Den klassiska italienska desserten tiramisu, med bland annat mascarpone och savoiardikex, har nu tillagats med hjälp av en 3D-skrivare. Uppdraget: att försöka återskapa ”världens godaste” tiramisu.
Sedan 2017 arrangeras årligen Tiramisù World Cup (TWC) där amatörkockar slåss om vem som kan göra den bästa tiramisun. Tävlingen är dels en hyllning till den italienska efterrätten och dels ett sätt att lyfta fram lokal matkultur i Italien. Genom åren har TWC utvärderat hundratals recept utarbetade av deltagarna.
Printar på distans
I projektet ”3DPrinted Tiramisù” har TWC och Natural Machines tagit sig an en annorlunda utmaning: att försöka återskapa den godaste tiramisun – på distans. För att göra detta krävs bara en fil med receptet och en matskrivare, i det här fallet en Foodini. Ingredienserna som används är färska produkter och ska återge smaken av originalreceptet.
– Vem är bättre lämpad än Tiramisù World Cup-laget för att hjälp oss att skapa den ursprungliga italienska Tiramisùn med en modern touch, det vill säga med en 3D-matskrivare, säger Emilio Sepulveda, vd för Natural Machines i ett pressuttalande.
”Bättre än 80 procent”
Francesco Redi, grundare av TWC, är nöjd med att den nya tekniken kan sätta tiramisuns hemstad Treviso på kartan än en gång. Efter att ha smakat de första desserterna som printats i skrivaren är han i alla fall försiktigt positiv.
– Den 3D-printade tiramisun är bättre än 80 procent av dem jag har ätit i olika delar av världen, säger han skämtsamt.
”3DPrinted Tiramisù” finansieras av AMable-konsortiet och koordineras av Fraunhofer ILT. Projektet har fått finansiering från Europeiska unionens forsknings- och innovationsprogram Horizon 2020.
3D-printad mat används i dag ofta till personer som har tugg- och sväljsvårigheter, så kallad dysfagi. Bland annat har RISE gjort ett forskningsprojekt om detta, läs mer om det här.