var funktionaliserat grafen integrerat till Cu- och AlSi10MG-matrix. Tillverkningen gjordes i en FDM-3D-skrivare.

– Resultaten visar att det utvecklade hybridmaterialet med grafen och koppar uppnådde mer än 50 procents förbättringar i hårdhet, hållfasthet och duktilitet. Även de termiska egenskaperna förbättrades med över 15 procent efter att grafen tillsatts i materialet, säger Irma Heikkilä, specialist inom pulver och additiv tillverkning vid Swerim och projektledare för Addit-G.

På grund av stora förseningar av råmaterialleveranser och restriktioner under pandemin nådde utvecklingen av aluminiumkompositerna med grafen inte fullt ut.

Användning i elbilsbatterier

Sammantaget visar resultaten att metallkompositer med grafen tillverkade från pulverråvara uppnår förbättrade materialegenskaper jämfört med rena metaller. Det kan få betydelse för framtidens tillverkning.

– Marknaden för metallpulver som används i additiv tillverkning växer med mer än 20 procent per år och förväntas nå 15-20 miljarder kronor år 2025, säger Irma Heikkilä.

Det finns ett stort behov inom transportsektorn av komplexa komponenter med förstklassiga termiska och mekaniska egenskaper. Det gäller inte minst när det handlar om termiska styrsystem för batterier i elfordon, där möjligheterna att integrera grafen i andra material kan lösa utmaningen med nästa generations komponenter.

Läs vidare

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Stratasys testar 3D-printad utrustning på månen

Stratasys kommer att tillhandahålla 3D-printade material till ett kommande månuppdrag för att testa deras prestanda på månens yta.
moon

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1