lördag 25 mars – vecka 12
Produkterna gjuts med traditionella formsprutningsmaskiner i stamformar med 3D-printade forminsatser. Foto: SINTEF
Det norska FoU-projektet “Rapid Tooling 4.0” hade sitt sista möte i maj. Projektet har utvecklat expertis och teknik för användning av prisvärda 3D-printade forminsatser för formsprutning av plastkomponenter i små serier.
Projektet har stöttats av Norges forskningsråd och det övergripande målet har varit att minska kostnaderna och time-to-market för formsprutning av plastkomponenter i små serier genom innovativ användning av 3D-printade forminsatser som både är prisvärda och kan tillverkas snabbt. Forminsatserna är 3D-printade i olika polymerbaserade material.
Under de senaste åren har flera nya lämpliga 3D-printade material dykt upp och projektet har testat och jämfört dessa material och försökt förstå hur materialparametrar påverkar prestanda och livslängd för sådana 3D-printade forminsatser. Projektet har även arbetat med hybridlösningar där till exempel bearbetade aluminiumdelar är integrerade i 3D-printade forminsatser.
OM BE Plast har gjutit över 100 olika komponenter i Rapid Tooling. Här är några exempel. Foto: OM BE Plast
Projektet har även tittat på efterbearbetning av forminsatser, formlösningar för gjutning av komplexa geometrier som kräver många delar i ett “3D-pussel” samt lösningar för snabb montering och demontering av forminsatser i stamformar.
Vidare har projektet jämfört koldioxidavtrycket för olika alternativ för tillverkning av forminsatser, till exempel 3D-utskrifter i ett polymert material jämfört med bearbetning av aluminium.
Användningen av sådana billiga forminsatser fyller ett gap mellan vanlig formsprutning som kräver dyra formar och direkt 3D-printing. Direkt 3D-printing kan inte konkurrera med formsprutning för stora serier, har färre material tillgängliga än formsprutning och man får inte samma materialegenskaper. Forminsatser bearbetade i aluminium har vanligtvis använts för sådan “snabb bearbetning”, men projektet har visat att 3D-printade forminsatser i plast ofta kan fungera bra.
Projektet har letts av formsprutningsföretaget OM BE Plast, med SINTEF och NTNU som FoU-partners. Dessutom har följande företag medverkat: ABB, Flokk, Mascot Electronics, Nilssen 3D Service, Norbit, Nordic 3D, PLM Group, Rottefella, Sleipner Motor, Stokke och Ulefos.
Mittuniversitetet drar i höst igång en magisterutbildning i additiv tillverkning med inriktning på metalliska material. Förhoppningen är att den ska kunna bidra till kompetensförsörjningen inom industrin.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. mars, 2023
Bauer har utvecklat ett hockeyhjälmsfoder med en förbättrad stötdämpande funktion. Detta tack vare EOS patenterade lösning Digital Foam som gör det möjligt att personalisera varje hjälm med 3D-printing.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. mars, 2023
Nano Dimension har lagt ett bud på Stratasys och vill förvärva bolaget för 18 dollar per aktie, totalt 1,1 miljard dollar. Enligt Nano Dimension skulle det skapa en stark marknadsledande aktör inom AM, men budet sågas av bransch-analytiker.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 10. mars, 2023
Forskare vid Sandia National Labratories i USA har utvecklat en ny superlegering med additiv tillverkning. Materialet kan hjälpa kraftverk att generera mer energi samtidigt som de producerar mindre koldioxid.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 8. mars, 2023
Stilride, en svensk tillverkare av elmotorcyklar, har ingått ett samarbete med svensk-franska mjukvaruföretaget inom robotik, Adaxis. Ett samarbete som ska innebära att delar ska kunna 3D-printas i lokala mikrofabriker.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 24. februari, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige