fredag 24 mars – vecka 12
Emil Nielsen och Felix Karlsson med sitt projekt för Makers Hackathon, en elmoped som med 3D-printade detaljer mer ska likna en motorcykel. Foto: Anja Degerholm
I lokalerna hos Lostboyslab står en elmoped, en så kallad fat bike tillverkad i Kina med dalmatinmönster. Under Makers Hackathon, den 16-18 juni, är tanken att den ska få en helt ny look och mer likna en futuristisk motorcykel.
– Jag tycker den är riktigt ful. Därför kom jag på tanken att ge den ett coolare och mer modernt utseende, säger Emil Nielsen som är 3D Production Manager på Lostboyslab och ansvarig för att företagets 3D-printfarm med över 200 maskiner rullar på.
Tillsammans med kollegan Felix Karlsson, som är 3D-printing Technician/Engineer, började han att fila på ett sätt att bygga om mopeden. De har utgått från Hondas Monkey Bike från 1979, en liten och kompakt mc-modell.
– Jag är gammal racingmekaniker så jag kan skruva och göra det praktiska. Jag hade en bild i huvudet hur den skulle se ut, men jag är inte speciellt bra på CAD. Det är där kommer Felix in, han är en väldigt duktig konstruktör och designer, säger Emil.
Felix har tagit fram övergripande konceptskisser för hur mopeden ska se ut.
– Jag har hittat mycket inspiration på nätet. Vi har även printat ganska många delar till bilar tidigare, så den erfarenheten har jag med mig, säger Felix.
Mopeden ska få detaljer så att den liknar en riktig motorcykel. Som en “fejkmotor” och andra saker som egentligen inte har någon funktion mer än som utsmyckning. Det chopper-liknande utseendet ska skalas bort och föraren ska snarare sitta framåtlutad som på en vanlig motorcykel.
När det kommer till materialet ska allt antingen återanvändas eller 3D-printas. De delar som ska printas kommer till största del tillverkas av Lostboyslabs egenutvecklade Addnite-filament som innehåller återanvänt gummi.
Vad hoppas ni få för feedback under hackathonet?
– Framför allt vilken väg vi ska ta framåt. Vi hoppas även att utställarna kan dela med sig av både sin kunskap och sina maskiner, säger Emil.
Bland annat kommer 3D-skrivare från Nexa3D och Markforged att finnas på plats under eventet.
– Har vi tur kommer det någon som har byggt en motorcykel tidigare och som kan komma med tips på design, vad de olika delarna behöver tåla i vikt och annat som kan vara bra att veta, säger Felix och fortsätter:
– Det ska bli kul att se de andra deltagarnas projekt också och ge varandra feedback. Kanske kan vi lära andra något, vi jobbar ju trots allt med det här varje dag.
Målet är att ha ett rullande chassi innan sommaren är över. Planen är inte att skapa en produkt som ska tillverkas, utan en prototyp eventuellt för egen användning – och framför allt få nya kunskaper.
– Det här projektet kommer ge oss väldigt många nya lärdomar, säger Emil Nielsen.
Läs mer om Makers Hackathon här.
Mittuniversitetet drar i höst igång en magisterutbildning i additiv tillverkning med inriktning på metalliska material. Förhoppningen är att den ska kunna bidra till kompetensförsörjningen inom industrin.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. mars, 2023
Bauer har utvecklat ett hockeyhjälmsfoder med en förbättrad stötdämpande funktion. Detta tack vare EOS patenterade lösning Digital Foam som gör det möjligt att personalisera varje hjälm med 3D-printing.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. mars, 2023
Nano Dimension har lagt ett bud på Stratasys och vill förvärva bolaget för 18 dollar per aktie, totalt 1,1 miljard dollar. Enligt Nano Dimension skulle det skapa en stark marknadsledande aktör inom AM, men budet sågas av bransch-analytiker.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 10. mars, 2023
Forskare vid Sandia National Labratories i USA har utvecklat en ny superlegering med additiv tillverkning. Materialet kan hjälpa kraftverk att generera mer energi samtidigt som de producerar mindre koldioxid.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 8. mars, 2023
Stilride, en svensk tillverkare av elmotorcyklar, har ingått ett samarbete med svensk-franska mjukvaruföretaget inom robotik, Adaxis. Ett samarbete som ska innebära att delar ska kunna 3D-printas i lokala mikrofabriker.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 24. februari, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige