Makers Hackathon: Elmoped ska få rejäl makeover

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 1 juni 2022
Emil Nielsen och Felix Karlsson med sitt projekt för Makers Hackathon, en elmoped som med 3D-printade detaljer mer ska likna en motorcykel. Foto: Anja Degerholm

I lokalerna hos Lostboyslab står en elmoped, en så kallad fat bike tillverkad i Kina med dalmatinmönster. Under Makers Hackathon, den 16-18 juni, är tanken att den ska få en helt ny look och mer likna en futuristisk motorcykel.

– Jag tycker den är riktigt ful. Därför kom jag på tanken att ge den ett coolare och mer modernt utseende, säger Emil Nielsen som är 3D Production Manager på Lostboyslab och ansvarig för att företagets 3D-printfarm med över 200 maskiner rullar på.

Tillsammans med kollegan Felix Karlsson, som är 3D-printing Technician/Engineer, började han att fila på ett sätt att bygga om mopeden. De har utgått från Hondas Monkey Bike från 1979, en liten och kompakt mc-modell.

– Jag är gammal racingmekaniker så jag kan skruva och göra det praktiska. Jag hade en bild i huvudet hur den skulle se ut, men jag är inte speciellt bra på CAD. Det är där kommer Felix in, han är en väldigt duktig konstruktör och designer, säger Emil.

Mc-detaljer

Felix har tagit fram övergripande konceptskisser för hur mopeden ska se ut.

– Jag har hittat mycket inspiration på nätet. Vi har även printat ganska många delar till bilar tidigare, så den erfarenheten har jag med mig, säger Felix.

Mopeden ska få detaljer så att den liknar en riktig motorcykel. Som en ”fejkmotor” och andra saker som egentligen inte har någon funktion mer än som utsmyckning. Det chopper-liknande utseendet ska skalas bort och föraren ska snarare sitta framåtlutad som på en vanlig motorcykel.

Inget nytt material

När det kommer till materialet ska allt antingen återanvändas eller 3D-printas. De delar som ska printas kommer till största del tillverkas av Lostboyslabs egenutvecklade Addnite-filament som innehåller återanvänt gummi.

Vad hoppas ni få för feedback under hackathonet?

– Framför allt vilken väg vi ska ta framåt. Vi hoppas även att utställarna kan dela med sig av både sin kunskap och sina maskiner, säger Emil.

Bland annat kommer 3D-skrivare från Nexa3D och Markforged att finnas på plats under eventet.

– Har vi tur kommer det någon som har byggt en motorcykel tidigare och som kan komma med tips på design, vad de olika delarna behöver tåla i vikt och annat som kan vara bra att veta, säger Felix och fortsätter:

– Det ska bli kul att se de andra deltagarnas projekt också och ge varandra feedback. Kanske kan vi lära andra något, vi jobbar ju trots allt med det här varje dag.

Kunskapsresa

Målet är att ha ett rullande chassi innan sommaren är över. Planen är inte att skapa en produkt som ska tillverkas, utan en prototyp eventuellt för egen användning – och framför allt få nya kunskaper.

– Det här projektet kommer ge oss väldigt många nya lärdomar, säger Emil Nielsen.

Läs mer om Makers Hackathon här.

 

[metaslider id=”30911″]

Läs vidare

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

3D-printade komponenter i nya Apple Watch

En rapport från TF International Securities analytiker Ming-Chi Kuo indikerar att nya smartklockor från Apple Inc. kommer att innehålla 3D-printade metallkomponenter.
applewatch

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1